reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

Dziewczyny, a czy podajecie zmielone ziarna słonecznika i dyni jako dodatek do deserków??????????????
Ja się nad tym zastanawiam:confused:

reklama
Tylko z tymi ziarnami to jest BUBA (popraw jesli się mylę) że my nie trawimy w całości tj. poprawiają nam perystaltykę jelit ale nie czerpiemy składników odżywczych, więc lepiej mielić/proszkować.
hmm, słonecznik spróbuje jutro, a co z pestkami dyni???????????????

Z tym mieleniem zapewne tak jest kochana musiala bym zasiegnac wiedzy u dietetyka bo powiem szczerze ze nie slyszalam.A w sumie od czego Franek ma zeby??? Od mielenia ;-) on tak ladnie gryzie i przezuwa ze pediatra powiedziala zeby mu nic absolutnie nierozdrabniac.Niech miele sam ;-)To krztaltuje aparat mowy.Warzywa i miesko dostaje na obiadek w calosci i sobie radzi.A te chrupki jak wcina to w kupce nie ma niestrawionych ziaren no wiec musi je rozdrabniac.Ziaren dyni nie dawalam jeszcze.Ale kuszace i smakowite :tak:

hi,hi,hi BUBA otóż i to ZĘBY:-D:-D:-):-):-):-);-);-);-):tak::szok::szok::cool2::cool2::cool2: Poleczka ma.......................... sztuk......................1:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
anyway zobaczcie co znalazłam: dobre dla dzieci, mam i tatków:-D:-D:-D:
cyt. z www.:
"pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego."
"orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.
Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne" "pestki mają własciwości pobudzające np. Indianki jedząc pestki dyni, dawały w ten sposób znak swojemu wodzowi, że czas odkopać topór miłosny"

hi, hi Papajka - dobre:tak:. A ja właśnie kupiłam ostatnio wielką pakę pestek z dyni. Nafaszeruję tym mojego wodza ;-):-D:cool2::cool2::-D. Mam tylko nadzieję, że po uprażeniu nie tracą właściwości;-);-);-).

Dobre z tymi dyniami, moze zamiast Juniorowi to seniorowi rodu zafuduje przed spaniem;-)
A ja dzis juz nie wiedzialam co zrobic malemu na obiad, puscilam wodze fantazji i zrobilam cielecine z kurczakiem :baffled:plus kaszka plus misiowy ogrodek w pomidorkach z marchewka i pietruszka (zmiksowane razem) i podalalam z rozgotowanym makaronem. Myslalam ze maly bedzie plul dalej niz widzial ale moje dziecko az lyzke wyrywalo i siedzial z szeroko otwarta buzia. Przez ten misiowy ogrodek wszystko bylo slodkie, wiec chyba dlatego zrobilo taka furore.

reklama
Do góry