reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Oli dziś na śniadanie ugotowałam kaszkę manną, dodałam trochę kakao ( takie wedlowskie do ciast ) trochę masła i cukru . No i właśnie też sie zastanawiam czy mogę kasze gotować na mleku krowim z kartonu ? To dzisiejszą zrobiłam na wodzie.

W tej książce Górniakowskiej "Zdrowy start' napisane jest że zwykłe krowie mleko wprowadzamy dopiero w 2-3 roku życia ale posiłki które wymagają gotowania czyli np. ta moja kaszka można na krowim - teraz wyczytałam

reklama
Mleko krowie z kartonu jest podobno najbardziej przetworzone- o wiele lepsze jest takie w folii lub butelce.
Ja narazie jeszcze takiego M. nie dawałam, ale jak już to wybrałabym nie UHT.

Ojjj... teorie na temat krowiego mleka są różne, jedni twierdzą, że po roku można spokojnie, a drudzy, że dopiero po trzecim roku... ja myślę, że ze spokojem można powoli wprowadzać, przecież nikt od razu nie da dziecku szklanki mleka do picia ;-) ja slyszałam, że najlepsze jest własnie UHT 2 % :sorry2:

ja daje 3,2 bo to i tak znikoma ilosc w porównaniu z wiejskim prosto od krówki \
i uwazam ze podawanie jeszcze bardziej odtłuszczonegomoija sie z celem - takjie kiedys w bieszczadach piłam jak gospoyni mieszała z wodą;-)
u nas jednak problem skazy in wysypek sie pojawia wiec poki co mamy przerwe z nabiałem w kazdej postaci.... zostaje tylko cyc

Niedawno był temat wątróbki. Ola już jadła u babci. Smakowało i nic sie potem nie działo. Wątróbka jest zdrowa, moja kuzynka będąc w ciąży miała anemie i lekarz jej zalecił.
Osobiście lubię , tylko warunek - nie może być krwista

a powiedzcie mi jakie dania dla dzieciaczkow na ich pierwsze urodzinki zrobiłyście? miałyście jakis tort ktory dzidzia mogła zjeść?
ja planuje małe spotkanko dzieciaczkowe na poniedziałek (Emi roczek kończy) i musze porobić cos co dzieci mogą jeśc a wszystkie będa mniej więcej w wieku naszych bąbli:-)

Ja na imprezkę ze znajomymi zrobiłam taki torcik biszkoptowy z bitą śmietaną (śmietana słodka z woreczka) z dodatkiem żelatyny i do tego wiśnie były i w sumie Oli dałam i nic jej nie było ;-) A do jedzonka zrobiłam spaghetti dla Oli i jej kolegi - Ola przyzwyczajona do tego typu jedzonka to sporo zjadła, a koledze nie za bardzo szło - tez w wieku Oli jest :tak:

Kobitki co dajecie swoim dzieciakom na podwieczorek?
Bo moja nagle znielubiła jogurt naturalny z owocami.
Twarożek w miare miare lubi, ale ilez można dziecko twarozkiem karmić...czasem jakis owoc dostanie, ale to za malo mi sie wydaje.

reklama
melody - u nas owoc zwykle w południe a na podwieczorek czasami ratuję sie słoiczkami np mus wieloowocowy ze zbożami, jabłko+ brzoskwinia z sucharami (Rossmann) Czasami daję biszkopciki, chrupki kukurydziane, serniczek własnej roboty jesli akurat jest. Wiem że są batoniki dla dzieci.

Z jogurtów wprowadziłam Monte, ale czy wolno ? Są pyszne i nic sie nie dzieje póki co.

Do góry