Witaj Tato ponad 3 kilogramowego chłopca...wybacz nieobecnośc ale były mega porządki przedurodzinowe, ufff..
Nie jestem sprzedawca wózków , wiec mega wiedzy na temat wszystkich modeli nie mam . Mam troche inne warunki mieszkaniowe niz wy - mieszkam w domku pod dużym miastem, jednak drogi dzielnicy sa mocno wiejsko- miasteczkowe, a tereny spacerowe- łąki i las, więc terenowe. Ale od pocztku. Napisze Ci moje sugestie jakie elementy powinien miec Wasz wózek i oczywiście jekie wózki mam sama ( Quinny speedy sx- ten mógłby byc dla was i espiro modena- a ten dla Was bezsensu) - ich plusy i minusy też, bo ideału nie znaleźliśmy.
Jednak najlepszym podręcznym wózkiem w domu i do pobliskiego sklepu była i jest nadal (teraz oczywiście tylko outside) - mimo że Prezes ma ponad 11 kg i 16 miesięcy- bawełniana chusta skośno- krzyzowa, NIE elastyczną -
Chusta tkana NATIBABY 4.6m - BORNEO | Zielona Mama Wrocław. Kupowana dokladnie w tym sklepie, ciekawe bo maja też wypożyczalnię, ale byłam przekonana ze chece ją mieć i to był strzał w 10. Jeszcze w temacie noszenia- mam darowane 2 nosidła"- klapa totalna jesli chodzi o pozycje bioder dziecka w porównaniu do dobrze zachustwanego malucha. Jesli mama sie boi czy dobrze zawiąże ( poczatkowo to nie jest łatwe owinąć sie 4,6 metrem mocnej bawełny i umieścić tam malucha z lecącą główką), niech pójdzie na kurs, obejrzy na youtube ( np:
https://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA i wiele innych , mamy swoje 2 ulubione sposoby wiązania i wystarczy, zreszta z chustą dostajesz książeczke instruktażową) , a przedewszystkim pare razy zawiąże sie z miśkiem, czy lalą, choć w zaawansowanej ciązy to troche trudniejsze;-). Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie chust niebawełnianych i tkanych bez tego splotu, bo gorzej sie układaja, nie nadaja sie do większych dzieci, niektóre wydają sie wręcz mało bezpieczne. W chuście pełne bezpieczeństwo, wygoda dla mamy ( WOLNE RĘCE!!), maluch może i spać i czuwać, poznawąc bezpiecznie i ufnie świat. Rodzicie na jesień wiec sprawdzi sie doskonale, bo to w końcu dodatkowa warstwa . Latem w mega upaly, było mi trudno, bez chusty. Trzeba pamietac zeby do chusty ubrac siebie i dziecko odpowiednio( nie za grubo, i bez guzików itp w lini środkowej). Wszystko zależy od przekonań i modelu wychowania jaki przymiecie- radosna polska chrówka oparta na "przecież masz intuicję"+ porady mam, babc itp lub zimny chów - musi sie wypłakać i inne 3,5,8 w zasypianiu, po moja ulubioną behawiorystke Tracy Hogg , która wprost uratowała moje zielone macierzystwo na rzecz spokojnego domu , szczęśliwego rezolutnego chłopczyka, dume taty. Tyle pijaru dodatków...
Wracam do wózków:
1. Rodzaj kół- użytkowanie w mieście o porzdnych chodnikach pozwala właściewie na wybór dowolnego rodzaju kół,choc nadal uważam że nasze chodniki można zazwyczaj zakwalifikowac jako podmiejskie drózki...Generalnie masz 3 rodzaje kół-pompoowane ( dobre na wertepy, snieg, ale najcięższe), piankowe ( posrednie) i zwykłe( najlżejsze). Waga kół wiąże sie gł z tego z czego sa zrobione i średnicy, i stanowia istotna mase stelaża.
