reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Ja dostałam kartę ciąży na pierwszej wizycie, ale już było widać zarodek i bijące serduszko. :) W poprzedniej ciązy na pierwszej wizycie nie było jeszcze widać zarodka i kartę ciąży miałam założona później, jak już było coś więcej widać. (dodam, że chodzę do tego samego lekarza)

reklama
Ja karte miałam założoną na ostatniej wizycie (druga wizyta) - 7/8 tc :-)
W poprzedniej ciąży miałam założoną kartę w 11 tc (inny lekarz)

o Straciatella :D gdzies to sie podziewala:p

Ps.ja mam zalozona karte ciazy u jednego ginekologa ale ,ze teraz poszlam do innego ta ta wyrzuce a bede miec zalozona nowa u drugiegi na kolejnej wizycie - czyli kolo 11 tyg - mam nadzieje ,ze wreszcie zobacze na USG malenstwo... bo juz dostaje do glowy ,ze to "pusty pecherzyk i zarodka nie ma;/"

Stazi - urlop mnie wciągnął, ale już wróciłam :)
edit: Stazi, nie świruj :) Na pewno wszystko jest w porządku.
Dlaczego wizyta dopiero w 11 tc?

Czy któraś już jest umówiona na badania prenatalne?
Moje przypadają już 14.10 ;-)

Z zakresu podano mi jak niżej:

test PAPP-A
badanie USG
USG 4D
badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
Przepływ przez zastawkę trójdzielną

stazi, a nie możesz zachować tamtej karty? nie pamiętam dokładnie jak to jest z becikowym, ale chyba wymagane jest zaświadczenie, ze pierwsza wizyta był przed 10 tc, chociaż to pewnie i tak bedziesz musiała isć do tego pierszego gina

Kiuik - ja w pierwszej ciąży chodziłam z NFZ - jedna wizyta w 6 tc.
Druga w 11 prywatnie, tam dopiero dostalam karte. Nigdzie nie musiałam chodzić i zbierać jakichkolwiek zaświadczeń :tak:

Straciatella, ale zasady się zmieniły. Poczytaj teraz o becikowym. W wymaganych dokumentach jest: "zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka.".
I becikowe przysługuje tylko jak dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 1922zł.

aesthete - ulala, nie wiedziałam. A to psikus..Na szczęście łapię się na to becikowe.. choć wolałabym więcej zarabiać... :confused2:

ale 1922 netto? Brutto?

z tego co mi wiadomo to netto :) ale poszukaj jeszcze w necie, bo ręki nie dam sobie uciąć ;) ja na dzień dzisiejszy też się łapię na becikowe, ale nie wiem jak to będzie potem :p

reklama
To ja jestem po wizycie i szczęśliwa i zła na lekarza:( Zrobił mi usg ale w ogóle mi nic nie pokazał ani nawet nie dał posłuchać serduszka już nie mówiąc o zdjęciu:wściekła/y: Jak się spytałam jak dziecko to stwierdził że ok!! Zamiast wytłumaczyć pokazać co i jak to on nic. Założył mi kartę ciąży i przedłużył zwolnienie i tyle z dobrego.
Nawet nie dał mi na żadne wyniki bo stwierdził że to jeszcze czas. Więc sama sobie zrobię chociaż morfologię i TSH. A do niego więcej nie pójdę. Mam wpisane tylko wymiary CRL-17cm lub mm bo nie mogę się rozczytać i drugi wymiar 8,1hbd chyba ale nie wiem co tam pisze:( Masakra co za palan..... A i ciąża odpowiada 8 tygodniowi a termon porodu OM 7.05 a z USG 5.05. Następną wizytę mam 7.10 ale tym razem prywatnie.

Do góry