reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Ja dzisiaj ugotowałam małemu barszcz zabielany i wkruszyłam tam żółtko ugotowane.z jakąś wielką pasją tego nie jadł ale zjadł!!!!:tak: Całe jajko mam ochotę podać ale jakoś jeszcze cały czas się troszkę wstrzymuje.

reklama
Mi sie zdaje, ze po 9 miesiacu trzeba zoltko dawac juz codziennie. Ja tak robie od kilku dni. Musze to jeszcze sprawdzic, bo nie jestem pewna.
Co do miodu to nie wiem, ale pewnie pozno mozna, bo uczula. Podobno sery plesniowe dopiero po 3 roku zycia!

Miód dopiero po roku a żółtko codziennie to chyba po 9 miesiącu Kuba ma skazę ale ze wzgledu na to że odrzucił Nutramigen nasza alergolog pozwoliła nam wprowadzić Bebiko HA Jeśli wszystko będzie dobrze to możemy się pokusić o podanie jogurtu raz w tygodniu zaczynając od łyżeczki:tak:

reklama
ja mam "Zdrowy start" Górniakowskiej, Celinka jakiś czas temu przepisała tabelkę z tej książki:

Co do warzyw, to w mojej magicznej ksiazce mam tabelke, w ktorej jest napisane jakie warzywa mozna dziecku podac w kolejnych miesiacach zycia:
5-6-> marchewka, dynia, ziemniak, pietruszka, brokuły
7-8-> kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, pomidor, seler, por, cukinia, buraczek, szpinak, kalarepa
9-10-> soczewica, zielony groszek, cebula, brukselka, kabaczek
11-12-> baklazan, papryka, pieczarki, drobna fasolka, szczaw
od 13 -> kapusta salata, cykoria, awokado, rzodkiewka, zielony ogorek, grzyby, rabarbar.

Owoce:
5-7-> jablka, jagody, maliny, winogrona, jeżyny, porzeczki
7-9-> brzoskwinia, morela, gruszka, wiśnia, sliwka suszona, agrest, arbuz, banan
po 12-> truskawki, poziomki, melon, kiwi, cytryny, mandarynki, pomarancze, sliwki, czeresnie, grejpfruty, mango, papaja

Do góry