reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WÓZKI

Mam deltima focusa i polecam z czystym sumieniem :)
na razie próbe przechodzi gondola ale stelaz zachowuje sie super, koła równiez nawet na duzych wertepach,gondola duza, budka cicha przy składaniu itd.
polecam

reklama
zastanow sie nad kupnem tego wozka ( wszelkie modele Graco). ja mieszkam w Kanadzie i ten wozek jest jednym z bardziej popularnych tanszych wozkow. slyszalam wiele nie najlepszych opini o nim. probowalam go rowniez w sklepie i wydaje mi sie on zwyklym "klunkrem". kolka sie szybko psuja,jest potwornie ciezki do pchania,itp.... przez jakis czas uzywalam Peg Perego Atlantico i wydawal mi sie ok, ale jestem zdecydowana zwolenniczka starego typu wozkow - gondola na poczatek a potem spacerowka i wreszcie dla malego biegajacego juz ale szybko sie meczacego szkraba polecam parasolke.
nie szukaj wozka idealnego,bo go nie znajdziesz - on po prostu nie istnieje.... i nie daj sie zlapac na gadke sprzedawcy,ze to wozek ze Stanow itp.... uwierz mi nie wszystko z Ameryki jest do polecenia, a zdecydowanie nie wozki.... ( oni tutaj sprowadzaja Peg Perego jest on jednym z najpopularniejszych acz drozszych wozkow)
wczesniej czytalam watek na temat fotelikow wpinanych do wozkow i mamach paradujacych z dziecmi w nich na spacerach - cos okropnego... fotelik jest do przewozenia dziecka w samochodzie i tylko!? we Francji nie zalecaja aby dziecko w nim spedzalo wiecej niz 2 godziny non stop, a ostatnio w Kanadzie slyszalam wypowiedz kobiety z towarzystwa dla pomocy rodzinom dotknietym smiercia lozeczkowa,ze foteliki moga sie przyczynic do niej ( zrobili na ten temat badania) i wlasnie zalecaja aby niemowlaki przebywaly w fotelikach tylko w samochodach.... wiele z was powie, ze jest duzo latwiej i wygodniej przypiac dziecko w foteliku do wozka i przenosic je... moja przyjaciolka przyszla ze swoja kilku miesieczna corka w foteliku, probowalam podniesc to ustrojstwo razem z mala i szczerze nie wiem co w tym tak wygodnego? jest to potwornie ciezkie i raczej niewygodne do noszenia.... poza tym wyobrazcie sobie spanie w foteliku przez kilka godzin, przeciez to nie jest pozycja do spania,a co z karkiem malenstwa? jest on inny niz nasz?
chyba sie rozpisalam..... sorry za to, ale wozek jest jedna z rzeczy dotyczacych niemowlat o ktorym moge rozprawiac godzinami....
chetnie bym poczytala opinie o wozku Sofia i Magnum Inglesiny i Smart oraz Classic Duo Combi i Edge Duo Combi firmy Emmaljunga ( tych wozkow nie ma na rynku Kanadyjskim a bedac w Polsce widzialam tylko Magnum Inglesiny na ramie Bike- wygladal super - w przeciwienstwie do Magnum na ramie allum,ktory mialam wrazenie,ze zaraz sie rozleci... oraz Classic - bardzo mi sie on podoba ale nie bardzo widze tego typu wozka na sniegu) chcialabym uzyskac opinie mam,ktore je uzywaly.
dzieki za uwage

Ja mam wózek dwufunkcyjny i też jest do d.... :mad: Gdybym miała teraz kupować to napewno kupiłabym wypasioną spacerówkę, bo moje dzieci gondoli nie tolerowały. :(
hej,
moglabys mi napisac jak twoje dzieci nie tolerowaly gondoli? bo nie moge sobie tego za bardzo wyobrazic... czytajac wypowiedzi natknelam sie kilka razy na to sformulowanie i nie bardzo umiem sobie je wyjasnic...
dzieki

normalnie... po ludzku... nie lubi i tyle... ;-)
niektore 3,4-miesieczne dzieki zaczynaja sie juz interesowac "ruchomymi obrazami", i kiedy nie spia na spacerach zle znosza patrzenie w sufit budki...
u nas tak bylo... nie powiem zeby Krystian nie tolerowal gondoli, ale niezbyt komfortowo sie w nej czul...
przesiedlismy sie go spacerowki ulozonej pod katem 170 st. i pomoglo...

i uprzedzajac - jak ktos mowi o "zlym ulozeniu" znaczy, ze nigdy dziecka tak nie wozil i zwyczajnie chrzani, zeby chrzanic... dziecko w tym wieku jest na tyle male, ze cale miesci sie na oparciu i lezy zupelnie prosto... szczegolnie zima, kiedy wozek wyklada sie grubym spiworem jest to proste, bo sie nie zeslizguje... :-)

nie moge za duzo na ten tememat powiedziec z wlasnego doswiadczenia, ale mojej przyjaciolki corka do ok konca piatego miesiaca nie miala zadnego problemu ze spacerami w gondoli. mala glownie spala na spacerach. dopiero jak zaczela siadac to wolala byc w spacerowce, jednak spala w gondoli nawet pozniej na swojej drzemce. poza tym w nowego typu gondolach jest opcja podnoszenia materaca jak oparcia. czy to myslisz nie zdawaloby egzaminu?

chciałam dodac do wózkowej tandety wózki roan Marita i kortina:-( . pomomimo ze są bardzo ładne, przynajmniej dla mnie:confused: . niestey ich budki tak strasznie głośno sie składają/rozkładaja ze nie da rady nie obudzic tym i przestraszyc dziecka:nerd: :szok:

reklama
Ewo, sa dzieci, ktore do 8 miesiaca moga jezdzic w gondoli i wcale im to nie przeszkadza... a sa takie, ktore nie lubia i nic sie na to nie poradzi...
jak dzidzi zasypia, to sie opuszcza oparcie i voila... ma plasko jak w gondolce... :-)

natomiast podnoszony materacyk w gondoli jest slabym pomyslem... moze miec chyba 2 wysokosci, a w wielu spacerowkach jest to plynne.... i jeszcze jedna istotna rzecz, ale nie wiem jak to opisac... :dull:
spacerowki maja podniesione boczki kolo glowki, co tworzy taka jakby "rynienke" i dzidzia nie giba sie na boki... szczegolnie fajne wlasnie przy malutkim dziecku, ktore nie siedzi...

i zaznaczam, ze ogolnie mowie o dzieciach zimowych, otulonych cieplo w spiworki.... z letnia dzidzia moze byc zupelnie odwrotnie, moze wolec swobodnie lezec rozlozona, na samej pieluszce, plasko w gondolce.... dosc mi sie to logiczne wydaje... :-)

Do góry