reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

kokota, ja mam tez usg 21 :)

A te badania prenatalne, to jak one wygladaja, bo w sumie czytalam po co sie je robi, a nie doczytalam jak..
"Między 11 a 14 tygodniem ciąży wykonujemy badanie ultrasonograficzne. Jest to pierwsze badanie oceniające anatomię płodu. Przy zastosowaniu wysokiej klasy ultrasonografu badanie wykonujemy sondą przezbrzuszną. W czasie tego badania mierzymy długość płodu od czubka głowy do kości ogonowej, oglądamy zarys główki, kończyny, widać już żołądek, pęcherz moczowy, zazwyczaj udaje się uwidocznić cztery jamy serca.

W celu wykrycia zespołu Downa (i innych nieprawidłowości genetycznych oraz wad serca), dokonuje się pomiaru tzw. przezierności karkowej (NT), czyli przestrzeni płynowej w obrębie tkanki podskórnej karku płodu. Obecnie pomiar ten uznawany jest za jeden z najdokładniejszych wskaźników ułatwiających rozpoznanie zespołu Downa u nienarodzonego dziecka. Badania naukowe udowodniły, że u płodów dotkniętych wadami genetycznymi (m.in. zespołem Downa) oraz wadami serca wartości tego pomiaru są znacznie podwyższone.

Pomiaru NT dokonujemy gdy długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu (CRL) mieści się w przedziale 45-84 mm. 75% płodów z trisomią 21 ma zwiększony wymiar przezierności karkowej. W czasie tego samego badania USG udaje się uwidocznić kość nosową, która obok przezierności karku jest bardzo ważnym markerem zespołu Downa. U płodów z trisomią 21 w 60-70% nie udaje się uwidocznić kości nosowej, w 50% w przypadków trisomii 18 (zespołu Edwardsa) i 30% trisomii 13 (zespołu Pateau). Nieprawidłowy wynik badania USG skłania nas do wykonania innych badań..."

żródło: Sonomedika - diagnostyka prenatalna

reklama
Zycze wszyskim przyszlym mamusiem wesolych swiat!!!!
Dzis bylam na USG i widzialam bijace serduszko...ale jstem szczesliwa! To beda wspaniale swieta!

Czesc Mama
Ja jestem w 8t1d
Na wizyte wybieram sie we wtorek zaraz po swietach... o ile dam rade wstac bo bede po nocce :[

To trzymam kciukasy bo jestem pewna ze bedzie dobrze i rozumiem nerwy bo sama sie strasznie denerwowalam, ale jak zobaczysz malutkie serduszko to bedziesz o wiele spokojniejsza. Powodzenia zycze!

To trzymam kciukasy bo jestem pewna ze bedzie dobrze i rozumiem nerwy bo sama sie strasznie denerwowalam, ale jak zobaczysz malutkie serduszko to bedziesz o wiele spokojniejsza. Powodzenia zycze!
dziekuje, kciukaski napewno sie przydadza.
Boje sie bardzo bo bedac w ciazy (nie wiedzac o tym jeszcze) bralam silny antybiotyk , a potem zastrzyki na angine :(
Mam nadzieje ze dzidzi nie zaszkodza

ja rowniez w 5 tyg bylam troche chora i duzo czytalam na necie i wiesz jest tyle dziewczyn co braly antybiotyki na poczatku ciazy i potem wszystko bylo ok, dlatego nie ma sie co martwic na zapas. Najwazniejsze pojsc na USG sprawdzic jak sie ma maluszek. To juz tylko 2 dni :)

ja rowniez w 5 tyg bylam troche chora i duzo czytalam na necie i wiesz jest tyle dziewczyn co braly antybiotyki na poczatku ciazy i potem wszystko bylo ok, dlatego nie ma sie co martwic na zapas. Najwazniejsze pojsc na USG sprawdzic jak sie ma maluszek. To juz tylko 2 dni :)
Swiete slowa :)
Jak bede juz po napewno dam znac :)

reklama
Czesc Mama
Ja jestem w 8t1d
Na wizyte wybieram sie we wtorek zaraz po swietach... o ile dam rade wstac bo bede po nocce :[

Jeśli będziesz miała potwierdzenie ciąży to powinnaś iść do szefa i mu ładnie powiedzieć, że jesteś w ciąży. Jego wtedy obowiązkiem jest ustawianie Ci tak zmian, abyś pracowała w takich godzinach od 6,00 do najpóźniej 22,00 maksymalnie 8 godzin dziennie i ani jednej nadgodziny i nocki. Nawet jeśli Ty wyrazisz na to zgodę On nie może Cię, ani do tego zmusić, ani Cię za to zwolnić, bo jesteś właśnie w ciąży i to jest Twoje prawo gwarantowane przez kodeks pracy!!! Jesteś w ciąży szanuj siebie i maluszka!!!

Ja byłam u nowego lekarza poleconego przez koleżankę i o jeju jaki to miły lekarz!! Wszystko mi tłumaczył nic na szybkiego nie robił. Mówił, co widzi na USG, Zlecił badania, aby wyjaśnić przyczynę straty pierwszego dziecka. Dostałam leki na podtrzymanie ciąży, mocniejszy kwas foliowy na receptę i tabletki przeciw anemii, a dokładniej na skrzepliny, bo to może być powód wcześniejszego poronienia. Jakaś taka spokojniejsza z nim jestem. A dzidzi to taki mały bąbelek na razie i tak z mężem mówimy, że to nasz bąbelek lub bąbel jak za bardzo mi dokuczy ;p

Do góry