reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u ginekologa z NFZ

andzii21

Fanka BB :)
Drogie Panie.. Czy to normalne, że chodząc na wizyty z NFZ miałam tylko jedno badanie ginekologiczne na fotelu i jedno USG ? Dodam, że jestem w 7 miesiącu ciąży.
Gdyby nie badania prenatalne na własną rękę (wykonałam wszystkie trzy) to bałabym się o dziecko i o to czy wszystko dobrze. Całe szczęście badania prenatlne wyszly dobrze.
Jedyne badania jakie Pani doktor wykonuje to podstawowe: morfologia, mocz itd.
Dostałam tabletki na receptę bo mam spadek żelaza.

reklama
Jestem w 5 miesiącu i również chodzę na wizyty NFZ. Na fotelu jestem badana co wizytę i również co wizytę mam robione USG (mimo, że trwa z 2 minuty). Na prenatalnych byłam prywatnie, bo mój ginekolog mnie wysłał (sam nie ma tak dobrego sprzętu i odpowiednich kwalifikacji).

Czyli tylko ja tak trafiłam..
Nie wiem czy ma sens przepisać się do kogoś innego. Wybrałam tę Panią doktor ze względu na to, że pracuje w szpitalu, w którym będę rodziła, ale to chyba był błąd.

Ja prowadzę ciążę na NFZ i jestem bardzo zadowolona . Mam wizytę co 3 tyg , na każdej wizycie jest badanie na fotelu czyli twardości szyjki i czy się nie skraca i za każdym razem mam usg i dodatkowo zawsze dostaję zdjęcie maleństwa .
Usg pierwszego trymestru też robiłam u tego lekarza i też na NFZ i trwało dobre 30 minut . Także chyba naprawdę pechowo trafiłaś .

Olaboga. Aż się za głowę złapałam. Mnie zawsze bada na fotelu i zazwyczaj USG i zawsze sprawdza jak bije serce małego. Na te ważniejsze USG daje mi skierowanie do szpitala, bo sama ma za słaby sprzęt w gabinecie

Skierowanie na USG dostałam od lekarza i prenatalne miałam prywatnie ale na NFZ. Póki co jedno. W maju drugie - połówkowe. Wizyty mam co 4tygodnie. Badanie na fotelu miałam jedno poki co.

O matko co to za lekarz ! Ja bym w zyciu na to nie pozwolila! Ja mialam wizytę co miesiac na fotelu i usg i a pozniej co dwa tygodnie bo musialam a pod koniec ciąży co tydzień sie chodzi. plus 4 d za kazdym razem.ale to juz dla nas.
Przeciez duzo rzeczy moze sie stac w trakcie a czesto usg ratuje zycie dziecku!
Dobrze ze na prenatalne chodzisz chwala Bogu!!
Tyle ze ja prywatnie ale koleżanka chodzi na nfz i ma co wizytę druga nie i musiala zmienic. Ale matko jedna wizyta ??? przeciez to wszystko trzeba spraawdzac..

Ostatnia edycja:
A co do pracy w szitalu to nic Ci nie da ze ona tam pracuje bo i tak przy porodzie sa polozne lekarz przychodzi na końcu chyba ze trafisz na super lekarza .
Dwa moze miec co innego ważniejszego w tym czasie trzy musi niec dyżur .Jak nie będzie miala to jej nie ma.Tyle ze moze przyjdzie jak urodzisz zobaczyć.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja mam pytanie z innej beczki. Obowiązuje ustawa o przyjmowaniu kobiet w ciąży do lekarza poza kolejnością po okazaniu zaświadczenia o ciąży. Jak to wygląda z pierwszą wizytą, na której chcemy dopiero potwierdzić ciążę? Czy bez problemu można się na nią zapisać na NFZ poza kolejnością np. po okazaniu wyników z krwi? Czy niestety trzeba jednak iść prywatnie?

Do góry