reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Woda do picia

niestety nie jestem w stanie wymienić Ci wszystkich wód, którą mają obniżoną zawartość. my w domu pijemy Potencjałkę, która ma do 3mg/l sodu, tak na szybko sprawdziłam teraz Żywca i Nałęczowiankę, to mają kolejno po 9,5 i 11 mg sodu na litr.

reklama
Na etykietach masz oznaczenie - niska lub wysoka zawartość sodu. Jeśli się nie mylę to cisowianka jest w wersji "mniej sodu".

Nie polecam wód smakowych...każda z nich ma cukier, jeśli już chcemy zastąpić soki wodą, to nie ma sensu nawet brac pod uwagę tej z dodatkami..polecam wodę "Mama i Ja"

• Dziecko karmione tylko piersią nie potrzebuje wody pić, potrzeba ta pojawia się, kiedy zaczynamy wprowadzać stałe pokarmy,
  • Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym, powinno mieć przygotowana mieszankę, właśnie na takiej wodzie,
  • Niemowlęta ważące do 10 kg, powinny otrzymać 100 ml płynów na każdy kg masy ciała,
  • Dzieci ważące od 10kg do 20 kg wyduldać dziennie powinny 1000 ml + 50 ml na każdy kg ciałka powyżej 10 kg.
  • Pamiętajmy, że płyny to soki, kaszki, zupki,
  • Ilość dziennego spożycia płynów do roku czasu nie powinna przekraczać 1,5 l dziennie.

kupuj wode w butelce niskomineralizowana.. mozesz tez podac wode przegotowana, ale pamietaj ze jesli woda stoi zbyt dlugo po wystygnieciu tworza sie w niej bakterie. ja podaje zwykla mineralna moim dziecia (rok i 2 latka). Pija tylko wode, zadnych herbatek, ani sokow.

Nie gotowałam nigdy wody mineralnej z butelki :szok: Nie widziałam potrzeby, dbałam tylko aby była zawsze świeża. Herbatę robię na kranówie - na tej samej wodzie gotuję. Nie widzę potrzeby "cudować" z gotowaniem wody butelkowanej, gdybym miała pewność co do jakości wody z kranu podawałabym ją do picia. Zwłaszcza teraz koło roczku nie przyszłoby mi to do głowy :eek:.

Nie gotowałam nigdy wody mineralnej z butelki :szok: Nie widziałam potrzeby, dbałam tylko aby była zawsze świeża. Herbatę robię na kranówie - na tej samej wodzie gotuję. Nie widzę potrzeby "cudować" z gotowaniem wody butelkowanej, gdybym miała pewność co do jakości wody z kranu podawałabym ją do picia. Zwłaszcza teraz koło roczku nie przyszłoby mi to do głowy :eek:.
Widzisz, jakość wody z kranu zależy od bardzo wielu czynników. W różnych miastach tez różnie z tym bywa... Nie jestem pewna, czy Otwock jest w sieci warszawskich wodociągów, ale w samej Warszawie wodę kranową na pewno można pic bez przegotowania. Sama tak robię i nic mi nie jest:). Zresztą zerknij tutaj na wszystkie procesy uzdatniania wody zanim trafi do rur - drobiazgowa praca... Fakt, że moja przyjaciółka ma dużo gorszą wodę w swoim mieszkaniu (a mieszka dosłownie kilka ulic dalej), ale tym przypadku to zależy już od rur w bloku... Często spółdzielnie nie wymieniają ich całymi latami i takie są tego efekty...

reklama
Widzisz, jakość wody z kranu zależy od bardzo wielu czynników. W różnych miastach tez różnie z tym bywa... Nie jestem pewna, czy Otwock jest w sieci warszawskich wodociągów, ale w samej Warszawie wodę kranową na pewno można pic bez przegotowania. Sama tak robię i nic mi nie jest:). Zresztą zerknij tutaj na wszystkie procesy uzdatniania wody zanim trafi do rur - drobiazgowa praca... Fakt, że moja przyjaciółka ma dużo gorszą wodę w swoim mieszkaniu (a mieszka dosłownie kilka ulic dalej), ale tym przypadku to zależy już od rur w bloku... Często spółdzielnie nie wymieniają ich całymi latami i takie są tego efekty...
A to prawda, dużo zależy od rur. Akurat mamy świeże rury ;) No i wodę swoją, lokalną, chociaż akurat nie jestem pewna czy to na jej korzyść ;)

Do góry