reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

reklama
my dziś poszliśmy zwazyć małego- 17 dni po porodzie przytył 430 g czyi niby w normie ale nie jakos bardzo, zamowilam tez wagę coby dla swojego spokoju kontrolować przyrost

fajnie ze wasze maluszki tak szybko rosna:)
Asteria a jak sie Ninka uklada? bo moja emilka chce trzymac glowke tylko w jedna strone i sie troche martwie;/
my kontrola wagi 2.02 i chyba szczepienie ale nie jestem pewna:) juz nie moge sie doczekac jak tam moja niunia urosla i przytyla bo jakas ciezka sie zrobila i ciuszki jkaies male:):):)

Jesteśmy po wizycie patronażowej skołowani i zieloni, nic już nie wiemy.

W szpitalu przy wypisie dostaliśmy receptę na witaminy Vita K+D, które mamy dawać Tymkowi od 8. dnia życia i dostaliśmy opakowanie witaminy D, którą mamy dawać w 4-8 dobie z zastrzeżeniem, że witaminę D powinno się dawać od 1.doby, a K od 8. doby.

Położna patronażowa niby miła babka, ale stwierdziła, że w szpitalu się nie znają i tylko mówią zalecenia ministerstwa, dlatego tak nam kazali przyjmować, a powinno się przyjmować niby K od 8. doby, ale witaminę D dopiero od 14. doby i w związku, że mamy połączone to mamy brać od 10 doby, a zwykłej D, którą dostaliśmy mamy nie dawać.

Jutro weekend, więc z nikim się nie pogada i nie wiemy czy dawać tą D w końcu czy nie, i komu wierzyć? Ze szpitala mamy pieczątkę przy zaleceniach, a położna środowiskowa po sobie nawet śladu nie zostawiła. Ja uważam, że jak ktoś daje zalecenia i boi się pod nimi podpisać to chyba coś nie tak?

:confused::confused::confused:

a nie mozesz zadzwonic np na pogotowie i zapytac ktorych wytycznych sie macie trzymac? w koncu chyba zrozumieja problem

osobiscie nie pomoge, bo u mnie to troche inaczej wyglada- wit k w zastrzyku po porodzie byla, wit d po miesiacu od narodzin w tranie

~P ja wiem, że Ty ścisłowiec jesteś, ale tu 1 dzień w tą czy w tą nie ma znaczenia. Ja dawałam K+D od 8 doby. I na razie podaję K+D. Nawet dali mi trochę próbek i w przychodni i położna przyniosła.
A wasza położna robi niepotrzebne zamieszanie.
Też chętnie podawałabym tak jak Liv - w tranie, może za jakiś czas przejdę na tran...

P - my mamy identyczne zalecenia jak Tobie dali w szpitalu i tak dawaliśmy. To są zalecenia z Instytutu matki i dziecka więc ja im tam wierzę-w końcu to niby jest jakiś autorytet. Ja dawałam właśnie najpierw D,a od 8 doby K. Nie martw się tym za bardzo,bo jak dasz dzień wcześniej czy później,tudzież zapomnisz któregoś dnia dać w ogóle, to dziecku się zaraz krzywda nie stanie:-)

P my też dajemy K+D od 8 doby do 3 miesiąca. Potem tylko D.no chyba że przejdziecie na butlę. Coś dziwna ta Wasza położna :no:

Mami: młoda robi księżyc z siebie, nie bardzo ale troszke. Dla tego mamy obserwować.
Zapytaj swojej pediatry o układanie główki.

P. My dawaliśmy wit. K+D od 8 doby, i tak samo przy starszaku. Tak więc nie wiem czy bym teraz posluchala poloznej

reklama
natalia_eg mam nadzieję, że u Was z tą żółtaczką wszystko ok. Mi Młoda nie dawała usiąść do komputera - się zaczął sezon kolkowy, ale Bogu dzięki męczy ją tylko w ciągu dnia - noce przesypia. Kupiłyśmy już Delicol i zobaczymy czy pomoże.
A wracając do żółtaczki, to Młoda też cały czas ładnie spała i w sumie dopóki miała wysoką żółtaczkę, to spała bardzo ładnie, dopiero niedawno zaczęło się robić wesoło. No ale Ty już pewnie po jakiejś konsultacji, więc daj znać, co u Was.

Do góry