reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

Na dzisiejszej wizycie kontrolnej u pediatry Piotruś dostał szaleju :dry: Darł się jak opętany (mimo że szczepienia nie było), pojęcia nie mam czemu :dry:
Piotruś dostał skierowanie do chirurga, gdyż coś do tej pory diagnozowanego jako wodniak, teraz zaczyna przypominać przepuklinę mosznową :baffled: I pojawiła się też lekka przepuklina pępkowa :baffled: No szału nie ma.
A co do diety - wciąż mam podawać mm HA, wprowadzić jogurt naturalny (ale baaardzo ostrożnie), natomiast z żółtkiem poczekać przynajmniej do skończenia 12 m-cy.

reklama
Powiedzcie mi czy podajecie jeszcze witaminę D? Idziemy do pediatry za dwa tygodnie a ciekawa jestem co mówią Wasi lekarze...​

anielap do 2 lub 3 roku życia się ją podaje (głowy nie dam do kiedy, no ale naszym bąblom jeszcze na pewno :tak:)

Tak, ale niektórzy pediatrzy zalecają przerwę w lecie. Gdy dzieciaczki często przebywają na dworze to pod wpływem promieni słonecznych organizm sam wytwarza więcej witaminy D. No i ciekawa jestem jakie podejście ma mój pediatra (okaże sie za dwa tygodnie), a jakie Wasz...​

Mój pediatra zaleca w bardzo słoneczne dni (o ile Piotruś dużo jest na dworze, oczywiście) podawać 1 kroplę co 2 dni - no ale my przyjmujemy jeszcze też w Cebionie. Natomiast czytałam, że w naszej szerokości geograficznej niezależnie od słońca niezbędne jest podawanie D3, bo nie ma szans na odpowiednio duże jej wytworzenie (zw. z kątem padania promieni słonecznych i czymś jeszcze ale nie pamiętam :zawstydzona/y:).

To u Was jedna kropla co dwa dni, a właśnie ciekawa jestem co powie nasz lekarz. Wiadomo że co lekarz to inna opinia...:baffled:

o tym samym myśałam, bo Misiu dostaje codziennie 2 krople. Spytam przy okazji pokazania wyników. A wit. D podaje się do trzeciego roku, chociaż z najnowszych badań wynika, że powinno się do 18 lat.

Powiedzcie mi czy podajecie jeszcze witaminę D? Idziemy do pediatry za dwa tygodnie a ciekawa jestem co mówią Wasi lekarze...​

nam nie kazała juz podawać:baffled:
powiedziała, że dzieciom karmionym jeszcze piersia - owszem, a mleko modyfikowane zawiera wystarczająca dawkę:dry:

Toska - ja tez nie podaje. W sumie to przestalam w momencie, gdy Misia przeszla na sztuczne mleko (miala 3 m-ce) bo tam jest witD. Duzo sie o tym naczytalam, rowniez o skutkach przedawkowania tejze witaminy (np. zbyt szybkiego zrosniecia ciemiaczka:szok:). Decyzje podjelam sama. Stale kontroluje Misi glowke itp...nic jej nie mieknie, nie poci sie, wiec objawow niedoboru brak. A co pediatra to inne zdanie:baffled: wiec w tym akurat przypadku zdalam sie na swoja intuicje poparta obszerna lektura,

reklama
No właśnie dziewczyny jak jest u waszych dzieciaczków z ciemiączkiem???
My podajemy dwie krople dziennie (chociaż przyznam się, że czasami zapomnę :zawstydzona/y:) a ciemiączko jakie było takie jest :baffled:

Do góry