Ja dostałam kartę ciąży na pierwszej wizycie, ale już było widać zarodek i bijące serduszko. W poprzedniej ciązy na pierwszej wizycie nie było jeszcze widać zarodka i kartę ciąży miałam założona później, jak już było coś więcej widać. (dodam, że chodzę do tego samego lekarza)
reklama
Straciatella
Fanka BB :)
Ja karte miałam założoną na ostatniej wizycie (druga wizyta) - 7/8 tc :-)
W poprzedniej ciąży miałam założoną kartę w 11 tc (inny lekarz)
W poprzedniej ciąży miałam założoną kartę w 11 tc (inny lekarz)
o Straciatella gdzies to sie podziewala
Ps.ja mam zalozona karte ciazy u jednego ginekologa ale ,ze teraz poszlam do innego ta ta wyrzuce a bede miec zalozona nowa u drugiegi na kolejnej wizycie - czyli kolo 11 tyg - mam nadzieje ,ze wreszcie zobacze na USG malenstwo... bo juz dostaje do glowy ,ze to "pusty pecherzyk i zarodka nie ma;/"
Ps.ja mam zalozona karte ciazy u jednego ginekologa ale ,ze teraz poszlam do innego ta ta wyrzuce a bede miec zalozona nowa u drugiegi na kolejnej wizycie - czyli kolo 11 tyg - mam nadzieje ,ze wreszcie zobacze na USG malenstwo... bo juz dostaje do glowy ,ze to "pusty pecherzyk i zarodka nie ma;/"
Straciatella
Stazi - urlop mnie wciągnął, ale już wróciłam
edit: Stazi, nie świruj Na pewno wszystko jest w porządku.
Dlaczego wizyta dopiero w 11 tc?
Czy któraś już jest umówiona na badania prenatalne?
Moje przypadają już 14.10 ;-)
Z zakresu podano mi jak niżej:
test PAPP-A
badanie USG
USG 4D
badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
edit: Stazi, nie świruj Na pewno wszystko jest w porządku.
Dlaczego wizyta dopiero w 11 tc?
Czy któraś już jest umówiona na badania prenatalne?
Moje przypadają już 14.10 ;-)
Z zakresu podano mi jak niżej:
test PAPP-A
badanie USG
USG 4D
badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
stazi, a nie możesz zachować tamtej karty? nie pamiętam dokładnie jak to jest z becikowym, ale chyba wymagane jest zaświadczenie, ze pierwsza wizyta był przed 10 tc, chociaż to pewnie i tak bedziesz musiała isć do tego pierszego gina
Straciatella
Kiuik - ja w pierwszej ciąży chodziłam z NFZ - jedna wizyta w 6 tc.
Druga w 11 prywatnie, tam dopiero dostalam karte. Nigdzie nie musiałam chodzić i zbierać jakichkolwiek zaświadczeń
Druga w 11 prywatnie, tam dopiero dostalam karte. Nigdzie nie musiałam chodzić i zbierać jakichkolwiek zaświadczeń
Straciatella, ale zasady się zmieniły. Poczytaj teraz o becikowym. W wymaganych dokumentach jest: "zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka.".
I becikowe przysługuje tylko jak dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 1922zł.
I becikowe przysługuje tylko jak dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 1922zł.
Straciatella
aesthete - ulala, nie wiedziałam. A to psikus..Na szczęście łapię się na to becikowe.. choć wolałabym więcej zarabiać...
ale 1922 netto? Brutto?
ale 1922 netto? Brutto?
reklama
szkola13
To ja jestem po wizycie i szczęśliwa i zła na lekarza Zrobił mi usg ale w ogóle mi nic nie pokazał ani nawet nie dał posłuchać serduszka już nie mówiąc o zdjęciu Jak się spytałam jak dziecko to stwierdził że ok!! Zamiast wytłumaczyć pokazać co i jak to on nic. Założył mi kartę ciąży i przedłużył zwolnienie i tyle z dobrego.
Nawet nie dał mi na żadne wyniki bo stwierdził że to jeszcze czas. Więc sama sobie zrobię chociaż morfologię i TSH. A do niego więcej nie pójdę. Mam wpisane tylko wymiary CRL-17cm lub mm bo nie mogę się rozczytać i drugi wymiar 8,1hbd chyba ale nie wiem co tam pisze Masakra co za palan..... A i ciąża odpowiada 8 tygodniowi a termon porodu OM 7.05 a z USG 5.05. Następną wizytę mam 7.10 ale tym razem prywatnie.
Nawet nie dał mi na żadne wyniki bo stwierdził że to jeszcze czas. Więc sama sobie zrobię chociaż morfologię i TSH. A do niego więcej nie pójdę. Mam wpisane tylko wymiary CRL-17cm lub mm bo nie mogę się rozczytać i drugi wymiar 8,1hbd chyba ale nie wiem co tam pisze Masakra co za palan..... A i ciąża odpowiada 8 tygodniowi a termon porodu OM 7.05 a z USG 5.05. Następną wizytę mam 7.10 ale tym razem prywatnie.
Podziel się: