reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jaki najlepszy kubek do nauki picia?

Przy rozszerzaniu diety jak najbardziej można wprowadzić wodę. Wspomaga też trawienie. Ciężko np. dawać mu do jedzenia jakieś warzywo i aby popijało mlekiem.
Moim zdaniem im wcześniej zacząć tym lepiej. Później będzie tylko gorzej bo dziecko nie będzie znało smaku wody.
Ja dawałam córce wodę jak miała 3-4 miesiące.
Można mozna, wiadomo. Tylko są dzieci, które nie łapią. Ja mojemu wodę daję do każdego posiłku plus bidon jest ciągle na macie i nic.
Pediatra twierdzi, że zalapie po prostu jak będzie ciepło.

reklama
Nie tak do końca. Mam 4 bidony tego typu, kazdy ze słomką i niektóre są trudniejsze, a niektore latwiejsze do picia. Dla mnie bbox jest najłatwiejszy do pociągnięcia.

Generalnie dziecko na tym etapie nie potrzebuje wody. I nie nalezy go do tej wody zmuszać. Nasza pediatra mowi, że zrobiła się jakas straszna moda, a tymczasem częśc dzieci załapie, częśc nie potrzebuje, bo ma mleko. Dopoki sika normalnie to nie masz sie czym przejmowac.
Bidon w zasięgu wzroku. Będzie cieplej to zaskoczy sam.
Zgodzę się 👍
Niby wszystkie do siebie podobne, a jednak różnica jest.
My mieliśmy bboxa pod ręką i z Akuk.u.
Bbox droższy, Akuku dużo tańszy, niemal to samo.
Ale jak syn był dużo mniejszy to z bboxa załapał dosłownie po pierwszym razie.
Potem kiedyś daliśmy akuku i miał z nim problem więc wróciliśmy do bboxa.
Gdy miał jakieś 1,5 roku to dopiero zaczął ogarniać tego akukowego. Niby to samo, a jednak jest różnica z wielkości i kształcie samej słomki.

Autorko jestem na podobnym etapie z podobnym problemem.
Mój właśnie pierwszy miesiąc popijał warzywo mlekiem takze da sie ;) Proponowałam za każdym razem wodę, ale nie chciał. To co miałam mu wlewać na siłę do gardła, bo inne dzieci już piją?
7 miesiąc to dopiero początek RD, dla takiego bobasa jedzenie to już jest kosmos, a tu jeszcze wymagamy dodatkowo picia.
U mnie się sprawdziło:
- wzięłam go na ręce i piłam z kubka wodę, on też chciał, więc dałam mu ze swojego i kliknelo. Teraz do posiłku ma doidy i Babyono, ale lepiej mu idzie z filiżanki z Ikei, więc żadne dzidziusiowe kubeczki się nie sprawdziły ;)
- bidon bbox, nauczył sie w 2 dni tylko najpierw podałam mu ściskając ta rurkę, wtedy sobie zaciągał wodę, a później załapał że to tak działa i już sam pije
Dużo cierpliwości! To że nie załapał w 7 miesiącu picia wody to nie znaczy, że tylko będzie gorzej. Tak samo jak to, że dziecko robi obrót w 5 miesiącu, a nie w 3 jak syn koleżanki mamy to nie znaczy, że będzie chodził dużo później niż inne dzieci. Próbuj różnych metod, ma jeszcze czas :)

Nie tak do końca. Mam 4 bidony tego typu, kazdy ze słomką i niektóre są trudniejsze, a niektore latwiejsze do picia. Dla mnie bbox jest najłatwiejszy do pociągnięcia.

Generalnie dziecko na tym etapie nie potrzebuje wody. I nie nalezy go do tej wody zmuszać. Nasza pediatra mowi, że zrobiła się jakas straszna moda, a tymczasem częśc dzieci załapie, częśc nie potrzebuje, bo ma mleko. Dopoki sika normalnie to nie masz sie czym przejmowac.
Bidon w zasięgu wzroku. Będzie cieplej to zaskoczy sam.

No.wlasnie o to chodzi, zeby tez za latwo nie bylo, zeby te miesnie jednak cwiczyly 🤔 u nas avent sie sprawdzil u dwoch corek

Czyli wypróbuje tego bboxa, bo widze ze wiekszosc z Was go poleca. Zaraz poszukam na necie. I może kupie też tego doidy cap, zobaczymy z którego szybciej załapie

reklama
Do góry