reklama
Ja swojemu synkowi podaję Vigantol raz dziennie 2 krople,karmie go bebiko 1 ,tak mi zalecił lekarz i jak na razie wszystko jest ok.Najgorsze to przedawkować...
Salamandra28
Początkująca w BB
Cześć! Jestem tu nowa, pisze bo mam metlik w glowie jezeli chodzi o witaminki dla niemowlaków. Mojego Olafka (2 tyg) karmie piersią i jeden lekarz kazał podawać mu Baby K ( bo jest wczesniakiem) i Vigantol. Bylam tez kontrolnie u drugiego pediatry, bo mnie zaniepokoiło pulsujące i wklęśnięte ciemiączko, i lekarz z Prokocimia powiedział, że Vigantol ma za dużo witaminy D, i że lepiej podawac Cebion Multi, który zawiera kompleks witamin. Powiedział, że ciemiączkojest normalne i ok.. Jednak na stronie Centrum Informacji o Leku - CEBIONmulti jest podane, ze Cebion Multi podaje sie dzieciom powyżej 1 roku... Czy ktoras z Was miala podobne zalecenie dla młodzego dziecka??? I co wtedy z witaminą K??? Cebion chyba jej nie zawiera. Czy trzeba zatem dodatkowo podawać Baby K??
mag80
Fanka BB :)
Ja podawalam corce Cebion jak miala 2 miesiące i nic sie nie stało.Możesz tez kupić Vibomil.To zestaw witamin dla dzieci i chyba takiemu maluchowi tez mozesz podac bez problemu bo na ulotce mam ze niemowlętom do 12 miesiąca podaje sie 2-3 kropelki na dobe.Ja ostatnio daje to malej bo lekarz tak zalecił w związku z ząbkowaniemWiadomo troche problemow z apetytem wiec zeby nie bylo niedoborów jakis.Ten Vibomil tez jednak nie zawiera vit. k wiec pewnie bedziesz musiala podawac.Zwlaszcza ze karmisz piersią.
Paula21
Grudzień '07
Salamandra ja witaminy K nie podawałam i nic o niej nie wiem,:-( ale podawałam Vigantol po 1 kropelce dziennie.
No i co lekarz to opinia... hmm...
Cebion multi ma witaminy z grupy B czyli przy jakim kolwiek nawet katarku trzeba by było odstawić ten preparat. I co w takiej sytuacji z wit.D???
No i tak małemu dziecku chyba jeszcze nie są potrzebne preparaty witaminowe.
Dostaje witaminki w mleczku 
Ja bym raczej podawała Vigantol

No i tak małemu dziecku chyba jeszcze nie są potrzebne preparaty witaminowe.

Ja bym raczej podawała Vigantol

Hej:-) Moja Julka ma prawie pól roczku. Od 8 doby życia do końca 3-go miesiąca podawałam jej Vitak - witaminę K w kapsułkach. Jedna kapsułka dziennie prosto do pyszczka (tzn. zawartość kapsułki
). Takie było zlecenie szpitalne - w książeczce zdrowia dziecka wbita została pieczątka informacyjna dotyczącą zarówno witaminy K jak i witaminy D. Witaminę D podaję 1 raz dziennie po jednej kropelce też prosto do paszczy;-) Ale faktycznie, co pediatra to inna opinia: moja pierwsza lekarka zaleciła 2 krople dziennie, a druga ( u której nota bene się leczymy) powiedziała, że 1 w zupełności wystarczy. Tak więc nie ma się co martwić. Jeżeli masz dobrego pediatrę i mu ufasz, to rób tak jak Ci kazał/kazała
Inaczej można zwariować

