reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Madzia!
Możesz mi przybliżyć co to jest hyperprolaktynemia? Czy to coś poważnego? I czy ma to wpływ istotny na Twoją dzidzię?
A tak wogóle to warto wiedzieć czy dzidzia jest zdrowa, jeżeli nie (to są wyjątki) to nie będzie się zaskoczonym przy porodzie jak się okaże, że nasze dzieciątko jest trochę "inne". Masz rację, że maleństwo trzeba kochać zawsze i wszędzie.

reklama
Przysadka mozgowa produkuje hormon - prolaktyne, w glownej mierze odpowiada on u kobiety za laktacje (stad sie wzielo to ze niby kobieta karmiaca nie moze zajsc w ciaze, z powodu tego hormonu - zajscie w ciaze zalezy jednak tez od ilosci wydzielania tego hormonu). U mnie wartosci prolaktyny byly dosc wysokie i musialam zazywac lek (i dalej go biore) na zbicie wydzielania. Lek musze zazywac poniewaz moja lek powiedziala ze jezeli przestane za wczesnie go brac to moge poronic.

Ale super, masz naturalną antykoncepcję!
Oczywiście zaczyna się problem jak ma się ochotę na dzidziusia. Cieszę się, że udało Ci się zajść w ciążę. Mam nadzieję, że Twoja choroba nie będzie miała wpływu na rozwój ciąży.

czy w 11-12 tygodniu robi sie juz usg brzuszne? ja mialam robione terz teraz tak z ciekawosci i juz bylopieknie widac:) ale niewiem czego sie spodziewac jak pojde na nastepna wizyte:)

Ja na poczatku mialam tylko dopochwowe - widac bylo super. W 10 tyg mialam robione przez powloki brzuszne ale w porownaniu z dopochwowym niewiele bylo widac. Na ostatniej wizycie pare dni temu czyli na poczatku 14 tyg mialam brzuszne i juz bylo widac ok.

No bo niewiem czy na nastepnej wizycie mam sie upierac o dopochwowe czy o brzuszne:(:( chyba znow bedziemy porownywac gdzie jak widac:)

ja teraz w poniedzialek (13 tydzien) mialam dopochwowo - swietnie bylo widac - nastepna wizyta za miesiac;

A ja idę na wizyte teraz w środę - 5 pazdziernika i już nie moge się doczekać usg :) To będzie nasze drugie spotkanie z niunią. Usg na pewno będę miała dopochwowe.
Na pewno podziele się z Wami wrażeniami co tam robi moje dziecko :)

Ja dzis mam nieplanowana wizyte u lek - cos mnie pobolewa w dole brzucha z jednej lub z drugiej strony. I musze sprawdzic. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

reklama
Hej!

Moja dzidzia jak miała robione badanie karkowe to też sie wierciła ;) Na szczęście udało się wszystko wymierzyć. Wyniki są dobre, wiec chociaż troszeczkę człowiek sie uspokoił. Innych badań nie robiłam, gdyż uznałam, że nie ma sensu. Lekarz zrobił ze mną wywiad, który wskazał, że praktycznie nie ma podstaw do obaw... Poza tym te badania są dość kosztowne i nie dają 100% gwarancji.
Zadałyście sobie pytanie co byście zrobiły, gdyby badanie wykazało 50% prawdopodobieństwo wystąpienia Downa? Usunąć? Jak dla mnie wykluczone. Poza tym może się zmienić i dzidzia urodzi się zdrowa...
Poza tym badania PAPPA i inne są wskazana dla kobiet powyżej 35 roku życia (tak mówią mądre publikacje).

Pozdrawiam

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry