reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

witamina D

A czy jest możliwość że z nadmiaru witaminy D dziecko robi zielone kupki itd? (karmię Bebilonem Pepti) Chwytam się już każdego rozwiązania....

reklama
Zielone robi po Bebilonie, jeśli dziecku nic nie dolega fizykalnie to kolorem bym się nie martwiła, My również na pepti i również mamy zielone kupki ...przyczyn zielonych kupek może być wiele:
- zęby
- mieszanka
- podawanie chłodnego jedzenia
- rozszerzanie diety itp.
Niekoniecznie i nie zawsze jest to obraz chorobowy.
Jeśli lekarz nie ma zastrzeżeń to trzeba się przyzwyczaić :)
Nie sądzę również by wit D tak zabarwiała ... :)

MissLena a jak długo karmisz pepti? Julka po pepti miała kupki capiące, zielone i to trwało prawie 2 mce. Ponoć dzieci tak mogą reagować na pepti. Co do wit D nie wypowiem się czy ma wpływ na kupki, bo u nas było ok.

A czy jest możliwość że z nadmiaru witaminy D dziecko robi zielone kupki itd? (karmię Bebilonem Pepti) Chwytam się już każdego rozwiązania....
wiesz te zielone kupki to napewno nie są od witaminy ale raczej od mleka źle dobranego.moja córka też robi zielone kupki jak coś dostanie do jedzenia nowego. a na początku jak dostawała mleko to nie mogliśmy trafić na odpowiednie bo albo robiła zielone albo przez 2-3 dni wcale nie robiła bo za duzo żelaza miało mleko.wkońcu trafilismy na idealne mleko i jest ok.
teraz mleko pije bebilon ale na noc NAN2R i nie robi zielonych kupek.
a rozmawiałaś z pediatrą?? bo moja kazała zmieniac mleko jak będa zielone

Pepti je całkowicie od 4 dni bodajże, wcześniej była karmiona HIPPem i miała straszne zaparcia, wysypkę na twarzy itd. dlatego pediatra przepisał bebilon, po tym przeszły jej zaparcia i krostki ale zaczęły się zielone kupy i problemy z wypróżnieniem.

moj maly ssie piers wiec pediatra zapisal 2 krople na dzien przez 2miesiace a na kolejny miesiac tylko jedna krople...nie wiem co dalej bedzie.mieszkamy w cieplym kraju gdzie slonca nie brakuje,ale pytal czy dziecko na piuersi czy na butli.powiedzial,ze gdyby bylo na flaszce nie przepisalby...bo w sztucznym mleku jest juz witamina d,wiec nie wiem czym kierowal sie twoj lekarz...

Witam,

poniżej link odnośnie wycofywanych serii Vigantolu

http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/WC_2010-09-08-039.pdf

W aptekach farmaceuci mają jakieś sprzeczne informacje - w jednej powiedziano mi że zanieczyszczenie polega na kruszeniu się gumowego końca pipety, w drugiej, że dla bezpieczeństwa dziecka wstrzymać się z podawaniem.
Tam, gdzie to kupiłam Pani miała pretensje ze chce to oddać, jak tam w środku nic nie pływa (!!!!), a mnie jednak wydaje się, że zanieczyszczenie chemiczne to nie to samo co mechaniczne ...

Po przeanalizowaniu stanu chemicznego leku z obrotu wycofano aż 17 feralnych partii z aptek na terenie całego kraju. Oto wykaz skażonych partii Vigantolu, kropli doustnych, roztwór 500 mcg/ml (20000 j.m./ml):

• numer serii: 6635201, data ważności 31.10.2014
  • numer serii: 6633501, data ważności 30.09.2014
  • numer serii: 6633402, data ważności 30.09.2014
  • numer serii: 6619401, data ważności 31.08.2014
  • numer serii: 6619302, data ważności 31.08.2014
  • numer serii: 6600401, data ważności 30.06.2014
  • numer serii: 6600301, data ważności 30.06.2014
  • numer serii: 6600201, data ważności 30.06.2014
  • numer serii: 4031101, data ważności 30.06.2014
  • numer serii: 6565101, data ważności 31.03.2014
  • numer serii: 6565201, data ważności 31.03.2014
  • numer serii: 6565003, data ważności 28.02.2014
  • numer serii: 6557601, data ważności 28.02.2014
  • numer serii: 6557501, data ważności 28.02.2014
  • numer serii: 6557401, data ważności 28.02.2014
  • numer serii: 6557301, data ważności 28.02.2014
  • numer serii: 6557203, data ważności 28.02.2014
Jak podaje Główny Inspektor Farmaceutyczny podjął decyzję o wycofaniu leku po stwierdzeniu zanieczyszczenia chemicznego pochodzącego z gumowej części aplikatura.
Sprawa jest poważna, gdyż preparat podawany jest niemowlętom już od trzeciego tygodnia życia i małym dzieciom do lat dwóch, w celu profilaktyki krzywicy. Wszystkie osoby, które mają kontakt z rodzicami dzieci proszone są o przekazanie informacji dalej, gdyż mogą być oni właścicielami preparatu ze skażonej partii.

Vigantol wycofany z rynku!, Leki i preparaty > Vigantol wycofany z rynku!

reklama
Do góry