reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Aniu - zdecydowanie termin z OM :tak: u mnie terminy (przy corci) z usg sie zmienialy, mialam na 22 lutego, potem na 15 lutego a w koncu urodzila sie 28 lutego czyli blizej OM;-) a miala 3850

dzieci rosna jedne szybciej i bardziej inne mniej i te terminy z USG zmieniaja sie jak w kalejdoskopie

ja mam termin OM 4 grudnia a z pierwszego usg wychodzi mi 28 listopad - a trzymam sie grudniowek:-D

reklama
Ania, łepek do góry, trzymaj się terminu z OM i nie wmawiaj sobie cukrzycy !!!
te pomiary są bardzo orientacyjne ... najbardziej wiarygodny jest pomiar z ok. 8 tyg, a potem dzieciaczki rosną bardzo różnie, a i lekarzowi może się zmierzyć 1mm za dużo lub za mało ...

ja już kiedyś pisałam, że u mnie pomiary z USG zupełnie się nie sprawdziły

z pierwszą córą termin bardzo się wahał ... mam późne OWU, więc na pierwszych USG i na połówkowym była ok. tydzień mniejsza, a potem nagle 1,5 tyg większa ... w drugiej połowie ciąży szybko rosła i miała być bardzo duża ... wyganialiśmy ją giga dawką oksytocyny prawie 2 tyg po terminie, bo nigdzie się nie wybierała - urodziła się 3620.

druga całą ciążę była mniejsza niż wskazywał termin z OM, miała mieć max 3 kg, a urodziła się idealnie w terminie z wagą 3680 ... strach pomyśleć co by było, gdybym ja przenosiła tyle, co pierwszą :laugh2:

teraz jestem bardzo ciekawa jaki będzie młody - pierwsze USG zgodne z OM, na połówkowym minimalnie większy od terminu z OM ... ale ta ciąża jest z bardzo przyspieszonej OWU w porównaniu do poprzednich (spokojnie 10 dni) więc jak donoszę do terminu albo (tfu tfu) przenoszę, to obawiam się, że 4 kg pęknie jak nic :szok: strach się bać :laugh2:

Dzień dobry z rana
:-)
cosiek, tak mam takie zdjątko jej narządów kobiecych/;) jak byk widoczne są wargi sromowe:-D:szok:

ja też sugeruję się datą OM i nie zmieniłam też ani razu suwaczka bo to raczej nie ma sensu. I tu chodzi o to, że właśnie dzieci rodzą się różne, jedne większe, a drugie mniejsze. Chociaż ja nigdy nie miałam jakichś większych odchyleń. Zawsze to było max. do 3 dni.

Dzień dobry z rana
:-)
cosiek, tak mam takie zdjątko jej narządów kobiecych/;) jak byk widoczne są wargi sromowe:-D:szok:

ja też sugeruję się datą OM i nie zmieniłam też ani razu suwaczka bo to raczej nie ma sensu. I tu chodzi o to, że właśnie dzieci rodzą się różne, jedne większe, a drugie mniejsze. Chociaż ja nigdy nie miałam jakichś większych odchyleń. Zawsze to było max. do 3 dni.
MB a wstawiłabyś mi takie zdjątko chociaż na chwilkę żebym mogła sobie "w głowie" porównać z moim????
Oczywiście jeśli to nie problem

Cosiek proszę bardzo zdjęcie. Z tym, że to jest czarno białę więc już aparatem kiepsko uchwyciło, ale coś widać. Na jednym obrysowałam siśkę:-) SDC12001.jpgSDC12001 - Kopia.jpg

Załączniki

• SDC12001.jpg
    SDC12001.jpg
    18,2 KB · Wyświetleń: 41
  • SDC12001 - Kopia.jpg
    SDC12001 - Kopia.jpg
    17,3 KB · Wyświetleń: 35
Ania lekarze trzymają się terminu z OM i ja też taki wolę;-) U nas wychodzi z OM 1 grudzień, a z usg wcześniej 3 dni, ale ja grudniową mamusią się już czuję :tak:
Dzieciaczki różnie rosną, to prawda i nie ma się co sugerować wagą, bo waga maluszka zależy od wielu czynników, a genetyka też nie jest bez znaczenia :-)

Gratki dziewuszki zdrowych i dużych dzieciaczków, dawno mnie nie było w tym wątku i tyle napisałyście, że ciężko się połapać co u kogo, ale cieszę się, ze ogólnie jest ok :tak:

My po wizycie, wyniki w normie, waga i ciśnienie też, glukoza również w porządku, więc odetchnęłam :tak: Serduszko ładnie bije, aż przyjemnie było słuchać :-) Zrobiłam dziś przeciwciała jeszcze i za miesiąc kolejna wizyta :tak:

Ja dzisiaj po wizycie ogólnie ok ale mówię mu, że mnie boli podbrzusze wczoraj i dzisiaj a on że to mogą być skurcze grożące poronieniem i zapisał mi duphaston:crazy: chyba poczekam do prywatnej wizyty... bo w sumie to juz mnie teraz jak sie przespałam po południu to nic mnie nie boli....

reklama
Obebrałam wyniki mojej glukozy :
na czczo - 93,9 norma 60-99
po 1h - 186,3 norma 180
po 2 h - 146,8 norma 140
czyli wychodzi cukrzyca:baffled:we wtorek pogadam z diabetologiem, szok!

Do góry