reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

witamina D

Witam. Przy podawaniu jakiegokolwiek antybiotyku,syropu i czegokolwiek należy odstawić każde witaminy w tym cebion multi i vigantol. Dowiedziałam się tego od Pani Docent kiedy moja córeczka przebywała w szpitalu:tak:

reklama
Salamandra ja witaminy K nie podawałam i nic o niej nie wiem,:-( ale podawałam Vigantol po 1 kropelce dziennie.:tak: No i co lekarz to opinia... hmm... :dry: Cebion multi ma witaminy z grupy B czyli przy jakim kolwiek nawet katarku trzeba by było odstawić ten preparat. I co w takiej sytuacji z wit.D???
No i tak małemu dziecku chyba jeszcze nie są potrzebne preparaty witaminowe.:no:Dostaje witaminki w mleczku :tak:

Ja bym raczej podawała Vigantol :tak:
Paula21 Cytuję za info odnośnie witaminy K, które znajdziesz na stronie www.babyk.pl "Do roku 2007 obowiązywał schemat profilaktyki VKDB, zgodnie z którym wszystkie noworodki po urodzeniu otrzymywały jednorazową domięśniową dawkę witaminy K w wysokości 1mg. Ta praktyka narażała niemowlęta – również te zdrowe, urodzone w terminie na niepotrzebnie wysokie, niefizjologiczne stężenia witaminy K. Tak samo traktowano niemowlęta, które miały być karmione sztucznie, jak i niemowlęta karmione piersią - rzeczywiście narażone na niedobór witaminy K. Zespół ekspertów z dziedziny pediatrii zdecydował o zmianie systemu profilaktyki VKDB, zmniejszając dawkę podawaną w szpitalu do 0,5 mg i zalecając doustną suplementację witaminy K jedynie w grupie niemowląt karmionych piersią."
Ciekawe dlaczego Ci nie kazali podawać córeczce witaminy K?? Mnie wbili w książeczce "ZALECENIE JEDNORAZOWE: 1. Wit. K 0,5 mg domięśniowo 2. Erytromycyna do oczu" oraz "Przy karmieniu piersią od 2 tygodnia życia należy podawać doustnie Baby K 2x5 kropli."

A zobacz w książeczce - może Twoja córcia miała podaną tą większą dawkę witaminy K domięśniowo??? A karmiłaś piersią??

Salamandra sprawdziłam. :tak:Julka też dostała wit. K 0,5mg i mam stępelek o podawaniu ale moja pediatra nie kazała mi podawać wręcz nic o tym nie wspomniała. Dwa miesiące karmiłam piersią potem modyfikowanym do tej pory ;-)

A te wszystkie normy to się w kółko zmieniają. Ktoś na tym wszystkim nieźle zarabia...

Jak Saly słusznie wspomniała są kraje gdzie dzieci w ogóle nie dostają ani wit.K ani D :tak: i nic złego się nie dzieje...

Kurcze Dziewczyny!! Wy to jestescie nioceniona skarbnica wiedzy!!!! Dobrze, że tu weszlam:-) W życiu nikt mi nigdy nie powiedział, że mam nie podawać witamin, jak bede dawac dziecku syrop czy antybiotyk. Mnie mama zawsze dawala garsc witamin do antybiotyku - zeby sie organizm szybciej pozbieral... Ale szwagier, który jest kardiologiem potwierdził, że jak antybiotyk - to stop z witaminami - że stanowią tylko dodatkową pożywkę dla bakterii. Jeżeli chodzi o Witaminę K, to czytałam na forum Mojawyspa, że w Angli mają rodzice do wyboru czy niemowlę ma dostać zastrzyk z witaminą K po urodzeniu, czy wolą doustnie dziecku podawać kropelki. No i tam zwykle wybierają kropelki, żeby dziecka nie narażać na zbyt wysokie stężenie witaminy K i oszczędzić mu bólu. Ja myślę, że za mało jest informacji dla rodziców o celowości stosowania witaminy K. A konsekwencje niepodawania tez wyglądają groźnie z tego co widzę na stronce www.vkdb.pl w dziale o Chorobie Krwotocznej.
Sprawa Cebionu dalej dla mnie niejasna, ale porozmawiam chyba z pediatrą przy okazji. Na razie podaję dalej baby k i vigantol. Dzięki za wszytskie posty - zapisuje sobie te info w notatniku i zachowuję na przyszłość!!!!

Salamandra sprawdziłam. :tak:Julka też dostała wit. K 0,5mg i mam stępelek o podawaniu ale moja pediatra nie kazała mi podawać wręcz nic o tym nie wspomniała. Dwa miesiące karmiłam piersią potem modyfikowanym do tej pory ;-)

A te wszystkie normy to się w kółko zmieniają. Ktoś na tym wszystkim nieźle zarabia...

Jak Saly słusznie wspomniała są kraje gdzie dzieci w ogóle nie dostają ani wit.K ani D :tak: i nic złego się nie dzieje...

