reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u pediatry

ja własnie dzisiaj tez mysłałam zeby juz sie zapisac na bilans bo u nas też sa długie terminy czekania na wizyte u dzieci zdrowych:rofl2:ale mam nadzieje ze nie taki długi jak u Kasi;-)

reklama
u nas przyjmują w ten sam dzień ewentualnie na drugi ale najwyżej jakby im się nie spieszyło to będę czekać dłużej na roczek nie miała bilansu :dry:

chyba nie ma w ogóle bilansu na roczek :no:;-)
ale może się mylę....
no chyba nie ma ale jest kontrola wzrostu wagi mierzą główkę itd ...

a u mnie w przychodni tego nie praktykują :dry:i często się mylą przy szczepieniach miałam 2 razy sytuacje że mówiłam na co ma byc zaszczepiona :baffled:

no chyba nie ma ale jest kontrola wzrostu wagi mierzą główkę itd ...

:

U nas nie.
Kuba ważony był tylko jak był szczepiony,a po za tym nic innego.:no:
Ciekawe jak wygląda bilans dwulatka...
Założe sie,ze moje dziecie nic nie powie.Wrażliwiec wtuli sie w mamę,albo bedzie odpowiadał NIE na wszystko.
A jeżeli lekarz najpierw sprawdzi gardło,to "syrena'juz będzie do momentu wyjścia z przychodni.:baffled:
Kuba super sie czuje w przychodni...aż lekarz sprawdzi gardło,wtedy masakra...:baffled:

Ciekawe jak wygląda bilans dwulatka...
W czasie bilansu dwulatka przeprowadza się następujące pomiary i badania:
1. Pomiary: masy i długości ciała – w celu wykrywania zaburzeń rozwoju fizycznego w oparciu o siatkę centylową
2. Orientacyjną ocenę rozwoju psychomotorycznego
3. Orientacyjne badanie słuchu
4. Test Hirschberga w kierunku wykrywania zeza
5. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi
6. Badanie pediatryczne podmiotowe i przedmiotowe, ze szczególnym uwzględnieniem tempa rozwoju fizycznego i psychomotorycznego oraz przebytych schorzeń,
7. ocenę wykonania szczepień ochronnych zgodnie z kalendarzem szczepień,
8. przeprowadzenie testu rozwoju reakcji słuchowych oraz ocena rozwoju mowy,
9. ocenę obecności czynników ryzyka uszkodzenia słuchu.

my na bilans dwulatka mamay isc za ty godnie
tu tez sa wytyczne co lekarz powinien zbadac ale znajac nazego zmierzy zwazy i to wio...ano zobaczymy

reklama
Do góry