reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza naszych pociech

reklama
ja tym pomiarom lekarskim nie wierze za grosz. Moj juz dawno przebil nozka spiworek 70cm bo za maly (a zmierzylam centymetrem krawieckim, ze faktycznie mial 70cm a przeciez po czubek glowy w spiworek go nie pakuje :-p), body na 80 juz nie dopinam, pajacyki na 74 jeszcze wleza choc ledwo ledwo a spodenki i sweterki to zaleznie od producenta - albo 74 albo 80 (przypominam, ze moj jest mlodszy o miesiac od Sary i Laury). Mnie to bardziej ta waga Sary w osplupienie wprawia. Jesli ona tak sama z siebie rosnie to tylko sie cieszyc ale jesli jest to osiagniete na czekoladzie z Hippa i innych niezdrowych rzeczach to trzebaby mamie pogrozic paluszkiem (a nawet paluchem) :sorry:

azula - co do tego czosnku: ja tez go sobie aplikuje na przeziebienia i chwale jego skutecznosc - ale doustnie, korali sobie z niego nie robie :-D Mam nadzieje, ze posiew Amelianki wyjdzie pomyslnie :-)

Kugela z tym hippem czekoladowym to byl tylko test i niewypal....Sara je tylko mleko bo inne jedzenie ciezko w mia wcisnac...Staram sie ja karmic tartymi owocami i warzywami swojej produkcji ale grymasi nad wszystkim.Ona juz na mojej mleczarni dobrze przybierala na wadze...
Z rozmiarowka tez roznie...co firma to inny rozmiar...tylko H&M trzyma sie w wielkosciach adekwatnych do wieku.
Generalnie nosimy rozmiar 80/86
Njwazniejsze ze mala dobrze sie rozwija i juz od okolo 2 tygodni sama umie siedziec...moj synek osiagna to dopiero jak mial 7 m-cy a byl chuderlakiem.

dziecko zacznie biegać to spali wszystko.. wiekszosc maluszków jest pucatych;)
u nas pajace 80 to juz na styk a 86 to ma akurat fajne i troche miejsca.body 80 juz tez na styk.. boze jak te dziec rosna

Pieszczoszka - to nie tylko o bieganie i spalanie chodzi, ale teraz wlasnie to co je dziecko determinuje ILE komórek tłuszczowych bedzie miało, bo teraz one sie tworzą. Mleko nie tworzy tych komorek tyle, co kaszki i cukier w jedzeniu maluchów. Dziecko na samej piersi nie bedzie mialo dzieciecej otylości. Na mieszankach tez nie powinno. Ale juz kaszki i cukier zrobia swoje. I nawet jak maluch to spali to juz przez cale zycie bedzie mial tych komorek wiecej i bedzie szybciej tył. Bo schudniecie nie zmniejszy liczby tych komorek - one sie zmniejsza, ale wciąz bedą - stad efekty jojo przy odchudzaniu. I poglad, ze zacznie chodzic to spali jest z fizjologicznego punktu widzenia blędny - one wcią bedą.

Dlatego tak szczegolnie wazne jest co maluch je od początku. Bo po pierwsze kształtują mu sie nawyki - naucz słodkiego od malego to potem bedzie tylko to chciało, bo słodki smak jest najlepszy. I producenci to wiedza, i wszystko slodza - wazne, zeby sie sprzedało. Dlatego warto uwazać i np. granulowane herbatki sobie odpuścic, bo oprócz cukru nie mają w sobie nic innego niz herbatki zaparzane.

Kiedys dzieci nie byly tak otyłe jak teraz, bo po pierwsze - dluzej byly karmione piersią i jedzenie dla nich nie było specjalne - jadły to co dorosli - czyli wcale nie słodkie - dorosli z reguły nie chcą jeśc wszystkiego na słodko. Nie gotowałam nigdy pomidorowej na soku owocowym - a w sloiczkach tak wlasnie jest.

Poza tym jest cos takiego jak cukrzyca - i jest ona kilkukrotnie czestsza teraz niz kilkadziesiąt lat temu - skąd?? a z nawykow zywieniowych.

Matko boska moja Lula nie jest otyla tylko jest duza jak na swoj wiek...w siatce cantylowej waga i wzrost sa rowno w 97 centylu czyli wyprzedza rowiesnikow o kilka miesiecy.Moj maz ma 196cm a ja mam 172 i do otylych nie nalezymy wrecz przeciwnie.Nie karmie jej slodkimi kaszkami tylko dosypuje do jabuszka taka kasze zborzowa bez cukru.Pije tylko wode.
Polskie kasze zeczywiscie sa mega slodkie,przekonalam sie tego na moim synku gdzie po wieczornej polskiej kaszcze dostawal szoku cukrowego.wyrzucilam i kupilam niemiecka bio bez cukru.

Suse, kochana - mam nadzieje, ze nie oburzasz sie na mnie, bo ja nic takiego nie napisalam, ze malutka jest otyła. Dzieci sa rozne - tak jak ich rodzice - jedna beda wieksze, inne mniejsze. Ja pisalam tylko o nawykach zywieniowych i "prostowalam" pogląd, jakoby dziecko wyrastało "z otylości" jak zacznie biegac. Jak bedzie karmione prawidłowo to jasne, ze nie bedzie pulpetem cale zycie.

Sama piszesz, że polskie kaszki są słodkie - bo sa, bo to sie sprzedaje, bo dzieci to chetnie jedzą. Bo rodzicom latwo je nakarmić. Ale to sie kiedy s moze zemscic, jak maluch kilkuletni nie bedzie chciał nic innego jesc tylko slodkie, a nad zupa bedzie plakal...

Gabrys Mysiochomisa jest duzy - a tylko na cycku, dziecko mojej koleżanki jest podobne do Twojej małej w wadze, a młodszy od niej o 2 miesiące:szok: - i tez tylko na cycku. I każdy pediatra czy zywieniowiec uzna to za prawidłowe. Ale jak dziecko jest duze i pije słodkie herbatki, je slodkie sloiczki, pije kaszke słodką - to bym sie zastanowiła, czy to naprawde jest mu potrzebne. W moim mniemaniu - nie jest.

Flaurka ja sie nie obrazam jak ktos madrze prawi:)
Boje sie otylosci bo wiem jak ciezko jest malym grubaskom w przedszkolu np...Dzieci sa okrutne
Sama sie zastanawialam czy jej mleka nie zmienic z tego Hippa Bio combiotic na jakies mniej kaloryczne ale porownujac inne to te moje wcale tak tlusto nie wypada a malutka dobrze znosi to mleko.

reklama
Do góry