reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

Ja przeliczyłam całą witaminę jaką zjada zosia w mleku i mimo że wypija ponad 600 ml dziennie to normy wit D3 nie wyrabia za chiny. A nawet sinlac wliczałam.

Na razie daje cebion multi.

reklama
Dziewczyny, wymagana ilosc witaminy D3 to 400-500 UI. Przykladowo:
szklanka mleka z kartonika to okolo 100 UI
1 jajko to 20 UI
mala porcja lososia to 360 UI
mala porcja tunczyka to okolo 200 UI
sledz to 1380 UI !!!!!!!!! Co prawda nie daje malej sledzia :-) Ale warto wiedziec :-)

U mnie jest tak:
Moja mala zjada i wypija codziennie:
okolo 2x 300 ml mleka Enafamil=240 UI Wit. D3
1 jogurt=100 UI wit. d3
Tylko te dwa produkty daja 340 UI, ponad to zjada ta witamine jeszcze w obiadku-nie jestem w stanie wyliczyc ile ale dla przykladu:
jesli zrobie nalesniki/racuszki lub cos w tym stylu to dostanie jakies 100-150 UI wit. D3 z obiadkiem to razem bedzie okolo 440-490 UI wiec spokojnie wystarczy.

Dzieci w wieku naszych pociech nie powinny przekraczac ilosci 1000 UI.
Efilo-Tak wiec na pewno ta jedna kropla nie zaszkodzi Twojemu dziecku a skoro czujesz sie spokojniej... :-)
Poza tym istotne jest tez polozenie bo np. w Kanadzie wymogi sa takie ze dzieci zyjace powyzej 55 stopnia szerokosci geograficznej (tu Polska sie nie zalapuje :-) ) powinny dostawac wieksze dawki witaminy D3 bo okolo 800 UI dziennie w okresie pazdziernik-kwiecien.

Ostatnia edycja:
No właśnie Izuniu ja też zrobiłam takie obliczenia jak Ty.
Tylko od razu mówię że mleko mleku nierówne. - miałam w domu trzy różne i w każdym inny poziom witd3. To które ja daje zosi akurat ma najmniej :-(ale jedyne które sie nadaje

Nasza lekarka powiedziała, że albo podawać wystrczająca ilość poprzez odpowiednia dietę, czyli mleko, jogurty albo uzupełniać zestawem mulitiwitaminowym albo podawać sama wit. D3.
Efilek wydaje mi się, że sama odpowiedziałaś sobie na pytanie. A za tak dokładne obliczenia - podziwiam :-)

A tak na marginesie Kornel jak był mały dorwał buteleczkę witaminy D3 i wypił pół od razu i nie umarł z przedawkowania ;-)

Efilo-ale ja nie mialam na mysli mleka w proszku dla dzieci tylko takie z kartonika dla doroslych-ja takiego uzywam do produkcji nalesnikow itp :-) choc faktycznie w PL moze byc inne przeciez, nie uwzglednilam tego, tutaj w US maja wzbogacane witamina D3. Mleko w proszku kazdy musi sobie sam w domu policzyc :-) Moje dla przykladu-ENFAMIL ma okolo 120 UI wit.D3 w 150 ml. Ja nie wiem jakie sa mleka w proszku w Polsce, moze maja mniej. Ale wiem ze na pewno wit. D3 jest tez w kaszkach dla dzieci.
Isztar-od przedawkowania witaminy D3 sie tak szybko nie umiera, najwieksze zagrozenie to hyperkalcemia czyli za duze stezenie jonow wapnia co bardzo niekorzystnie wplywa na serce. Ale akurat to ze Kornel wypil pol flaszki na raz nie znaczy ze kazdy moze tak robic, bo jesli ktos ma klopoty z ukladem krazenia to moze sie zle odbic na zdrowiu. Sorry jesli zanudzam takimi wyliczeniami ale to chyba skrzywienie zawodowe :zawstydzona/y:

Dziewczyny obeznane w szczepieniach proszę o pomoc.
Jakie szczepienia czekają teraz nasze maluszki? Wiem, że coś przed 18tym miesiącem było.
No i jezeli my szczepiliśmy szczepionką skojarzoną, taką na wszystko to co jest do powtórki w tym okresie.
mam taką ładniutką tabelkę przed nosem i nic z niej nie kumam. A chciałabym się już finansowo przygotowac.​

reklama
Esia czy chodzi o Infanrix Hexa? My to dawaliśmy. No i Prevenar też. a czy można teraz dac Prevenar?
W poniedziałek idziemy na kontrolę to dopytam, ale z moją głową to różnie bywa. Ostatnio zapomniałam:zawstydzona/y:
No a mętlik mam bo zmieniliśmy niedawno przychodnię i nie znam nawet Pani od szczepień:no:

Do góry