reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wozek 3w1 ??????

Witam, mam 2 wózki 3 w1 dobierane w zalezności od miejsca uzytkowania. wybory były dos długo analizowane w zalezmości od warunków użytkowania. Podaj w jakim terenie mieszkacie- gdzie zona będzie jeździć- tylko chocniki, markety itp(miasto) czy wertepy, wieś, lub mieścinka- nierówne drogi itp. To np uzaleznia dobór kół. Czy mieszkacie w domu czy bloku,czyli czy będzie wnosić wózek po schodach czy ma go gdzie zaparkować( własny dom lub wózkownia w bardziej wypasionych blokach). Czy macie wybrany fotelik samochodowy?- zazyczaj wskazana kompatybilnośc do stelaża, ale za gwiazdki ADAC sie płaci, choc to akurat nie dokońca miarodajny parametr, do ilu kg chcesz mieć fotelik (tzw 1 czyli dla bb malucha ok 1 rocznego, niby do 13 kg, ale bardziej przystosowany i bezpieczny- mój synek w wieku 9 mies zażądał wiekszego i basta...-)- czy tez wersje 1+2 np do 25 kg, z reguły bardziej drogą i ciut gorsza w testach.Po moich doświadczeniach warto też uwzględnic tendencje rodzinne do wzrosrt dzieci i płec dziecka, bo jak widac mój synek przerósł nasze oczekiwania zarówno pod względem wielkości , ale i wrazliwości i oczekiwań... (Np po tacie - potrzebuje mnóstwo miejsca do spania- jakby mógł to zawsze w poprzek, na wznak, i wrazliwośc na bodźce w okresie niemowlęcym po mamie- w pełni zamykana zaciemniajća budka okazała sie bezcenna.)
I oczywiście mozliwości że sie tak wyrażę uciągowe twojej ukochanej- baba fest czy raczej filigranowa,- tzn z jakim wózkiem da radę.Czy ktos jeszcz będzie pomagał przy dziecku- teściowa?.. brr.?
Poza tym polecam chuste do noszenia tkaną wyłącznie skośno- krzyzowo. Dla mnie ideał na szybkie wyskoczenia do pobliskiego skalpu, super też było po domu z bb maluszkiem, żeby conieco ogarnąći nie mosic an opadających rękach. I zaznaczam że nie jestem z tych zwariowanie ekologicznych tylko bb praktycznych .
pzdr.ms

Tu jestem bardzo milo zaskoczony i ciekawy co mamastaszka zaproponuje . To tak od poczatku wozek bedzie uzytkowany tylko i wylacznie w miescie duzym i srednimy takze chodniki . Przez pierwszy roko mama bedzie mieszkac w bloku na 1 pietrze i niestety bedzie chowac wozek do mieszkania na 1 pietrze (nie ma windy ). Wozek bedzie przewozony autem sedan . Ale i czesto bedzie latam samolotem ! Moj synek sie jeszcze nie urodzil :) ale wazy w brzuszku jakies 3 kg a termin jest na pazdziernik tazke nie wiem jaki bedzie i jaki fotelik do auta ;/ . Bardzo ciekawy jestem co za husta jakbys mogla jakiego linka z nia wstawic tutaj byl bym wdzieczny .......... BArdzo ciekawy jestem jakie wozki mi zaproponujesz......
pozdrawiam :)

