reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u pediatry

Dziecko piętnastomiesięczne.
Raczkuje już tylko pod górę stykając się z przeszkodą, na przykład schody, kłoda.
Chodzi samodzielnie, czasem się przewraca.
Popycha przed sobą przedmioty, na przykład wózki (nie kieruje).
Ściąga, gromadzi i rozrzuca różne przedmioty.
Otwiera i zamyka pudełka i szufladki.
Nadal buduje wieżę z dwóch klocków.
Bazgrze samorzutnie.
Zaczyna używać słów dźwiękonaśladowczych na przykład "hau-hau", "bum-bum".
Mówi ze zrozumieniem kilka słów.
Potrafi pokazać części ciała u lali, zwierzątka.
Rozumie i wykonuje bardziej złożone polecenia, na przykład: "przynieś piłeczkę", "daj cioci lalkę".
Dokonuje samodzielnych prób rozbierania się, na przykład zdejmuje buty.
Pije z kubka trzymając go przy pomocy dorosłego.
Rozw�j dziecka, Openmedica Zdrowie

reklama
na 21 miesiecy zycia -------rysuje kółko
na 23 miesiace zycia---------odwzorowuje kreskę pionową
na 24 mieisace zycia--------odwzorowuje kreskę
poziomą
:-p:rofl2:

U konrada wszystko ok w takim razie,oprocz mowienia kilku słow:szok:.mam to w nosie,kiedys jeszcze go bede prosiła o chwile ciszy;-):tak:.

Moja corka dostala 2 punkty i musielismy jezdzic do neurologa,chyba co 3 miesiace az do roczku.Nie przechodzila zadnych testow na normalnosc:szok:.

Syn mojej kolezanki uroszil sie w 32 tc ile mial punktow juz nie pamietam w klinice spedzil 2 miesiace teraz ma 3 lata i co pol roku jezdza z nim do tej kliniki na badania te na normalnosc tez

mamy do zrobienia posiew moczu w szpitalu:-(
i zwykłe badanie moczu
ten ukm to poprostu nieprawidłowa budowa nerki prawej ktora moze miedzy innymi dac refluks moczowy itp a nie musi
trzeba czesto kontrolowac skład moczu;-):-:)-)

a jeslli chodzi o psychologa ........mojej kolezanki córka ktora nie urodział sie za wczesnie a lekko zgieta (miała za mało miejsca w brzuchu i do 4 miesiacy nie zadazyła sie wyprostowac) dostała skierowanie do rehabilitanta .............ten zdziwił sie ,ze mama zauwazyła tak niewielkie skrzywienie ..............powiedział ,ze dalsza rehabilitacje musza przeprowadzic laryngolog i psycholog bo takie sa wymogi(u 4 miesiecznego laryngolog:tak::szok:)co przychodnia to lepsze zasady:rofl2:

kurcze przesiedziałam 2 godziny wczoraj w poczekalni dzieci chorych a było ich multum a dzis normalnie jestem chora:baffled::-(

Nie wiem,co sie dzieje.Kuba ma biegunke od rana:baffled:kwaśne kupki:crazy: i zwymiotował mleko:crazy:.Ale po za tym nic,bawi sie ,rozrabia,pozornie nic mu nie jest.....

reklama
Nie wiem,co sie dzieje.Kuba ma biegunke od rana:baffled:kwaśne kupki:crazy: i zwymiotował mleko:crazy:.Ale po za tym nic,bawi sie ,rozrabia,pozornie nic mu nie jest.....
u nas panuje rota podobno:tak::-(

sara wczoraj przed snem zrobiła kupke dziwna conajmniej i od tamtej pory nie ma temperatury:baffled::blink:

Do góry