2. Koła przednie powinny być skrętne, z możliwościa blokowania- przetestowałam na obu wózkach i taki wniosek wyciągam- zwrotność obowiązkowa dla samodzielnej mamy
3ilośc kół- mam jeden wózek 3 , jeden 4 kołowy, ale bez skrętenj osi. Mimo wszystko 3- kołowym calkiem nieźle jeźdźi mi się wszedzie, nie odczuwam niestabilności ( może dlatego że to wózek tez do biegana), nawet na spacerze po miejskim parku z bokserzycą.. Mysle że w tm temacie warto wziąc małżonke do sklepu i niech spróbuje czy 3 czy 4 kołowy bardziej jej pasuje, niech przejedzie krawęznik z cięższą trobą w wózku, nich zjedzie po schodach. Znajoma która zarekomendowała mi Quinnego mieszka na 4 piętrze i znosiła wózek do piwnicy po schodach. Nie stanowiło to dla niej problemu.
4. Waga- wózki 3 w1 poprostu ważą. Spacerówki dla starszych typu parasolką moga byc lekkie nawet rzedu 7,8 kg...
5 do sedana zmieścisz chyba wszystko - w quinnym w sekunde wypinasz koła, na pasach w kontrolach bagazowych na lotnisku tez zrobisz to bz problemu. Sa tez do quinnego składane budki, ale i ten model wózka jak i składana budka to juz gasnące modele, bo starsze, ale pooglądaj inne z ej firmy quinny, bo maja ciekawe rozwiązania. podobnie jak Maxi Cosi - np mura 3 lu 4plus nad którym bb powaznie sie zastanoawialiśmy sie. Odpadły bodajże bo i pełnego pałaka w spacerówce i jeszcze w tedy były w przedsprzedaży. Za to budke miał którys bbb dużą
6. chłopak będzie jesienno zimowy- potrzbna Wam duża gondola ( mój quinny speedy miał dośćwąską, za to Prezes ją lubił, ale wyrósł szybko,espiro za to królewskie warunki. Ważne by miała duzy zakres zaciemnienia - w poczatkowych kresach dla dzidzia,i nie klikała przy rozkładaniu (paraslki kiepsko sie sprawdzaj, o albo musisz jechac po prostej, albo ciągle zmieniac kąt- finalnie lądujesz z przewiszona tetrą..) Folia p/ deszczowa. Super sa śpiwork,i zwł w quinnym - bo wsadzasz dziecko cieniej ubrane, nie mordujesz sie z nogawkami itp i dostep do pieluchy znacznie lepszy.Miło jak jest możliwośc regulacji zagłówka w gondoli, ale ozna tez podłożyc podyszke za materac jeśli maluch ulewa lub kolkowo- refluksowy
7 spacerówa- na lato przesiadziecie sie do spacerówki - przyda sie duża budka- od słońca, jeśli mały ma spać normalnie na spacerach, nie jak częśći dzieciaków- słońce w slepka i czemu nie spisz.. quinny speedy ma kiepska budkę, espiro cudowną- w pełni zmykana i dlatego mimo jego wagi jeździłam nim po łakach, choć zaznaczm że był to tzw wózek mężą;-), Moskitiera obowiąkow - dokupisz za 10 zł , jakby nie było na wyposażeniu
Spacerówka powinna mieć możliwośc montażu przód i tył, - speedy niestety tego nie ma. Moj synek długo potrzebował kontaktu wzrokowego z wożacym, córki koleżanki - odwrotnie - od rzau frontem do swiata
Spacerówka powinna mieć pełen pałak, nie tylko pasy- roczniak chce oglądac świat , a nie czuć sie tylko uwiązany. Prezes nie zwtaca na to uwagi i nie wyrywa sie , ale to jakiś wyjątek. Do tego ma na pałak przypieta welurwa kierownicę, więc brrrum brum , jest ok. - ale , czego nie wiedziałam prawie 2lata temu, pałaki mozna dokupić, choc nie zawsze pasją.
Spacerówka powinna sie w pełni rozkładac do leżenia- speedy- ma niepełny kąt i regulacja jest "miekka" więć trudniejsza przy cięższym śpiącym dziecku, za to cichutka i nie skrzypi - jak epiro po przejściach hardcorowych...
Sumarycznie mój quiiny speedy sx - niezły na miasto i nie tylko, mozna z nim biegac, jęździc na rolkach, bb komfortowy do prowadzenia jedna ręką, pełna zwrotność, za mała gondola , ale chyba Mlody za długo w niej urzędował, brak regulacji przód tył, niepełne rozkładanie spacerówki, za mala troche budka - w porównaniu do mozliwościami espiro, łatwe skladanie, do auta, na lotnisko , mozna wpiąć fotelik adaptrerami,wypiąć koła, hamulec ręćzny- na zjazd z nachylenia czy górki bezcenne! Świetny spiwór , knstrukcja foli p/deszczowej unikalna, przemyslane teorby dowózka
Espiro modena- ciężki , męski wózek, brak zwrotych kól, ale suuuper krzyzowe zawieszenie, przejedzie po wszystkim nie budząc dziecka, rewelacyjna budka, niestety zaczą skrzypieć
Może maxi COsi mura 3 byłby dla Was odpowiedni, możesz kupić też używany żeby obniżyć koszty , noi kompatybilny jest do fotelików maxi cosi, które polecam, bo dobre w testach. Maxi cosi mur 4 plus tez wygląda ciekawie , choć pałąk niepełny, za to budka niezła. Quinny - nowe buzz i mode- ceny astronomiczne, ale speedy sx, może ma nowsze wersję?? nie wiem, mimo pewnych wad wart uwagi. Któras z dziewczyn tu na forum proponowała Ci jeszcze jakiś wozek- jakos lukas kids czy coś tkaiego, firma raczej kogucik, wieć nie wiem jak z h=jakościa i fotelikami, ale wyglądał że ma wiele z tego co potrzebujesz.
co do fotelików- polecam stroną - fotelik. info. Miałam maxi cosi cabrio fix, bo zastanawialiśmy sie nad bazą, ale coti tez wystarczyłby. Mysleze z punku widzenia kobiety fotelik- nosidełko muuuusi być bb lekki- jesli ma w nim nosić/ wynosic dziecko. Jesli fotelik będzi montowany wyłacznie do auta- to inna sprawa. Owszem w baże wpina sie w pare sekund, ale zapinaie pasami fotelijka 1 to nie filozofia, za to cena znacznie mniejsza. Kupując fotelik przmysl jaki będzie wasz nastepny, czy będziecie chcieli korzystac z bazy i czy będzi b kompatybilna. Ja mam Romera king i bbb sobie chwalę ( przy fotelikach2 testyniemieckie ADAC nie są juz tak wiarygodne, bo najwyżej cenia foteliki z tzw żółwiem, bez pasów - jak np monza nova, z których dziecko wylatuje porzy zdrzeniach z koziołkowaniem, ale tego Niemcy nie badaja w teście....- szok!dobrze że sobie poanalizowałam testy zapobiegawczych skandynawów(Ci zaś maja mnóstwo wielkich fotelików montowanych dłuugo tyłem do kierunku jazdy) i USA.
W skrócie- kupcie chuste, poczytajcie " język niemowląt" i "zaklinaczke dzieci " Tracy Hogg lub youtube,
przyjrzyj sie ofercie quinnego ( ach choruje na q zapp, ale przemysle) i maxi cosi. Przynajmniej nie skrzypią i nie rozpadaja sie. Choc po roku wydaje mi sie że jesli dziecko spi swoja jedna drzemkę roczniaka w domu,a nie w wózku to na spacery wystarczy spacerówka lub siodełko na rower;-) .
A co do ciuchów dla mamy do zachustowania- polecam polary z dopiną na "chuśćciaka"- bo w końcu w coś sie kobieta musi zmiaścić , a i wyglądać. Sklepik na allego , pentelka.Zreszta swietna dla ciężarówkek ciuchy , wyjątkowo w rozśadnych cenach.
No, najdłuższy mój wpis na forum... w życiu. Jakby cos jeszcze to pisz. w końcu urodziny ma sie raz w rokum
pzdr
ms