reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

koriander - ja mialam taki moment ze chcialam w domu... ale maz jest absolutnie przeciwny - mowi co szpital to szpital :tak: nic nie mow :szok: ja wiem ze u mnie nic wczesniej sie nie wydazy.. ale jakby nie bylo leci nam 37 tydzien:-D

reklama
no to ja po wizycie
glowka wkomponowuje sie ladnie w kanal, dostalam 3/5 co tutaj znaczy ze trzy piate glowki wyczuwalne a 2/5 juz wstawione,
ostatnio przy 2/5 jechalam z Piotrkiem na porodowke.. (czyli niby brakuje 1/5)
przy 1/5 widac glowke
przy czym polozna mnie poinformowala ze przy wielorodkach glowka nie musi schodzic stopniowo tylko moze sie wkomponowac w dniu samego porodu, nie ma reguly
ale przynajmniej wiem czemu mnie tak napiera na psite i piecze i jak siusiam to czuje jakby mnie tam sie ogromna dziurka robila:zawstydzona/y:

dla zobrazowania jak na to patrza w uk
normal9_2.gif

wyszlismy poza centyl dlatego nastepna wizyta nie za 14 dni ale troszke szybciej - za 11 czyli 12.11
na razie mam nie panikowac bo jak urodze do 38 czy 39 tyg to bedzie taka waga prawdopodobnie jak mojej poprzedniej dwojki wiec wiem ze dam rade
bedzie kiepsciej jak dotrwam do 40 tyg.. wtedy waga 4500 mega prawdopodobna

ale jakos sie tym kompletnie nie marwie

poza tym wszystko ok, powtorzyc krew za tydzien aby zobaczyc czy zelazo podskoczylo

Załączniki

• normal9_2.gif
    normal9_2.gif
    5,5 KB · Wyświetleń: 102
Ostatnia edycja:
Tiluchna gratulacje wizyty :tak: a powiedz mi jak to u was z centylami podobnie jak w pl ? bo mówisz o waga , wzrost ?
4500 to dużo , chyba lepiej by było żeby młoda wcześniej zechciała się wykluć ;-) ale ty już masz donoszoną praktycznie to luzik ... ja mam w poniedziałek równo 35 ... w środę usg ....czyli od wtorku 36 tc leci ... oczywiście z om , bo z usg już na mecie jestem :-D
Widzę że u was robią rzadziej wizyty ale chyba dokładniej , a może mi się tylko wydaje ?;-)

ło matko i córko! Tiluchna duża dziewczyna z Ellie jest!:-);-) gratulacje udanej wizyty:tak: ja już sama nie wiem czego mam sie spodziewać zaczął mi się dziś 35 tydzień a wedle USG 37,2 więc sama nie wiem co i jak:D o skurczach już wspominałam, brzuch obniżony, ale pasuje doczekać minimum do 37 z OM prawda??

no oni na samym poczatku ciazy biora pod uwage 'parametry matki' i ustalaja siatke centylowa
u mnie centyl sredni liczy sie waga od 3800 do max 4500 przy ciazy 40+
przy czym oboje i Piotrek i Olivia byli wlasnie 3800 Piotrek w 38 tyg i Olivia 3800 w 41 tyg

mierza cm, wzdluz brzuszka od dna macicy do miednicy
jezeli cm pokrywaja sie z tygodniem - centyl najwyzszy
ostatnio mialam dokladnie 34cm na 34 tyg.. a dzisiaj powinno juz byc 35 tyg bo macica sie obniza (swiadczy wstawiajaca sie glowka do kanalu) natomias wymiary wykadaly 37cm - czyli pomimo ze dziecko jest juz sporo na dole to caly czas macica powieksza sie - dziecko rozpycha wymiarami

powiem wam ze niby granica bledu jest jak na usg +/- 500g
to za kazdym razem jak mnie polozna ponaciskala po brzuchu to praktycznie trafiala z waga dziecka i wymiarami:szok:

dzisiaj tez - pokazala dokladnie gdzie plecki jak pupa lezy, gdzie nozki i jak podwiniete, wymacala dokladnie glowe.. czlowke ma czasem stracha ze oni tak naciskaja i cos zrobia ale.. niesamowite to jest:tak:

poza tym np. polozna mowi ze wstawianie sie glowki w kanal sporo potrafi powiedziec
np. jezeli dziecko ma nawet powyzej 4kg a glowka jest calkowicie w kanale - to matka urodzi i nie ma problemu
gozej jak sie akcja zaczyna a glowka dalej nie chce zejsc - znaczy ze moga byc powiklania i wtedy zaczyna byc goraco..

takie czary mary hokus pokus ale bardzo naturalne - bez ingerencji usg :tak:

mamaktosia - ja nie wiem jaki termin by mi wyszedl z usg teraz;-)
mam ustalony z pierwszego usg i pozniej sie nie zmienia :no:
poza tym ostatnie usg mialam w 22 tyg...

Ag-KrK - no to ja trzymam kciuki aby do 37 tyg nic sie u Ciebie nie wydazylo:-D czy moze chcialabys juz ;-)?

no.. dziecko wyjdzie jak bedzie gotowe.. chyba ze wlasnie cc wczesniej no to jest brane z zaskoczenia:-D

Wow :-D no nieźle ! to widzisz u nas maglują usg ...a takie dokładne macanki to miałam w dzień porodu i usg które jednak ni jak miało się do rzeczywistości :-D
Ja kurde też czuję tą głowę " tam " ale z młodym też tak miałam a do tego rozwarcie najpierw na opuszek potem na palec i bujałam się tak kilka tygodni ... ciekawość mnie zżera jak teraz będzie , chciałabym to 36 z przodu , potem luz ....

TILUCHNA aż ci zazdroszczę takiej dokładnej wizyty sama bym chciała wiedzieć co i jak tam dokładniej u małej. Mój lekarz jakiś taki oszczędny w słowach.

Już naprawdę dużo nam nie zostało, bardzo jestem ciekawa która się pierwsza rozpakuje :)

Ja ogólnie czuję się dobrze tylko :-D siada mi kręgosłup :-(wieczorem umieram

cosiek - ja na kregoslup stosuje metode - wanna pelna wody, brzuchem do dolu, podparta lokciami, pupa do gory i odciazam kregoslup;-)

reklama
tiluchna gratki udanej wizyty, a córa dorodna, no no;-)

jej, ale macie dziewczyny z tymi tygodniami, szok:szok: nie wiadomo, na co faktycznie patrzeć;-)

Ogólnie dziewczynki gratuluję udanych wizyt, usg i zdrowych dzieciaczków :tak: Odpisałabym każdej z osobna w tym wątku, ale czasu brakuje, ale czytam i trzymam kciuki za Was :tak: Już niedługo będziemy tulić maluszki;-)

Do góry