reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u ginekologa z NFZ

Nie wiedziałam że tak można, nikt mi o tym nie mówił. Tam gdzie chodzę do ginekologa "siedzi" na recepcji położna ale tez nigdy nic nie mówiła. Podjadę tam i zapytam
Tam gdzie chodzisz do lekarza pierwszego kontaktu, o. Chociaż chyba teraz już można polozna skąd się chce wybrać. W każdym bądź razie ja dostałam od swojej ginekologa karteczkę do wypełnienia jaką mam polozna a po deklaracje szlam do swojej przychodni rodzinnej i stamtąd wybrałam

reklama
A ja mam pytanie z innej beczki. Obowiązuje ustawa o przyjmowaniu kobiet w ciąży do lekarza poza kolejnością po okazaniu zaświadczenia o ciąży. Jak to wygląda z pierwszą wizytą, na której chcemy dopiero potwierdzić ciążę? Czy bez problemu można się na nią zapisać na NFZ poza kolejnością np. po okazaniu wyników z krwi? Czy niestety trzeba jednak iść prywatnie?
Wiesz co ja mialam taka sytuacje ze do zwykłego lekarza szłam bo byłam przeziębiona i czekałam 3 godziny gdzie byłam w 8miesiacu ciąży ta w recepcji co mnie przyjmowała dostała ochrza od pani doktor bo praktycznie jako ostania mnie przyjęła A nie najlepiej się wtedy czułam...powiedziała ze bez kolejki miałam iść

Co do poloznej na NFZ można zapisać sie gdziekolwiek. Ona nie musi mieć żadnego związku z lekarzem prowadzacym ani z lekarzem pierwszego kontaktu. Zwyczajowo jest tak, ze wybierajac lekarza pierwszego kontaktu, wybiera sie w tej samej przychodni pielegniarke i polozna, ale to nie jest przymus. Sama mialam w ciazy polozna z zupelnie "innej parafii" - wlasnie taka, ktora poswiecala czas ciezarnym. Po porodzie zmienilam ja na polozna z przychodni, do ktorej chodziłam z dzieckiem, zeby za jednym zamachem robic wizyty patronazowe. Wszystko za darmo. Tylko trzeba zrobic rozeznanie wśród kobiet, która polozna faktycznie daje wsparcie, a która tylko ględzi.

Do góry