reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

co do wit D3 to ja odstawiłam sama na cały sierpień. Michał był prawie całymi dniami na dworze. poza tym dostaje serki (m. in. Bakusie) a teraz producenci do wszystkiego dowalają wit D. powoli chyba jednak wrócimy do podawania. kiedyś coś czytałam, żę ponoć powinno się podawać nie tylko do ukończenia 3 r.ż, a do ukończenia 18 r.ż.
co naukowcy i lekarze to inne zdanie, więc nie mam pojęcia jak to jest

reklama
Pediatra zaleciła nam jesienny powrót do witaminy D3 :tak: Niestety, zapomniałam dopytać, jak długo mam podawać - gąbczak :zawstydzona/y:

Kochane

obiecałam napisać po konsultacjach z ortopedą. Powiedział mi że absolutnie mam podawać minimum jedną kroplę dziennie. A pediatrzy to tak niefrasobliwie przestają zalecać a potem on musi operować nóżki :baffled:

Efilo- mysle ze to troche przesada, ze od razu kazde dziecko ma operacje nozek, bo nie dostaje witaminy D3 przez caly rok. Wiadomo, jak dziecko ma jakies problemy to trzeba byc czulszym. Ale pamietajmy ze w mleku modyfikowanym tez jest witamina D3. Moj pediatra w Polsce zalecal ja podawac tylko przez okres jesienno-zimowy (do marca), a tu w USA wcale nie kazal, bo jest jej duzo w mleku modyfikowanym lub z kartonika no ale wiadomo to co tu to inna bajka. Wiecej slonca, inne produkty (witamina ta jest obowiazkowo dodawana do wszystkich rodzajow mleka, jogurtow, sokow, platkow sniadaniowych, masla itd.), inne mleka w proszku.

Ostatnia edycja:
Witam bylismy u lekarza-co do vit d3 to nasz lekarz kazal samemu dawkowac,kazal mi podawac conajmniej 4 krople i zwiekszac przy zabkowaniu (ponoc szybciej sie wybija),jezeli zaowaze ze sie nadmiernie poci to tez podac wiecej,a jezeli przestanie radykalnie jesc to mu odstawis na jeden dwa dni.

Gusia ja rozumiem, że to zalecenie lekarza, ale przecież nadmierne pocenie się to też objaw przewitaminizowania D3 :sorry2: To co, wtedy też masz zwiększać? Dziwnie brzmi jak dla mnie...:sorry2:

nieżle:dry: co lekarz to inna opinia:shocked2:
Ja konsultowałam się z trzema i wszyscy powiedzieli, że mam nie podować wit. D, ponieważ w mleku modyfikowanym jest jej wystarczająco :confused: (dodam, że mały ma jeszcze nie do końca zrosnięte ciemiączko)

Gusia, ale z tym dawkowaniem samemu to :szok:

toska może to przy założeniu, że dziecko zjada normę :confused: Bo Piotruś to ni cholery - na pewno samego mm nie zjada tyle, ile powinien wg wieku, dobija innymi produktami ale już nie na mm :sorry2:

reklama
Nie mogę spać,więc czytam
Ja moim dzieciom podawałam D3 tylko w pierwszym roku życia ,no i zero złamań ,piękne zęby,ja bym nie przesadzała ztymi witaminami;-)mamcie

Do góry