Bo z tymi witaminami to jest rzeczywiscie pocićkane, nawet moja położna uważa podawanie wit K za nowość bezsensowną, nabijającą tylko kiese farmaceutom. A wielu wielu krajach wit. D się też w ogóle nie podaje,albo jak w Norwegii tylko tran. Lekarze też mają różne stanowisko....i oszaleć można. Twój synek ma dopiero 2 tyg. , więc rozmiar ciemiączka i stopień zarastania jeszcze się będzie 3 razy zmieniał. Ja osobiście jestem przeciwnikiem podawania " sztucznych witamin" jeśli naprawdę nie ma takiej konieczności. Więc może lepiej Twoją dietę wzbogacić w odpowiednie składniki?
Ale skoro lekarz zalecił witaminy to znaczy , że trzeba....My bierzemy teraz vibomil( troche za mało wit. C miała i się robiły przebarwienia na skórze) i Hania toleruje je bardzo dobrze....Ale niedługo kończymy tą kurację, zwłaszcza , że Hania jest na modyfikowanym i w mleku jest komplet witamin.
Jeśli jesteście tylko na piersi, to może rzeczywiście podawaj i K i D, nad dodatkowymi ja bym się osobiście zastanowiła jeszcze przez jakiś czas, przecież on ma dopiero 2 tyg....
Ale skoro lekarz zalecił witaminy to znaczy , że trzeba....My bierzemy teraz vibomil( troche za mało wit. C miała i się robiły przebarwienia na skórze) i Hania toleruje je bardzo dobrze....Ale niedługo kończymy tą kurację, zwłaszcza , że Hania jest na modyfikowanym i w mleku jest komplet witamin.
Jeśli jesteście tylko na piersi, to może rzeczywiście podawaj i K i D, nad dodatkowymi ja bym się osobiście zastanowiła jeszcze przez jakiś czas, przecież on ma dopiero 2 tyg....
Zuz-Inka
MAMA NA PEŁNY ETAT
vitaminę K podaje się od drugiego tygodnia do trzeciego miesiąca włącznie, witaminę D od trzeciego tygodnia po 3 krople w okresie zimowym jesli karmisz piersia
rapunzel
czyli roszpunka
z tego co wiem, to vigantol dopiero od 4 tygodnia życia, czyli po skończeniu 3, ja daję jedną kroplę, ale może wcześniaki mają inaczej dawkowane, nie wiem. Witaminy K nie podawałam, bo u nas nieosiągalna była, ale chyba w szpitalu dają zastrzyk z tą witaminą na dobry początek. W każdym razie ja bym się jeszcze tydzień z tym vigantolem wstrzymała
reklama
brown.kate
Mama Misi i Kici
Z tymi witaminami to faktycznie jest takie zamieszanie ze ja tez nie mam pojecia co robic

Moja starsza cora dostawala codziennie po kropelce wit D i cebionu, o witaminie K wtedy nie slyszalam....
Moja malutka za to nie dostaje jak na razie za wiele witaminek. Mieszkamy w Szkocji i tu lekarze robia wielkie oczy
jak pytam czy podawac witD ("a po co, tu nikt jej nie dostaje i nie ma krzywicy"). Zalecaja tylko zeby jak karmisz piersia to przyjmowac samemu witaminki w ktorych jest D i to powinno dziecku wystarczyc, a jak butelka to nic nie trzeba dawac bo wszystko jest juz w mieszance. Ja sie z tym zgadzam, mysle ze raczej nie ma co przesadzac ze sztucznymi witaminkami. Witaminke K malutka dostala w 3 dawkach w ciagu pierwszych 3 miesiecy od poloznej i to tez ponoc wystarczy - ja zastanawiam sie czy aby na pewno to konieczne...
Jak skonczy pol roczku z racji tego, ze karmie piersia bedzie dostawac wit. A,C,E, choc dokladnie to nie pamietam, musze jeszcze sprawdzic czy to na pewno te......
Ale to dopiero za kilka tygodni
Sama mam metlik z tymi witaminami i moze jak bede w Polsce to spytam o zdanie dobrego pediatry
. Moze jednak powinna dostawac cos wiecej????????

Moja malutka za to nie dostaje jak na razie za wiele witaminek. Mieszkamy w Szkocji i tu lekarze robia wielkie oczy

Jak skonczy pol roczku z racji tego, ze karmie piersia bedzie dostawac wit. A,C,E, choc dokladnie to nie pamietam, musze jeszcze sprawdzic czy to na pewno te......

Sama mam metlik z tymi witaminami i moze jak bede w Polsce to spytam o zdanie dobrego pediatry

Podziel się: