ja podaję jednego dnia wit D a drugiego wit K bo obie jednego dnia powodowały dziwna nadpobudliwośću małego a teraz jest ok do pół roku jest zalecana wit D ze względu na odpowiedni rozwój stawów biodrowych, coś sie tam musi wykształcić i do tego jest potrzebna właśnie wit. D
reklama
nie tylko do tego jest również podawana po to by uniknąć krzywicy ! Stosuje się ją do 1 r.ż a potem w okresie jesienno zimowymja podaję jednego dnia wit D a drugiego wit K bo obie jednego dnia powodowały dziwna nadpobudliwośću małego a teraz jest ok do pół roku jest zalecana wit D ze względu na odpowiedni rozwój stawów biodrowych, coś sie tam musi wykształcić i do tego jest potrzebna właśnie wit. D
Co do godzin to chyba nie jest to takie ważne . Za to ważne jest z czym się podaje najlepiej na łyżeczce z mlekiem lub kaszką nigdy z wodą . Trzeba też pamiętać by nie przedawkować 1 kropla wystarczy bo pamiętajmy że wit D znajduje się także w mleku modyfikowanym
Hej, ja czytałam, że według aktualnych badań witaminę D powinno się dawać przez całe dzieciństwo - rozmawiałam o tym z moją Panią doktor i w zasadzie mi to potwierdziła - mówiła, że warto podawać tę wit. głównie w okresie jesienno-zimowym i nie na własną rękę tylko po konsultacji z lekarzem - czyli kupować witaminę D na receptę.
Kawa_z_Mlekiem
Początkująca w BB
Nasza pediatra stwierdziła, że witaminę D dziecko powinno dostawać do zakończenia okresu dojrzewania!!!! "Trochę" mnie tym stwierdzeniem zdziwiła.... czy któraś z Was też coś takiego słyszała..??
podobno brak witaminy D też może wpływać na złe przyswajanie żelaza a za tym anemia ale każdy lekarz mówi co innego ;-) mi się wydaje że tak do 2 lat będę podawać witaminę D, chyba że lekarz poleci przedłużyć, a potem w okresie jesienno-zimowym tran do 18 lat, a potem niech sam decyduje ;-)
reklama
wesolamamusia
Aktywna w BB
Pamiętam że przy dwóch starszych synach pediatra kazała od urodzenia do 2 urodzin podawać dzieciom wit D. Nigdy nie podawałam im wit. K. Za to niedawno urodziłam trzeciego synia i od początku mam podawać mu wit. D+K do ukończenia przez niego 3 m-ca, a potem samą wit. D. A jak długo? tego nie dopytałam jeszcze, ale będę podawała jak najdlużej. W szczególności zimą dobrze podawać dzieciom tę witaminkę.