reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, wyniki badań i zdjęcia USG :) - chwalimy się :)

Joani cieszę sie, że synek rośnie zdrowo:)

Ritta mój diabetolog podał mi w tym tygodniu najnowsze normy, bo zostały one zmienione niedawno. Na czczo 92, po 1h 180, po 2h 153. Obnizono na czczo a pozostałe podniesiono.

reklama
joani ale duuuuży :))))
a te badanie reczne z ta dl szyjki dziene bo usg mówi 38mm takze nie wiem 2 czy 38 mm :) ale rozwarcie pewne, biore leki i staram sie wiecej siedziec niż chodzic bo ja stale bylam na nogach

Bigbi, ja też tak wczoraj usłyszałam. Ale lepiej się pilnować, jak wartości są ciut wyższe i odpowiednio reagować. Ważny jest też ruch, co by nadmiar spalał. Wiecie, ja tak wartościom usg malucha nie do końca na 100 % ufam, bo to wystarczy milimetr w jedną czy drugą i się wszystkie wartości zmieniają. Ale to fakt, że Franek te swoje długie nóżki miał biedaczek podkurczone i nie ma już miejsca na swobodne wyprostowanie i stąd to boksowanie mamci ;-)

Joani niestety ciągnie mnie do słodkiego:sorry: ale staram się pilnować, choć nie zawsze wychodzi. Dwa razy miałam z krwi cukry na czczo ponad te 92, ale wtedy norma była do 100 i nikt nie mówił, że cukrzyca. Diabetolog powiedziała mi, że w trzecim trymestrze trzeba uważać, bo trzustka musi wydzielać dużo więcej insuliny niż normalnie, no i jak sobie nie poradzi te wszystkie ciasteczka, czekoladki będą się odkładać jako tłuszcz u dziecka. Ostatnio kupuję sobie czekolady gorzkie 70%, bo one mają niski indeks glikemiczny, więc można sobie pozwolić;-)

Joani cieszę sie, że synek rośnie zdrowo:)

Ritta mój diabetolog podał mi w tym tygodniu najnowsze normy, bo zostały one zmienione niedawno. Na czczo 92, po 1h 180, po 2h 153. Obnizono na czczo a pozostałe podniesiono.

:szok::szok::szok::szok: nie wiem co ty masz za diabetologa ale przy takich cukrach jest bita insulina już i to nie są normalne cukry tym bardziej w ciąży w której ciągle zaostrzają się granice (jedna dziewczyna, którą znam straciła dziecko przez takie cukry i to jedna którą znam, a ile pewnie nie znam więc to nie takie hop siup. Jak diabetolog nie daje insuliny przy takich wartościach, których nie jesteśmy w stanie dietą wyregulować to ja bym zmieniła go jak najszybciej. Z resztą, aż z ciekawości zapytam swojej diabetolog bo mam 6 czerwca wizytę. Jeżeli faktycznie AŻ tak się zmieniły to i mi żadna insulina nie jest potrzebna ale powiem szczerze, że to aż niewiarygodne jest, serio. Nigdy nie spotkałam się z takimi normami dla ciężarnych) . Nie wierzę, że tak popuścili raptem, ze 120 na 153. Ja co 3 tyg średnio mam wizytę w swojej poradni, a jak miałam pierwszą (co nie było wcale tak dawno) to diabetolog od razu zaznaczyła, że normy się zmieniły przez 2 lata czyli od mojej pierwszej ciąży i teraz jest do 120, wcześniej było więcej.

Ostatnia edycja:
reklama
Bigbi dla mnie to też nie do uwierzenia te normy są z kosmosu...

Już Wam kiedyś pisałam, że studiowałam z dziewczyną która straciła córeczkę przez niewyregulowany cukier...

Sama mam 16 wizytę w poradni to też zapytam, ale nie chce mi się wierzyć by była to prawda....

Bo w takim razie ja niepotrzebnie dostaje insulinę :no::no::no::no:

EDIT: Widzę, że i elleni poruszyła ten temat...

Ale jeżeli tak normy się zmieniły to w czerwcu nikt nie przepisze mi insuliny :baffled:

Ostatnia edycja:
Do góry