Paula - ale jak sobie wpiszesz do google VKDB albo skaza krwotoczna, choroba krwotoczna niemowląt, to aż ciarki przechodzą. Na forum pediatrycznym znalazłam taki tekst "O zagrożeniu krwawieniami z niedoboru witaminy K myśli się zwykle wyłącznie u noworodków. Tymczasem istnieje także późna postać niedoboru witaminy K (vitamin K deficiency bleeding - VKDB), rozpoznawana u niemowląt. Szczególnie narażone są na nią noworodki, którym nie podano po urodzeniu wymaganej dawki witaminy K oraz niemowlęta karmione piersią, ponieważ mleko matki zawiera mniej witaminy K niż wynosi średnie zapotrzebowanie niemowlęcia. Lekarze z Wojewódzkiego Centrum Medycznego w Opolu opisali 4 dzieci z późną postacią krwawienia z niedoboru witaminy K. Dwoje z nich doznało poważnego krwawienia do ośrodkowego układu nerwowego, w tym u jednego doszło do nieodwracalnych powikłań. U pozostałych dzieci objawami było krwawienie do opłucnej oraz ciężkie krwawienia z miejsc wkłucia dożylnego."
TO chyba nie ma co kwestionować zalecen specjalistów i eksperymentować na własnym dziecku...

MAmusie ja w tej chwili podaję mojej córci tran dla niemowląt. Są 2 do wyboru jeden norweski molera (o z dwiema kreskami,ale nie mam tej opcji na klawiaturze) i drugi islandzki Lysi. Są bardzo dobre i uodparniają. :tak:

z tego co wiem, to vigantol dopiero od 4 tygodnia życia, czyli po skończeniu 3, ja daję jedną kroplę, ale może wcześniaki mają inaczej dawkowane, nie wiem. Witaminy K nie podawałam, bo u nas nieosiągalna była, ale chyba w szpitalu dają zastrzyk z tą witaminą na dobry początek. W każdym razie ja bym się jeszcze tydzień z tym vigantolem wstrzymała
Roszpunka! Znalazłam wyjaśnienie jezeli chodzi o witamine D " Noworodek karmiony piersią, którego matka nie otrzymywała witaminy D wymaga podawania 400j/dobę witaminy D od pierwszych dni życia. Jeżeli natomiast matka otrzymywała witaminę D, podawanie jej u dziecka należy rozpocząć od 3 tygodnia życia. Niemowlętom karmionym piersią należy podawać 400j witaminy D niezależnie od tego, czy matka przyjmuje preparaty zawierające tę witaminę. Noworodki i niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym spożywające na dobę wystarczającą objętość mleka do zapewnienia dobowego zapotrzebowania na witaminę D, nie wymagają dodatkowej suplementacji. Przy karmieniu mieszanym dawka witaminy D zostaje ustalona indywidualnie przez lekarza.
Noworodki urodzone przedwcześnie wymagają zazwyczaj większych dawek witaminy D - do 1000j witaminy D na dobę." Info ze strony Specjalista radzi - Witamina D3 - dawki profilaktyczne i lecznicze

Baby K trzeba podawać wszystkim niemowlakom karmionym piersią, a w szczególności wcześniakom, przeczytałam w serwisie o chorobie krwotocznej producenta kropli BABY K – Witamina K dla niemowląt karmionych piersią
CO do Cebionu nie przkonałam się jeszcze. Myśle, że to jest dla starszych niemowląt...

ja dawałam małemu wit k do 3go miesiąca,podaje się ją dzieciom karmionym piersią,jeżeli chociaż raz dziecko dostało butlę należy ja odstawić,ja Natana szybko zaczęłam przyzwyczajać do butli żeby po pół roku odstawił pierś ale dalej dawałam k ponieważ urodził się z krwiakiem i lekarz poradził żeby nie odstawiać:tak: teraz daję mu D3 ,zaczęłam właśnie po trzecim tygodniu,powinien ja dostawać podobno do 3go roku życia ale nie jestem pewna:confused: z tym,że w okresie lata kiedy dziecko dużo przebywa na słońcu D3 się nie podaję,wtedy słońce ją dostarcza:blink:

reklama
z tego co wiem, to vigantol dopiero od 4 tygodnia życia, czyli po skończeniu 3, ja daję jedną kroplę, ale może wcześniaki mają inaczej dawkowane, nie wiem. Witaminy K nie podawałam, bo u nas nieosiągalna była, ale chyba w szpitalu dają zastrzyk z tą witaminą na dobry początek. W każdym razie ja bym się jeszcze tydzień z tym vigantolem wstrzymała

Ja miałam podobny problem - wysłałam męża do apteki po kropelki BabyK, a on w 3 aptekach nie znalazł. Podobno wysprzedali zapasy Baby K, bo jest niższa cena i dodawali jakieś gadzety dla maluchów. Musieliśmy przez internet zamówić.
Na szczęście Kubuś nie ma nic przeciwko kropelkom (są bezzapachowe i bezsmakowe) i nie ma po nich wzdęć. Vigantol z tego powodu musiałam odstawić:-(

Do góry