reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u gina i zdjecia USG maluszków :)

fenulka ostatnia miesiaczke mialam 2 grudnia czyli wedlug OM dzisiaj jestem w 6tc 0dn a na badaniu bylam w 5tc 5dn ale wedlug usg zaplodnienie bylo 2 dni wczesniej, czyli wychodzi na to ze w dniu badania bylam w 5tc 3dn.
Dzisiaj zrobilam bete, wyniki bede miala we wtorek... mam nadzieje, ze urosla...

dosia jaki mialas wynik bety? i w ktorym tyg i dn ciazy go robilas?:> :D

reklama
Mononoke,
napisz prosze o co chodzi z tą betą ? Czytam Wasze posty i niekumam ? :)

beta HCG to badanie ktore wykrywa poziom hormonu hcg we krwi kobiety. Kiedy kobieta nie jest w ciazy wynik wynosi <0.1 kiedy ciaza sie pojawia, poziom hormonu rosne. Dla kazdego tygodnia ciazy sa pewne normy i jesli sie w nich miescisz to znaczy ze twoje malenstwo rozwija sie prawidlowo:)

dosia jaki mialas wynik bety? i w ktorym tyg i dn ciazy go robilas?:> :D

W 32 dc (czyli początek 4 tyg. ciąży) miałam 152 a w 34 (po 48h) 323. Według norm wskazywało na 4 tydzień więc ok. Później już nie robiłam bety, bo uznałam, że nie ma po co najważniejsze, że przyrosła o te min. 100 %.
A tak sobie myślę, że na razie nie mamy za bardzo się przejmować, że dzidzi nie było jeszcze widać - bo to i za wcześniej ale i także jest uzależnione od sprzętu naszych gin. Są USG bardziej czułe na najmniejsze zmiany jak i te starsze gdzie wszystko widać dopiero jak jest większe ... Tak sobie myślę...:-)

Mononoke,
napisz prosze o co chodzi z tą betą ? Czytam Wasze posty i niekumam ? :)
ja jeszcze dodam: "Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie spada i pozostaje niższy już do końca ciąży.
Przy ocenie wczesnej ciąży od bezwzględnych wartości HCG ważniejsze są przyrosty jego stężenia w czasie. W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin."
fenulka a jakbyś chciała więcej poczytać to podaję Ci linka Co to jest Beta-hCG? Istota i normy | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl

Ja sie tylko sresuje ze wszystko niby w normie, pecherzyk, cialko zolte wyniki , badanie "reczne" a fasolki nie widac :/ Wkurza mnie to bo sie zwyczajnie boje....
Zrobilam w piatek bete tak jak zalecil ginek - we wtorek popoludniu bede miala dopiero wyniki bo robilam jeszcze inne badania i na nie trzeba czekac :/ ehhhhh
Dzieki dosia:*

Mononoke lepiej dla Ciebie i Twojej fasolki będzie jak się nie będziesz denerwowała> Mam w pracy koleżankę (dużo starszą od Nas) i ona ciągle powtarza że się rewelacyjnie czuje, nic jej nie dolega, wszystko jest w porządku i faktycznie tak jest. Zdrowa jest jak ryba, u lekarzy nie była od 20 lat (a jest ode mnie starsza o jakieś 30 lat). I ja w grudniu też sobie powtarzałam, że wszystko będzie dobrze, że zajdę w ciążę (w końcu) i że na pewno się uda. I tak się stało. A Nasze mamy w 5 tygodniowej ciąży zapewne wiedziały jeszcze mniej od nas (nie było testów ciążowych, beta hcg itp) i było ok. Więc mam nadzieję, że uda mi się Ciebie optymizmem choć troszkę zarazić:-) Pozdrawiam Cię cieplutko w ten bardzo niepogodny dzień:-)

Ja ogolnie mam dobry humor, tylko jestem ostrozna po poronieniu, w pierwszej ciazy tez sobie tak beztrosko zylam nie wyorazajac sobie ze moze mi sie cos takiego przytrafic... no i sama widzisz. Staram sie usmiechac ;) Nawet przez kaszel i lzy :D

Mononoke przechodzisz przez to samo co ja... :-(
Ściskam mocno!! Będzie dobrze!! :-)
Musi być!!:*
Ja na wyniki czekałam do poniedziałku od piatku i starałam się o tym nie myśleć! Też się postaraj... Jak lekarz mi powiedział, że nie widać nic, to tak bardzo źle mi było... :-(
Ale jest dobrze!! I u Ciebie też będzie!!
Też straciłam dzieciątko, więc wiem doskonale jaki to ból :-( ale to było, to jest przeszłość, teraz trzeba myśleć o tym co będzie! Być pozytywnie nastawionym!!
Jak poroniłam moje malenstwo, to zrobiłam coś najgłupszego co mogłam zrobić... :-( Zamknęłam się w domu i nie wychodziłam z niego... Dopiero po dwóch miesiącach (mialam +9 kg na wadze :() tata wysłał mnie do psychologa, bo sama sobie z tym nie radziłam... :-( tam mi wyłumaczyła pani doktor co nie co... :-) i mam inne spojrzenie na życie!! :-)
Trzeba iść na przód! :)
Jak to mówi Timon z Króla Lwa :-)
'Trzeba wziąć i rzucić przeszłość za siebie... Hakuna matata'... :)
Trzymam mocno kciuki!!
Wielkie buziole!!:*

Ostatnia edycja:
Paula ja sie nie zamykam w domu i jeszcze nie zdazylam zgrubnac (ginek powiedzial, ze slodycze owszem ale bez przesady bo glukoze mam 90 :D dlatego dzien przed drugim badaniem glukozy nie jadlam nic slodkiego zeby sie odczepil :D )
Ja nie widze to nie wierze ze wszystko jest ok, jak zobacze to sie uspokoje, wiec czekam chociaz na te wyniki bo to mnie juz troche uspokoi.. mam nadzieje :D

reklama
Mononoke - na pewno wszystko sie powiedzie, ja Ci przepowiadam chłopca!! do wtorku jeszcze troche, zrelaksuj sie do tego czasu, zrób sobie domowe spa, , wybalsamuj się jakimś pięknie pachnącym balsamem, krem na rozstępy na brzuszek, maseczka na twarz, odżywka we włosy, pyszna kolacja, herbatka owocowa (albo imbirowa - przeciw mdłościom), dobry film, dobra książka i głowa do góry!

Do góry