reklama
Witaj Tato ponad 3 kilogramowego chłopca...wybacz nieobecnośc ale były mega porządki przedurodzinowe, ufff..
Nie jestem sprzedawca wózków , wiec mega wiedzy na temat wszystkich modeli nie mam . Mam troche inne warunki mieszkaniowe niz wy - mieszkam w domku pod dużym miastem, jednak drogi dzielnicy sa mocno wiejsko- miasteczkowe, a tereny spacerowe- łąki i las, więc terenowe. Ale od pocztku. Napisze Ci moje sugestie jakie elementy powinien miec Wasz wózek i oczywiście jekie wózki mam sama ( Quinny speedy sx- ten mógłby byc dla was i espiro modena- a ten dla Was bezsensu) - ich plusy i minusy też, bo ideału nie znaleźliśmy.
Jednak najlepszym podręcznym wózkiem w domu i do pobliskiego sklepu była i jest nadal (teraz oczywiście tylko outside) - mimo że Prezes ma ponad 11 kg i 16 miesięcy- bawełniana chusta skośno- krzyzowa, NIE elastyczną - Chusta tkana NATIBABY 4.6m - BORNEO | Zielona Mama Wrocław. Kupowana dokladnie w tym sklepie, ciekawe bo maja też wypożyczalnię, ale byłam przekonana ze chece ją mieć i to był strzał w 10. Jeszcze w temacie noszenia- mam darowane 2 nosidła"- klapa totalna jesli chodzi o pozycje bioder dziecka w porównaniu do dobrze zachustwanego malucha. Jesli mama sie boi czy dobrze zawiąże ( poczatkowo to nie jest łatwe owinąć sie 4,6 metrem mocnej bawełny i umieścić tam malucha z lecącą główką), niech pójdzie na kurs, obejrzy na youtube ( np:https://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA i wiele innych , mamy swoje 2 ulubione sposoby wiązania i wystarczy, zreszta z chustą dostajesz książeczke instruktażową) , a przedewszystkim pare razy zawiąże sie z miśkiem, czy lalą, choć w zaawansowanej ciązy to troche trudniejsze;-). Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie chust niebawełnianych i tkanych bez tego splotu, bo gorzej sie układaja, nie nadaja sie do większych dzieci, niektóre wydają sie wręcz mało bezpieczne. W chuście pełne bezpieczeństwo, wygoda dla mamy ( WOLNE RĘCE!!), maluch może i spać i czuwać, poznawąc bezpiecznie i ufnie świat. Rodzicie na jesień wiec sprawdzi sie doskonale, bo to w końcu dodatkowa warstwa . Latem w mega upaly, było mi trudno, bez chusty. Trzeba pamietac zeby do chusty ubrac siebie i dziecko odpowiednio( nie za grubo, i bez guzików itp w lini środkowej). Wszystko zależy od przekonań i modelu wychowania jaki przymiecie- radosna polska chrówka oparta na "przecież masz intuicję"+ porady mam, babc itp lub zimny chów - musi sie wypłakać i inne 3,5,8 w zasypianiu, po moja ulubioną behawiorystke Tracy Hogg , która wprost uratowała moje zielone macierzystwo na rzecz spokojnego domu , szczęśliwego rezolutnego chłopczyka, dume taty. Tyle pijaru dodatków...
Wracam do wózków:
1. Rodzaj kół- użytkowanie w mieście o porzdnych chodnikach pozwala właściewie na wybór dowolnego rodzaju kół,choc nadal uważam że nasze chodniki można zazwyczaj zakwalifikowac jako podmiejskie drózki...Generalnie masz 3 rodzaje kół-pompoowane ( dobre na wertepy, snieg, ale najcięższe), piankowe ( posrednie) i zwykłe( najlżejsze). Waga kół wiąże sie gł z tego z czego sa zrobione i średnicy, i stanowia istotna mase stelaża.
2. Koła przednie powinny być skrętne, z możliwościa blokowania- przetestowałam na obu wózkach i taki wniosek wyciągam- zwrotność obowiązkowa dla samodzielnej mamy
3ilośc kół- mam jeden wózek 3 , jeden 4 kołowy, ale bez skrętenj osi. Mimo wszystko 3- kołowym calkiem nieźle jeźdźi mi się wszedzie, nie odczuwam niestabilności ( może dlatego że to wózek tez do biegana), nawet na spacerze po miejskim parku z bokserzycą.. Mysle że w tm temacie warto wziąc małżonke do sklepu i niech spróbuje czy 3 czy 4 kołowy bardziej jej pasuje, niech przejedzie krawęznik z cięższą trobą w wózku, nich zjedzie po schodach. Znajoma która zarekomendowała mi Quinnego mieszka na 4 piętrze i znosiła wózek do piwnicy po schodach. Nie stanowiło to dla niej problemu.
4. Waga- wózki 3 w1 poprostu ważą. Spacerówki dla starszych typu parasolką moga byc lekkie nawet rzedu 7,8 kg...
5 do sedana zmieścisz chyba wszystko - w quinnym w sekunde wypinasz koła, na pasach w kontrolach bagazowych na lotnisku tez zrobisz to bz problemu. Sa tez do quinnego składane budki, ale i ten model wózka jak i składana budka to juz gasnące modele, bo starsze, ale pooglądaj inne z ej firmy quinny, bo maja ciekawe rozwiązania. podobnie jak Maxi Cosi - np mura 3 lu 4plus nad którym bb powaznie sie zastanoawialiśmy sie. Odpadły bodajże bo i pełnego pałaka w spacerówce i jeszcze w tedy były w przedsprzedaży. Za to budke miał którys bbb dużą
6. chłopak będzie jesienno zimowy- potrzbna Wam duża gondola ( mój quinny speedy miał dośćwąską, za to Prezes ją lubił, ale wyrósł szybko,espiro za to królewskie warunki. Ważne by miała duzy zakres zaciemnienia - w poczatkowych kresach dla dzidzia,i nie klikała przy rozkładaniu (paraslki kiepsko sie sprawdzaj, o albo musisz jechac po prostej, albo ciągle zmieniac kąt- finalnie lądujesz z przewiszona tetrą..) Folia p/ deszczowa. Super sa śpiwork,i zwł w quinnym - bo wsadzasz dziecko cieniej ubrane, nie mordujesz sie z nogawkami itp i dostep do pieluchy znacznie lepszy.Miło jak jest możliwośc regulacji zagłówka w gondoli, ale ozna tez podłożyc podyszke za materac jeśli maluch ulewa lub kolkowo- refluksowy
7 spacerówa- na lato przesiadziecie sie do spacerówki - przyda sie duża budka- od słońca, jeśli mały ma spać normalnie na spacerach, nie jak częśći dzieciaków- słońce w slepka i czemu nie spisz.. quinny speedy ma kiepska budkę, espiro cudowną- w pełni zmykana i dlatego mimo jego wagi jeździłam nim po łakach, choć zaznaczm że był to tzw wózek mężą;-), Moskitiera obowiąkow - dokupisz za 10 zł , jakby nie było na wyposażeniu
Spacerówka powinna mieć możliwośc montażu przód i tył, - speedy niestety tego nie ma. Moj synek długo potrzebował kontaktu wzrokowego z wożacym, córki koleżanki - odwrotnie - od rzau frontem do swiata
Spacerówka powinna mieć pełen pałak, nie tylko pasy- roczniak chce oglądac świat , a nie czuć sie tylko uwiązany. Prezes nie zwtaca na to uwagi i nie wyrywa sie , ale to jakiś wyjątek. Do tego ma na pałak przypieta welurwa kierownicę, więc brrrum brum , jest ok. - ale , czego nie wiedziałam prawie 2lata temu, pałaki mozna dokupić, choc nie zawsze pasją.
Spacerówka powinna sie w pełni rozkładac do leżenia- speedy- ma niepełny kąt i regulacja jest "miekka" więć trudniejsza przy cięższym śpiącym dziecku, za to cichutka i nie skrzypi - jak epiro po przejściach hardcorowych...
Sumarycznie mój quiiny speedy sx - niezły na miasto i nie tylko, mozna z nim biegac, jęździc na rolkach, bb komfortowy do prowadzenia jedna ręką, pełna zwrotność, za mała gondola , ale chyba Mlody za długo w niej urzędował, brak regulacji przód tył, niepełne rozkładanie spacerówki, za mala troche budka - w porównaniu do mozliwościami espiro, łatwe skladanie, do auta, na lotnisko , mozna wpiąć fotelik adaptrerami,wypiąć koła, hamulec ręćzny- na zjazd z nachylenia czy górki bezcenne! Świetny spiwór , knstrukcja foli p/deszczowej unikalna, przemyslane teorby dowózka
Espiro modena- ciężki , męski wózek, brak zwrotych kól, ale suuuper krzyzowe zawieszenie, przejedzie po wszystkim nie budząc dziecka, rewelacyjna budka, niestety zaczą skrzypieć
Może maxi COsi mura 3 byłby dla Was odpowiedni, możesz kupić też używany żeby obniżyć koszty , noi kompatybilny jest do fotelików maxi cosi, które polecam, bo dobre w testach. Maxi cosi mur 4 plus tez wygląda ciekawie , choć pałąk niepełny, za to budka niezła. Quinny - nowe buzz i mode- ceny astronomiczne, ale speedy sx, może ma nowsze wersję?? nie wiem, mimo pewnych wad wart uwagi. Któras z dziewczyn tu na forum proponowała Ci jeszcze jakiś wozek- jakos lukas kids czy coś tkaiego, firma raczej kogucik, wieć nie wiem jak z h=jakościa i fotelikami, ale wyglądał że ma wiele z tego co potrzebujesz.

co do fotelików- polecam stroną - fotelik. info. Miałam maxi cosi cabrio fix, bo zastanawialiśmy sie nad bazą, ale coti tez wystarczyłby. Mysleze z punku widzenia kobiety fotelik- nosidełko muuuusi być bb lekki- jesli ma w nim nosić/ wynosic dziecko. Jesli fotelik będzi montowany wyłacznie do auta- to inna sprawa. Owszem w baże wpina sie w pare sekund, ale zapinaie pasami fotelijka 1 to nie filozofia, za to cena znacznie mniejsza. Kupując fotelik przmysl jaki będzie wasz nastepny, czy będziecie chcieli korzystac z bazy i czy będzi b kompatybilna. Ja mam Romera king i bbb sobie chwalę ( przy fotelikach2 testyniemieckie ADAC nie są juz tak wiarygodne, bo najwyżej cenia foteliki z tzw żółwiem, bez pasów - jak np monza nova, z których dziecko wylatuje porzy zdrzeniach z koziołkowaniem, ale tego Niemcy nie badaja w teście....- szok!dobrze że sobie poanalizowałam testy zapobiegawczych skandynawów(Ci zaś maja mnóstwo wielkich fotelików montowanych dłuugo tyłem do kierunku jazdy) i USA.
W skrócie- kupcie chuste, poczytajcie " język niemowląt" i "zaklinaczke dzieci " Tracy Hogg lub youtube,
przyjrzyj sie ofercie quinnego ( ach choruje na q zapp, ale przemysle) i maxi cosi. Przynajmniej nie skrzypią i nie rozpadaja sie. Choc po roku wydaje mi sie że jesli dziecko spi swoja jedna drzemkę roczniaka w domu,a nie w wózku to na spacery wystarczy spacerówka lub siodełko na rower;-) .
A co do ciuchów dla mamy do zachustowania- polecam polary z dopiną na "chuśćciaka"- bo w końcu w coś sie kobieta musi zmiaścić , a i wyglądać. Sklepik na allego , pentelka.Zreszta swietna dla ciężarówkek ciuchy , wyjątkowo w rozśadnych cenach.
No, najdłuższy mój wpis na forum... w życiu. Jakby cos jeszcze to pisz. w końcu urodziny ma sie raz w rokum
pzdr
ms

Acha co do fotelików, niektóre linie lotnicze zalecaja okreslone typy fotelików. Jesli latacie na stałej tersie jakąs linią sprawdźczy nie maja jakis zaleceń. choc z reguły na rekach mamy niemowlaki latają, chyba ze wykupujesz miejsce, a fotelik leci jako bagaż.
ms

tatasylwek nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa ale chodzi o to, że gondola jest tylko i wyłącznie na płasko - nie możesz np. delikatnie podnieść główki dziecka. Moja córka ma teraz prawie 8 miesięcy, niby siedzi ale to nie jest jeszcze takie siedzenie do spacerówki a w gondoli też już się jej nie podoba bo leży całkiem na płasko. Dla starszej córki miałam stary model Tako City Voyager ( oczywiście nie polecam ! ) ale miał właśnie to fajnie rozwiązane. Jak mała wyrosła z nosidełka/gondoli został wózek taki jak głęboki z możliwością delikatnego podniesienia pleców.
Jak mieszkasz w okolicy Gdyni zapraszam - zobaczysz wózek na żywo :) - zaznaczam, że jeszcze nie mam w planach sprzedaży więc to nie o to chodzi :)

Ostatnia edycja:
Tatosylwek,
wózek który zaproponowałes w pierwszym poście wygląda zachecająco, czyli przynajmniej ma wszystko co wydaje mi sie Wam potrzebne. Jedynie do fotelika moznaby sie przyczepić, bo nie sądze zeby w poważnych testach wychodził dobrze.ale może sie mylę. noi to 4 kołowiec, ale zalezy od preferencji co Twoja luba woli. Jak tam wybór?? decyzja zapadła?
ms

Hej mama staszka . Bardzo dziekuje ze napisalas taki dlugi post bardzo nam pomoglas mamy wieksze wyobrazenie z tym wozkiem ale dalej nie jestesmy zdecydowani co mamy kupic . myslalem nad taki zestawem
WÓZEK QUINNY BUZZ 4 KOŁOWY 2W1+ DOSTAWA GRATIS (4547335361) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. +
FOTELIK SAMOCHODOWY CABRIO FIX MAXI COSI FOLIA Wwa (4535455251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Ale mam obawy co do spacerowki ze ma taki maly daszek ale w sumie natepne lato wozek spedzi w angli tu nie ma duzo slona raczej deszcz i specialna ochrona przed deszczem . I ze ta gondola taka mala jest tez mnie to martwi . Ale chyba jest bardzo praktyczny dla uzytkowania dla kobiey nie jest bardzo ciezki latwo sie prowadzi i sklada . CO myslisz ?????? A ten drugi wozek espiro modera wydaje mi taki ciezki nie praktyczny taka terenowka bardziej na mezyczyny .....
juz myslalem ze zapomnialas o tym poscie i o nas :( albe bardzo sie ciesze ze wrocilas i nam pomagasz pozdrawiam cieplo cala rodzine :) i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.....

reklama
HI,GB i cywilizacjo, eh. Tak na szybko - bo zaraz północ...
Rzuc okiem na watek tutaj -https://www.babyboom.pl/forum/tu-zapytaj-f109/quinny-buzz-czy-ktos-posiada-jakies-opinie-pomozcie-6265/. Faktycznie znowu ten sam problem w quinnym - brak rozkładania do płaskiego w spacerówce. spacerówka dopiero dla dobrze siedzacego dziecka, czyli niewiadomo co robić z 6-8- m-cem, brak nawet wkładki redukcyjnej,(w speedy sx była takowa) Budka kicha totalna, chyba dla ozdoby, gondola bez rewelacji i regulacji. Dobrze że chociaż zmianny kierunek ustawienia. 4 koła- co kto lubi, zwrotnośc na 3 kołach wydaje mi sie wieksza. tylne pompowane- ok , przednie piankow- na miasto powinno wystarczyc , ale w opiniach narzekają., amortyzacja- jak amortyzacja?.Folia w speedym tez była lepsza, bo z okienkiem, co jest rzadkie w wózkach, a dziecko sie nie zachucha.... Moooocno bym sie zastanawiała.To juz od biedy ten poczciwy quinny ma mniej wad-http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=804.
ALe moze cos innego wpadnie mi do głowy .nNp maxi cosi plus 3 lub 4 - wiem cieższy trochę, niepełny pałak, i piankowe koła ( za to nie przebije oponki, jak brak chłopa), ale sumarycznie jakoś lepiej , przynajmniej ma budkę i sie rozklada, albo x -ladner?x movie, albo xa i inne niby miejskie modyfikacje- xqi xplus.O takie cudo znalazlam, wydaje sie same plusy i firemka ok + kompatybilny do fotelika - tez sie nad nim zastanawialiśmy, ale juz wtedy miałam quinnego a ten droższy był od zwykłego espiro, zresztą mąz kupował sobie...:laugh2: -http://sklep.dzieciecemarzenia.pl/produkt/wozek-2-funkcyjny-x-lander-x-move-promocja-antarctica-i-asia-oraz-inne-kolory?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&u. albo XA - Maxi Cosi Cabrio.Fix , zresztaa w owej tosi (kupowałam tam espiro) maja tańszy cabrio - niż na allegro, ale z wysyłką to samo, lecz w kompakcie z wózkiem uniknęlibyście mnożenia kosztów transportu.Pamietam ze w sklepie b dobrze sie go prowadziło i mial duża gondolę. Zobaczcie go w jakims sklepie. Wole 3 kołowce, Wy raczej 4 wiec macie z czego wybierać
Espiro modena to był faktycznie męski wózek. Powiedzmy że mąż sobie kupił., tzn synkowi. ale łu nos na wsi sie przydali takie łustrojstwo cienżkie o konstrukcyji starego resora...
Fotelik ok, fajnie ze ma wkładke dla niemowlaka z otokiem na głowke- nam b sie przydało, choc krótko, tak jak i daszek zaciemniający, bo Prezes urodził sie zupełnie normalnych rozmiarów, tylko potem żarł i żarłi i chłopisko wyszło..tyle ze poczatkowo lubił przyciemnione klimaty- juz myslelismy że wampirek...DOkupcie, lub kupcie od razu w zestawie spiworek do fotelika- dla malucha niezbedny i lepszy niz katowanie 3 miesięczniaka w ubieranie w kombinezoniki , a w autku- bzzzyk i rozpinasz i dziecie sie nie grzeje. Zwróć jednak uwagę, że cabrio bez bazy ma tyle samo gwiazdek co lżejszy i tańszy citi.. Tym nie mniej ,używaliśmy cabrio...I pewnie przed rokiem zmienicie fotelik na wiekszy, bo chłopak.Przerzucilismy sie n a niemieckie Rómery - ciekawe jaki maja foteliki 1, bo 2 sa super
pozostaje w kontakcie, jakby co. pzdr
ms

Do góry