reklama
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
chyba nie ma w ogóle bilansu na roczek ;-)
ale może się mylę....
Nie ma jest tylko na dwa latka,u nas raczej bez problemu zapisywanie.
no chyba nie ma ale jest kontrola wzrostu wagi mierzą główkę itd ...chyba nie ma w ogóle bilansu na roczek ;-)
ale może się mylę....
a u mnie w przychodni tego nie praktykują i często się mylą przy szczepieniach miałam 2 razy sytuacje że mówiłam na co ma byc zaszczepiona
rozalka
Lutówkowo-sierpniowa mama
no chyba nie ma ale jest kontrola wzrostu wagi mierzą główkę itd ...
:
U nas nie.
Kuba ważony był tylko jak był szczepiony,a po za tym nic innego.
Ciekawe jak wygląda bilans dwulatka...
Założe sie,ze moje dziecie nic nie powie.Wrażliwiec wtuli sie w mamę,albo bedzie odpowiadał NIE na wszystko.
A jeżeli lekarz najpierw sprawdzi gardło,to "syrena'juz będzie do momentu wyjścia z przychodni.
Kuba super sie czuje w przychodni...aż lekarz sprawdzi gardło,wtedy masakra...
u nas tylko przy okazji szczepień a tak prawdę mówiąc przy ostatnim szczepieniu Antek nie był ani ważony, ani mierzony
Emilka nigdy nie była mierzona o wagę sie tylko pytają mnie najczęściej
W czasie bilansu dwulatka przeprowadza się następujące pomiary i badania:Ciekawe jak wygląda bilans dwulatka...
1. Pomiary: masy i długości ciała – w celu wykrywania zaburzeń rozwoju fizycznego w oparciu o siatkę centylową
2. Orientacyjną ocenę rozwoju psychomotorycznego
3. Orientacyjne badanie słuchu
4. Test Hirschberga w kierunku wykrywania zeza
5. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi
6. Badanie pediatryczne podmiotowe i przedmiotowe, ze szczególnym uwzględnieniem tempa rozwoju fizycznego i psychomotorycznego oraz przebytych schorzeń,
7. ocenę wykonania szczepień ochronnych zgodnie z kalendarzem szczepień,
8. przeprowadzenie testu rozwoju reakcji słuchowych oraz ocena rozwoju mowy,
9. ocenę obecności czynników ryzyka uszkodzenia słuchu.
reklama
Na roczek nie robi się bilansuu nas przyjmują w ten sam dzień ewentualnie na drugi ale najwyżej jakby im się nie spieszyło to będę czekać dłużej na roczek nie miała bilansu
Podziel się: