reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u ginekologa z NFZ

Nie wiedziałam że tak można, nikt mi o tym nie mówił. Tam gdzie chodzę do ginekologa "siedzi" na recepcji położna ale tez nigdy nic nie mówiła. Podjadę tam i zapytam
Tam gdzie chodzisz do lekarza pierwszego kontaktu, o. Chociaż chyba teraz już można polozna skąd się chce wybrać. W każdym bądź razie ja dostałam od swojej ginekologa karteczkę do wypełnienia jaką mam polozna a po deklaracje szlam do swojej przychodni rodzinnej i stamtąd wybrałam

reklama
A ja mam pytanie z innej beczki. Obowiązuje ustawa o przyjmowaniu kobiet w ciąży do lekarza poza kolejnością po okazaniu zaświadczenia o ciąży. Jak to wygląda z pierwszą wizytą, na której chcemy dopiero potwierdzić ciążę? Czy bez problemu można się na nią zapisać na NFZ poza kolejnością np. po okazaniu wyników z krwi? Czy niestety trzeba jednak iść prywatnie?
Wiesz co ja mialam taka sytuacje ze do zwykłego lekarza szłam bo byłam przeziębiona i czekałam 3 godziny gdzie byłam w 8miesiacu ciąży ta w recepcji co mnie przyjmowała dostała ochrza od pani doktor bo praktycznie jako ostania mnie przyjęła A nie najlepiej się wtedy czułam...powiedziała ze bez kolejki miałam iść

Co do poloznej na NFZ można zapisać sie gdziekolwiek. Ona nie musi mieć żadnego związku z lekarzem prowadzacym ani z lekarzem pierwszego kontaktu. Zwyczajowo jest tak, ze wybierajac lekarza pierwszego kontaktu, wybiera sie w tej samej przychodni pielegniarke i polozna, ale to nie jest przymus. Sama mialam w ciazy polozna z zupelnie "innej parafii" - wlasnie taka, ktora poswiecala czas ciezarnym. Po porodzie zmienilam ja na polozna z przychodni, do ktorej chodziłam z dzieckiem, zeby za jednym zamachem robic wizyty patronazowe. Wszystko za darmo. Tylko trzeba zrobic rozeznanie wśród kobiet, która polozna faktycznie daje wsparcie, a która tylko ględzi.

Do góry