zastanow sie nad kupnem tego wozka ( wszelkie modele Graco). ja mieszkam w Kanadzie i ten wozek jest jednym z bardziej popularnych tanszych wozkow. slyszalam wiele nie najlepszych opini o nim. probowalam go rowniez w sklepie i wydaje mi sie on zwyklym "klunkrem". kolka sie szybko psuja,jest potwornie ciezki do pchania,itp.... przez jakis czas uzywalam Peg Perego Atlantico i wydawal mi sie ok, ale jestem zdecydowana zwolenniczka starego typu wozkow - gondola na poczatek a potem spacerowka i wreszcie dla malego biegajacego juz ale szybko sie meczacego szkraba polecam parasolke.
nie szukaj wozka idealnego,bo go nie znajdziesz - on po prostu nie istnieje.... i nie daj sie zlapac na gadke sprzedawcy,ze to wozek ze Stanow itp.... uwierz mi nie wszystko z Ameryki jest do polecenia, a zdecydowanie nie wozki.... ( oni tutaj sprowadzaja Peg Perego jest on jednym z najpopularniejszych acz drozszych wozkow)
wczesniej czytalam watek na temat fotelikow wpinanych do wozkow i mamach paradujacych z dziecmi w nich na spacerach - cos okropnego... fotelik jest do przewozenia dziecka w samochodzie i tylko!? we Francji nie zalecaja aby dziecko w nim spedzalo wiecej niz 2 godziny non stop, a ostatnio w Kanadzie slyszalam wypowiedz kobiety z towarzystwa dla pomocy rodzinom dotknietym smiercia lozeczkowa,ze foteliki moga sie przyczynic do niej ( zrobili na ten temat badania) i wlasnie zalecaja aby niemowlaki przebywaly w fotelikach tylko w samochodach.... wiele z was powie, ze jest duzo latwiej i wygodniej przypiac dziecko w foteliku do wozka i przenosic je... moja przyjaciolka przyszla ze swoja kilku miesieczna corka w foteliku, probowalam podniesc to ustrojstwo razem z mala i szczerze nie wiem co w tym tak wygodnego? jest to potwornie ciezkie i raczej niewygodne do noszenia.... poza tym wyobrazcie sobie spanie w foteliku przez kilka godzin, przeciez to nie jest pozycja do spania,a co z karkiem malenstwa? jest on inny niz nasz?
chyba sie rozpisalam..... sorry za to, ale wozek jest jedna z rzeczy dotyczacych niemowlat o ktorym moge rozprawiac godzinami....
chetnie bym poczytala opinie o wozku Sofia i Magnum Inglesiny i Smart oraz Classic Duo Combi i Edge Duo Combi firmy Emmaljunga ( tych wozkow nie ma na rynku Kanadyjskim a bedac w Polsce widzialam tylko Magnum Inglesiny na ramie Bike- wygladal super - w przeciwienstwie do Magnum na ramie allum,ktory mialam wrazenie,ze zaraz sie rozleci... oraz Classic - bardzo mi sie on podoba ale nie bardzo widze tego typu wozka na sniegu) chcialabym uzyskac opinie mam,ktore je uzywaly.
dzieki za uwage