reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Hej,
witaj Venus, dopisałam już Cię do listy. Jeden dzień nie byłam na forum i nowa członkini. Super...
Kosmi, cieszę się, że u Ciebie już wszystko ok.. Dzidzię już widziałam, spora. No i dobrze, niech rośnie. Czytałam, że w tym okresie możemy przytyć nawet 4 kg. bo dzidzi intensywnie nabiera już kilogramków i sporo znowu powiększy się macica. No cóż ja wczoraj miałam siedzący dzień (mało ruchu dużo jedzonka) i dziś na wadze było 2 kg więcej - mam nadzieję, że do jutro ten 1 kg zniknie - dzisiaj robię sobie spacerek z Wiwi do mojej mamy (nie pojadę samochodem). Więc do jutro zrzucę to co napewno dzidzi nie przytyła.

reklama
Hej!

Skleroza nie boli... Miałam napisać co lekarz powiedział propos bólów brzuszka. Mnie bardziej boli nad pępkiem niż pod i Pan G powiedział: "Boli sporadycznie? To nie narzekać. Boli często - do internisty (bo może ujawnia się jakaś choroba wrzodowa lub podobny stwór)". Więc nie narzekam i się szeroko uśmiecham, hehe.

Asiu nowa członkini wraz z małym maleństwem ;) Chciałam też podziekować Żuczkowi za ta informacje, bo sama milam juz z niepokojem isc do lekarza, ale jezeli nie jest to nic groznego to bardzo sie ciesze. Goraco witam nasze mamusie i milego dzionka :)))

No wlaśnie, bóle w boku brzucha zdarzają mi się jeszcze cały czas przy nagłym wstawaniu. Też muszę się zapytać mojego lekarza czy mam się tym przejmować.

Właśnie wróciłam od lekarza medycyny pracy, wczoraj robiłam wyniki morfologii, mam ciut mało czerwonych krwinek. Hm....przy tylu pożartych owocach i warzywach? No nic, musze jakoś uzupełnić wartość za pomocą np soku z buraczków ..... ble, to chyba mi nie będzie smakowało!

Żelazo mozna znaleźć w:

Źródła:
Melasa
Wątroba
Mięso
Fasola
Krewetki
Płatki śniadaniowe
Chleb pełno pszenny
Brokuły
Groch
Szpinak

Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm.
Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak herbata, kawa, pokarmy bogate w błonnik zaburzają przyswajanie żelaza.

hmm, tylko czy to sie odnosi do krwinek czerwonych? Juz nie myślę o tej porze
Joaśka

Dzięki Asiu!
Właśnie, jem dużo produktów bogatych w błonnik, bo mam zaparcia. No weź bądź tu człowieku mądry. Z kawą nie przesadzam. Więc wszystkiemu winne otręby i te inne błonnikodajne rzeczy! No coż tak to już bywa, zawsze cosik! A najlepsze jest to, ze wcale nie czuję jakiegoś osłabienia. Poza wczorajsza sennością, ale to chyba organizm potrzebował odpoczynku, bo całe popołudnie przespałam.A dziś o niebo lepiej.
Pozdro,pa!

:)

A to tak a'propos tego, co wyżej wkleiłam:

Zmniejszenie ilości krwinek czerwonych obserwujemy w przypadku niedożywienia (przy niedoborach w pożywieniu żelaza, witaminy B12, witaminy B6)
Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, która umożliwia krwinkom czerwonym transport tlenu w organizmie. Głównym objawem niedoboru żelaza jest niedokrwistość. Bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza jest mięso i jego przetwory. Inne jego źródła to produkty zbożowe i zielone warzywa. Obecność witaminy C w pożywieniu poprawia wchłanianie żelaza.

Joaśka

U mnie tez hematokryt ponizej normy i mam zalecenie jesc wiecej: wotrobki - tfu, szpinaku - moze byc, i barszczyku czerwonego.
Pozostale badania super, wiec mysle ze to przez to ze jem bardzo malo miesa i wedlin - wogule mi nie smakuja i nawet nie chce mi sie patrzec na miesko.

reklama
Nie marudzić dziewczyny. Zamykać oczka i wcinać wszystko to co podnosi hemoglobinkę. Chociaż powiem Wam, że mnie takie żarełko nie pomaga i tak zawsze mam problemy z hemoglobinką. Teraz za trzy tygodnie mam wizytę i mam zrobić wyniki - znając mój organizm, już kręci mi się w głowie, dostanę żelazo i znów będę się źle czuła.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry