reklama
papajka
Fanka BB :)
Tylko z tymi ziarnami to jest BUBA (popraw jesli się mylę) że my nie trawimy w całości tj. poprawiają nam perystaltykę jelit ale nie czerpiemy składników odżywczych, więc lepiej mielić/proszkować.
hmm, słonecznik spróbuje jutro, a co z pestkami dyni???????????????
hmm, słonecznik spróbuje jutro, a co z pestkami dyni???????????????
Z tym mieleniem zapewne tak jest kochana musiala bym zasiegnac wiedzy u dietetyka bo powiem szczerze ze nie slyszalam.A w sumie od czego Franek ma zeby??? Od mielenia ;-) on tak ladnie gryzie i przezuwa ze pediatra powiedziala zeby mu nic absolutnie nierozdrabniac.Niech miele sam ;-)To krztaltuje aparat mowy.Warzywa i miesko dostaje na obiadek w calosci i sobie radzi.A te chrupki jak wcina to w kupce nie ma niestrawionych ziaren no wiec musi je rozdrabniac.Ziaren dyni nie dawalam jeszcze.Ale kuszace i smakowite
papajka
hi,hi,hi BUBA otóż i to ZĘBY:-):-):-):-);-);-);-) Poleczka ma.......................... sztuk......................1
anyway zobaczcie co znalazłam: dobre dla dzieci, mam i tatków:
cyt. z www.:
"pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego."
"orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.
Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne" "pestki mają własciwości pobudzające np. Indianki jedząc pestki dyni, dawały w ten sposób znak swojemu wodzowi, że czas odkopać topór miłosny"
anyway zobaczcie co znalazłam: dobre dla dzieci, mam i tatków:
cyt. z www.:
"pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego."
"orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.
Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne" "pestki mają własciwości pobudzające np. Indianki jedząc pestki dyni, dawały w ten sposób znak swojemu wodzowi, że czas odkopać topór miłosny"
Rybcia_21
Dobry tekst znalazłaś papajka.
Anek@
Dobre z tymi dyniami, moze zamiast Juniorowi to seniorowi rodu zafuduje przed spaniem;-)
A ja dzis juz nie wiedzialam co zrobic malemu na obiad, puscilam wodze fantazji i zrobilam cielecine z kurczakiem plus kaszka plus misiowy ogrodek w pomidorkach z marchewka i pietruszka (zmiksowane razem) i podalalam z rozgotowanym makaronem. Myslalam ze maly bedzie plul dalej niz widzial ale moje dziecko az lyzke wyrywalo i siedzial z szeroko otwarta buzia. Przez ten misiowy ogrodek wszystko bylo slodkie, wiec chyba dlatego zrobilo taka furore.
A ja dzis juz nie wiedzialam co zrobic malemu na obiad, puscilam wodze fantazji i zrobilam cielecine z kurczakiem plus kaszka plus misiowy ogrodek w pomidorkach z marchewka i pietruszka (zmiksowane razem) i podalalam z rozgotowanym makaronem. Myslalam ze maly bedzie plul dalej niz widzial ale moje dziecko az lyzke wyrywalo i siedzial z szeroko otwarta buzia. Przez ten misiowy ogrodek wszystko bylo slodkie, wiec chyba dlatego zrobilo taka furore.
reklama
Rybcia_21
Anek@ najwazniejsze jest to ze Kubusiowi smakowało i zjadal ze smakiem
Podziel się: