reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózeczki, łóżeczka i inne akcesoria :)

Jaś jeszcze jeździ w tym najmniejszym ale już powoli wyrasta z niego...a w 0-18 jeździ Jula jeszcze i jesteśmy na etapie poszukiwania fotelika dla niej...

Mamy starszaków, możecie polecić jakieś foteliki 15-36, albo 9-36 ??

ja mam dla Jaska Ramatti model to chyba Jupiter ale nie jestem pewna bo znalazłam taki na necie --> 259 zł Ramatti, JUPITER Lekki, łatwo się składa, ma uchwyt ułatwiajacy przenoszenie i regulowana wysokość oparcia. - zdjęcie a nasz ma jeszcze podstawki na napoje po bokach - może na tym zdjęciu są ukryte???

to ten :-) tu lepiej widać - http://rumcajs.pl/product_info.php?manufacturers_id=18&products_id=372

reklama
Dziewczyny czy już któryś bejbik jeździ w tym większym foteliku? np 9-18kg? bo ja nie wiem czy mam już kupować... boję się że Zosia mi się utopi w nim ;-)

Fotelik powinno się zmienić gdy dziecko ma powyżej 13 kg (w przypadku maxi cosi) lub głowa wystaje ponad fotelik. Długość nóg nie ma znaczenia - najważniejsza jest głowa i/lub waga.

Ostatnia edycja:
To zależy chyba jaki fotelik bo mój na pewno nie był aż do 13 kilo. :tak:
Dziewczyny nie mówcie że długość nóg nie ma znaczenia bo w komforcie jazdy na pewno ma. :tak:
Ja nie mogłam patrzeć jak Adrianek miał nóżki zarzucone na oparciu i jechał w pozycji prawie świecy :baffled:

Karincia :-) to jest dylemat między komfortem a bezpieczeństwem - każda z nas musi sama dokonać wyboru :-)

ja jestem zwolniona z tego obowiązku bo:

1. foteliki mam po Jaśku - Ramatt Venus czeka na swoją kolej
2. Monia ostatnio jechała autem jakoś w połowie marca - mieszkamy w centrum i wozimy się wózkiem albo motamy w chustę ;-) bo Opole jest takie małe że z centum w godzine dotrę pieszo do rogatek :-) co w godzinach szczytu autem byłoby niezłym wynikiem :-) ;-)

To zależy chyba jaki fotelik bo mój na pewno nie był aż do 13 kilo. :tak:
Dziewczyny nie mówcie że długość nóg nie ma znaczenia bo w komforcie jazdy na pewno ma. :tak:
Ja nie mogłam patrzeć jak Adrianek miał nóżki zarzucone na oparciu i jechał w pozycji prawie świecy :baffled:

Chodzi oczywiście o górną granicę wagi danego fotelika.

Długość nóg nie ma znaczenia jeśli chodzi o zachowanie bezpieczeństwa fotelika ponieważ najważniejsza jest ochrona głowy. Więc jak głowa wystaje to fotelik się już nie nadaje. Jeśli nogi wystają a głowa nie to fotelik jest być może mniej komfortowy dla dziecka ale nie jest mniej bezpieczny.

Chodzi oczywiście o górną granicę wagi danego fotelika.

Długość nóg nie ma znaczenia jeśli chodzi o zachowanie bezpieczeństwa fotelika ponieważ najważniejsza jest ochrona głowy. Więc jak głowa wystaje to fotelik się już nie nadaje. Jeśli nogi wystają a głowa nie to fotelik jest być może mniej komfortowy dla dziecka ale nie jest mniej bezpieczny.

Dokładnie się zgadzam. Zresztą rozmawiałam z jednym gosciem co się zna na fotelikach i mówił mi, że najwcześniej dziecko do tego większego zalecają przełożyć jak ma 9-10 m-cy bo to że maluch sam siedzi nie ma znaczenia. Dziecko musi byc naprawde sztywne w kręgosłupie.
Zresztą tak jak napisała rubi im dłuzej tyłem do kierunku jazdy tym lepiej.
My niestety musimy też już zakupić fotelik i się do niego przesiąść bo Zosia już jest głową prawie przy granicy, także ostatnie podrygi w foteliku 0-13:-D

dzięki za odpowiedzi :-D
my mamy maxi cosi i główka Zosi jeszcze nie wystaje - ale za miesiąc pewnie będzie ;-) nóżki niestety trzyma już na oparciu.. ale wydaje mi się tak właśnie jak mówiłyście że pozycja tyłem jest najbezpieczniejsza. boję się że przy mocnym hamowaniu w tym większym foteliku główka Zosi poleci do mocno przodu.. i ją zaboli...:baffled:
ok to chyba za miesiąc zmienimy ;-)
ale już nosić jej nie daję rady w tym foteliku... fotelik 3,5kg + Zosia 9 z hakiem to jest troche :-p fotelik siedzi w samochodzie a my do domu na rączkach idziemy :-)

reklama
Wlasnie przed chwila wylicytowalam na e'bayu fotelik Maxi-Cosi | Priori SPS dokladnie ten szary za 90 € plus przesylka 10 -wyjdzie rowne 100 :-) czyli jakies 400 zeta

Do tej pory Maja jezdzila w pozyczonym bo myslalam,ze wystajace nogi sa wyznacznikiem by zmienic fotelik :zawstydzona/y:

Nie dokladnie ten...jak wejsc w kollektion tam sa kolory :) Podoba mi sie czerwono-bordowy,ale coz...jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma ;)

Ostatnia edycja:
Do góry