reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

reklama
no widzicie jak to jest. mnie też ten lekarz udzielił informacji tak jakby pokątnie, tłumaczył mi szybko ale nawet nie spojrzał na Hanię, na jej krzywą główkę - wizyta obejmowała tylko usg stawów biodrowych i tyle. mam iść po skierowanie do pediatry

a jeszcze - usg wykazało że jedna główka kości udowej jeszcze nie jest zwapniała, lekarz nakazał kontrolę na pół roczku, pytał ile podaję wit.D. a ja podawałam codziennie jedną kapsułkę K+D ale z jakiejś kiepskiej firmy, jakąś taniochę :p teraz mam devikap, zobaczymy na te pół roczku czy będzie lepiej. i mówił też lekarz że spłaszczenie główki wynikać też może ze słabego zwapnienia kości

katjusza lol :szok:

K8 u mnie facet na bioderkach ma 30 s na pacjenta, nie patrzy nawet na pacjenta, ale może twój ma więcej czasu, u nas przy Laurze zarastało ciemiączko normalnie

a ja wysłałam właśnie męża na bioderka, bo powiedziałam, że tam nie pójdę, bo na nfz to masakra, jest cały powiat, gdzieś 50dzieci,do tego każde ma ze sobą 2 dorosłych, poczekalnia wielkości miejskiego wucetu, przerabiałam z Laurą to 2 razy i powiedziałam sobie nigdy więcej, mąż chojrak wróciła po 3 minutach, oburzony, że musiałby czekać na dworze, idziemy prywatnie, dosłownie mnie chłopak rozbawił, bo mi wypomniał,że przesadzam :sorry2::sorry2:

Bo trzeba mieć jednego dobrego zaufanego lekarza i nie będzie tyle opini.
Ja nie wyobrażam sobie nie skontrolować co 4-6 tyg tempa kostnienia czaszki i ciemiączka, odruchów, obowiązkowych elementów rozwojowych, bioderek i w ogóle wszystkich stawów, oczu i uszu. Dzięki temu jestem pewna że moje dziecko rozwija sie prawidłowo a wszystkie anomalia zostaną szybko wykryte i o ile to możliwe wyleczone.

No i se wykrakałam, byłam na wizycie u naszej pani pediatry i co - asymetria i zalecenie rehabilitacji! Nie wspomnę o tym, że chodzimy co 2 tygodnie do NFZowej pediatry na szczepienia i też go ogląda i tylko cmoka że cudnie. Płatny lekarz jakoś inaczej patrzy. Niemniej jednak zapisałam nas na pierwszą wizytę w piątek 30 listopada - oczywiście prywatnie bo musiałabym najpierw poczekać na wizytę u neurloga, potem na rehalibiltację - w tym roku zapomnij bo już nie mają kontraktu. Ten system jest chory...

katjusza, irisson, my do ortopedy prywatnie chodzimy, wolę zapłacić te 100zł a oglądnie porządnie wszystko, do golasa rozbiera. U państwowego, koleżanki mi mówiły, to pampersa nie ściąga, więc jak cokolwiek może ocenić? Poświęcił ostatnio maluchowi 40 min, facet specjalizuje się w dzieciaczkach, nawet kilka kompletów ubrań nosi dla siebie na wypadek obsikania, tak jak mój go 2 razy ostatnio obsikał :) no i wiem, że choróbska nie przytargam żadnego do domu, tak jak można z przychodni załapać...

K8 u nas jest ten sam prywatnie i na NFZ, ja mężowi mówiłam żeby iść prywatnie, ale ten się uparł, więc ma :-) lekarz jest dobry, tylko system chory, no ale jak ktoś kasy nie ma to co mu zostało :dry:

Summer
rehabilitacja nie jest zła, dobrze że lekarz szybko wyhaczył nieprawidłowość, do roku czasu można wszystko ładnie wypracować, tak jak Karolina piszę dobry lekarz to złoto przy dzieciach :tak:

K8 a zapytaj po rodzinie jak szybko tobie czy rodzeństwu zarastało ciemiączko, mojej Majce zarosło dopiero jak miała prawie 2.5 roczku, ale ona miała ogromne, dawaliśmy wit.D codziennie na słońcu była, oprócz tego tran i tak sie zarosło jak chciało. A potem mi mama powiedziała że ja i bracia tak samo mielismy. Wielki łeb mam do tej pory, ale co zrobić nie utnę ;) także kontrolować trzeba ale u nas akurat to taka uroda. Tymek też ma wielkie ciemiączko i dostaje podwójną dawkę wit D

irisson serio wybor lekarza to była podstawa jak dobrego ginekologa. Trzeba moc zadzwonić w środku nocy jak cos nie pokoi i miec pewność że nic nie przeoczy odpowie na wszystkie dumne pytania i przyjedzie przy gorączce w 15 minut. Mi to jest potrzebne

reklama
Karolina hah ja wiem u nas to samo! ja jestem panikara jeśli o dzieci chodzi, u nas też numer prywatny na lodówce wisi, tfu, tfu, tfu jeszcze się nie przydał :tak:

Do góry