reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

Joaśka szukaj, szukaj. A najlepiej wybierz się na kurs pierwszej pomocy. Polecam każdemu. 80% przypadków w jakich wykorzystujemy tą wiedzę to zdarzenia wsród naszych najbliższych. Dzieci zwlaszcza. A co do zakrztuszeń to albo palec, ale nie polecam jak coś wpadnie głęboko albo - drastycznie - małe dziecko za nóżki i do góry nogami potrząsać, oczywiście nie za mocno. W przypadku silnych zakrztuszeń dobrze jest potem jednak odwiedzić lekarza.

reklama
Ja daje Victorkowi ćwierć jabłka i sobie obgryza.dziewczyny wy na zęby czekacie a to nieraz jest gorzej bo może dziecko sobie naprawdę duży kawałek odgryźć,ja zawsze jestem przy małym jak je.Tutaj dają paski jabłka i mówi się,że tak jest lepiej no ale Victor to cały paseczek na raz sobie do buzi ładował i teraz daje ćwiartke:tak: i sobie z nią nieźle radzi:happy:

moja mala pomimo tylko 2 dolnych zebow odgryza sobie spory kawalek jablka i sie krztusi wiec nie daje jej w calosci tylko tre lyzeczka ...

Ja czekam na wizytę we wtorek i wtedy mam zamiar się o to dopytać.
Ale dziewczyny chyba już dawały kaszę.

Dlaczego kaszki s± zdrowe? - TWOJE DZIECKO

Dla malca do 10. miesiąca życia nadają się kaszki i kleiki bezglutenowe (ryżowe i kukurydziane). Potem podawaj też inne: pszenne, owsiane. Łyżeczkę kleiku możesz dodawać do zupki,
by ją wzbogacić i zagęścić oraz do soczku, jeśli jest
za kwaśny.

poradnikzdrowie.pl - zdrowie i uroda / Ciąża i macierzyństwo / Maluszek

Od 10 miesiąca

Przygotowuj obiady dwudaniowe: rzadsza zupka i papka jarzynowa ugnieciona widelcem z dodatkiem 4 łyżeczek gotowanego mięsa, np. klopsika. Konsystencja zupy i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. Inne posiłki podawaj tak jak w 8. - 9. miesiącu. Zacznij powoli przyzwyczajać dziecko do pieczywa pszennego i żytniego, wprowadź herbatniki dla niemowląt, sucharki, drobną kaszę jęczmienną i płatki owsiane. Zawierają one gluten - białko zbóż, które często uczula. Spróbuj też podać dziecku banany.

http://www.nutricia.com.pl/niedlugo_skoncze_rok.php

Od 10. miesiąca
transpix.gif

OWOCE - pomarańcze*, mandarynki*, cytryny*, ananasy*, truskawki*
WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe*: białe pieczywo, kaszki pszenne, kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)

Od 11. miesiąca
transpix.gif

NABIAŁ - ser żółty, całe jajka*, twarożek

*ostrożnie ze względu na możliwość wystąpienia alergii

reklama
ja ze 2 razy podalam malej ksze manna i dodaje malej do deserkow zwykle glutenowe biszkopty ... czasami dam malej cos z naszego talerza - chlebek, malutki kawalek iasta a ostatnio nawet mala zula gofra domowej roboty - sa to niewiuelkie ilosci glutenu i jajaek w calosci (nie tylko zoltka) i nie zauwazylam u malej jakichs zmian negatywnych - bede wiec po trochu jej zwiekszac porcje tym bradziejze mala juz sie nie interesuje za bardzo cycem wiec musze wymyslec dwa nowe posilki - sniadanie i kolacje ... moze jakies pomysly ?
myslalam o kaszce mannej na sniadanie i kaszce zwyklej mlecznej na kolacja ... a niedlugo jak bedzie wiecej zabkow to pewnie dobrze by bylo wprowadzic kanapeczki; mozna tez podac jajecznice robiona na parze ...

Do góry