reklama
maddlena
Fanka BB :)
38 mm to nie jest zle. Ja mam ok 35 i jest ok. Tylko, ze ty masz rozwarcie, a to juz nie jest ok. I moj pomiar to tez z USG.
maddlena
No czasem tak się dzieję. Stąd też wcześniaki.Ale oczywiście trzymam kciuki, zebyś dotrwała do terminu.
joani
Bigbi, ja też tak wczoraj usłyszałam. Ale lepiej się pilnować, jak wartości są ciut wyższe i odpowiednio reagować. Ważny jest też ruch, co by nadmiar spalał. Wiecie, ja tak wartościom usg malucha nie do końca na 100 % ufam, bo to wystarczy milimetr w jedną czy drugą i się wszystkie wartości zmieniają. Ale to fakt, że Franek te swoje długie nóżki miał biedaczek podkurczone i nie ma już miejsca na swobodne wyprostowanie i stąd to boksowanie mamci ;-)
Bigbi
Joani niestety ciągnie mnie do słodkiego ale staram się pilnować, choć nie zawsze wychodzi. Dwa razy miałam z krwi cukry na czczo ponad te 92, ale wtedy norma była do 100 i nikt nie mówił, że cukrzyca. Diabetolog powiedziała mi, że w trzecim trymestrze trzeba uważać, bo trzustka musi wydzielać dużo więcej insuliny niż normalnie, no i jak sobie nie poradzi te wszystkie ciasteczka, czekoladki będą się odkładać jako tłuszcz u dziecka. Ostatnio kupuję sobie czekolady gorzkie 70%, bo one mają niski indeks glikemiczny, więc można sobie pozwolić;-)
elleni
Joani cieszę sie, że synek rośnie zdrowo
Ritta mój diabetolog podał mi w tym tygodniu najnowsze normy, bo zostały one zmienione niedawno. Na czczo 92, po 1h 180, po 2h 153. Obnizono na czczo a pozostałe podniesiono.
nie wiem co ty masz za diabetologa ale przy takich cukrach jest bita insulina już i to nie są normalne cukry tym bardziej w ciąży w której ciągle zaostrzają się granice (jedna dziewczyna, którą znam straciła dziecko przez takie cukry i to jedna którą znam, a ile pewnie nie znam więc to nie takie hop siup. Jak diabetolog nie daje insuliny przy takich wartościach, których nie jesteśmy w stanie dietą wyregulować to ja bym zmieniła go jak najszybciej. Z resztą, aż z ciekawości zapytam swojej diabetolog bo mam 6 czerwca wizytę. Jeżeli faktycznie AŻ tak się zmieniły to i mi żadna insulina nie jest potrzebna ale powiem szczerze, że to aż niewiarygodne jest, serio. Nigdy nie spotkałam się z takimi normami dla ciężarnych) . Nie wierzę, że tak popuścili raptem, ze 120 na 153. Ja co 3 tyg średnio mam wizytę w swojej poradni, a jak miałam pierwszą (co nie było wcale tak dawno) to diabetolog od razu zaznaczyła, że normy się zmieniły przez 2 lata czyli od mojej pierwszej ciąży i teraz jest do 120, wcześniej było więcej.
Ostatnia edycja:
reklama
Bigbi dla mnie to też nie do uwierzenia te normy są z kosmosu...
Już Wam kiedyś pisałam, że studiowałam z dziewczyną która straciła córeczkę przez niewyregulowany cukier...
Sama mam 16 wizytę w poradni to też zapytam, ale nie chce mi się wierzyć by była to prawda....
Bo w takim razie ja niepotrzebnie dostaje insulinę
EDIT: Widzę, że i elleni poruszyła ten temat...
Ale jeżeli tak normy się zmieniły to w czerwcu nikt nie przepisze mi insuliny
Już Wam kiedyś pisałam, że studiowałam z dziewczyną która straciła córeczkę przez niewyregulowany cukier...
Sama mam 16 wizytę w poradni to też zapytam, ale nie chce mi się wierzyć by była to prawda....
Bo w takim razie ja niepotrzebnie dostaje insulinę
EDIT: Widzę, że i elleni poruszyła ten temat...
Ale jeżeli tak normy się zmieniły to w czerwcu nikt nie przepisze mi insuliny
Ostatnia edycja: