reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

K8 w tej sekundzie po rota wróciliśmy chwilowo całkowicie na pierś (co dla mnie jest masakrą, bo już jadał kaszkę ryżową, warzywa owoce rozmemłane), bo jeszcze ma słaby brzuszek, jak dałam mu dzisiaj coś innego to zwymiotował, więc na pewno to nie sprawa glutenu, w zasadzie dopiero raz mu podałam tak w ogóle, a potem się rozchorował i odłozyłam do kiedyś tam.
Po prostu nie mam pomysłu co mu jest...

reklama
Polisia a sprawdzali ucho? bo mi się tak przypomniała Cornelka i jej pneumokoki, oni chyba też gorączkowali, jakoś tak mi to zostało..

Malinka czerwone oczy ma? obserwuj, jak uznasz, że coś nie tak, to ja bym się umawiała na wizytę

Polisia a sprawdzali ucho? bo mi się tak przypomniała Cornelka i jej pneumokoki, oni chyba też gorączkowali, jakoś tak mi to zostało..

Malinka czerwone oczy ma? obserwuj, jak uznasz, że coś nie tak, to ja bym się umawiała na wizytę

No właśnie oczka normalne, nie są czerwone, sama nie wiem...

Polisia no właśnie to nie takie proste bo jak łapiesz mocz do posiewu a dziecko ma np bakterię na zewnątrz na skórze to mocz w woreczku może to miejsce obmyć i bakteria Wam do moczu wleci, a jak łapiesz ze strumienia, to pierwszy puszczasz i nawet jak zaczepił mocz o ta bakterię to odrzuciliśmy ten mocz i lapiemy środkowy czysty.
A badanie ogólne moczu można do woreczka bo wtedy wyjdą Ci sladowe bakterie i pewnie liczba dopuszczalna a inne wyniki będą wskazywały jednoznacznie czy coś jest w środku układu czy na zewnątrz.
Niestety nasza doktor z nfz pierwszego kontaktu do której chodzimy bo innej nie ma i Ci co nas przyjmowali do szpitala to konowały bo nawet takich wniosków nie umieli wyciągnąć. (Mocz mieliśmy dobry a posiew zły co jednoznacznie wskazuje na to, że układ jest czysty a bakteria pochodzi z zewnątrz) i dlatego Szymuś przyjmował antybiotyk dożylnie. Bo potem jak pokazaliśmy te wyniki nowoznalezionemu nefrologowi to się za głowę złapał. Swoją droga jak macie problemy z zum to go polecam z całego serca. Od tamtego czasu nas prowadzi i wg jest najlepszy:) Fakt mega drogi 180 zł ale przyjeżdża do domu, uspokaja, bada, informuje, jest rzeczowy, ma dużą wiedzę.

aha a dlaczego nie rivanolem?? Nam lekarz pozwolił i nie ma przeciwwskazań

U nas już dzisiaj lepiej. Na szczęście w nocy katar już Szymka tak nie męczył, ale zastosowałam wszystko - maść do nosa, krople homeopatyczne, maść na klatkę i plecki pulmex, odciąganie, woda morska, nawilżanie. Zapalenie gardła na szczęście się nie rozwineło, temperatura w normie, tylko ma taką chrypę że ledwo płacze tak się darł przy odciąganiu kataru.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
odnośnie posiewu moczu potwierdzam słowa milionki, tego wszystkiego dowiedziałam sie od naszej pediatry bo często musiałam robić posiew starszemu jak był w tym wieku.
czasami musiałam robić powtórnie bo odsyłali z adnotacją: próbka zanieczyszczona; łapałam do pojemnika.
Nas jeszcze pediatra zawsze uczulała żeby nie zanosić moczu na posiew w piątek:confused:

dokładnie u nas się tak zdarzyło jak Szymek długo nie chciał siusiać i mąż tą plytką dużo machal poza pojemniczkiem - mało na zawał nie zeszłam bo u nas jakieś ziarniaki wyszły i adnotacja że do powtórki, ale od razu smsa do naszego lekarza wyslałam i od razu odpisał uspokajająco:)

a w piątek pewnie dlatego że mogą próbkę przetrzymac??

Wiecie tak rozmyślałam nad tą naszą scyntygrafią.
Prywatnie płaciliśmy 350 zł - badanie 20 minut z przytrzymaniem dziecka i po godzinie wyniki.
Państwowo - pierwszy dzień - przyjęcie do szpitala, drugi dzień badanie pod NARKOZĄ!!! - trzeci dzień wyniki i wypis - koszt około 1200 zł z naszych składek

GDZIE SENS GDZIE LOGIKA!?!?!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry