reklama
a ja tam dochodze do wniosku że karol to chyba jeszcze nie bardzo gotowy...zwisa mu że jest zlany i nie zamierzam mu wyznaczać że do jakiejś tam daty ma się nauczyć zresztą do drugich urodzin na pewno nie zdąży ... polecam fajniutkie artykuły - co nieco widziane oczami dziecka
Pampers.pl
Pampers.pl
Pampers.pl
Pampers.pl
Pampers.pl
Pampers.pl
kakaw
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
Baśka ciekawe te artykuły najciekawsze to właśnie to co piszą na temat gotowości dziecka do korzystania z nocniczka zresztą dokładnie to samo jest w książce " Jak nauczyć dziecko korzystac z nocniczka w 7 dni " Giny Ford
a ja właśnie dzisiaj miałam okazje się przekonać że Sandra jeszcze nie dorosła do nocnikowania ....... nastapił długi weekend więc ja.ponieważ.. wiecznie pracuję i w dzień są z nią babcie a przez sobote i niedzielę to za krótko...więc stwierdziłam że ze to najlepszy czas na naukę bo 4 dni .... i jak sie obudziła siku do nocnika i ubrałyśmy majteczki ok 9 00 rano ...dosłownie co 10 minut pytanie czy chcesz siku???/ oczywiście odpowiedź nie ... i tak co pół godziny sadzanie na nocniku i wyobraźcie sobie że do 15 00 nie zrobiła siku a coraz bardziej się buntowała przy siedzeniu na nocniku aż w końcu się rozpłakała na dobe aż mi się jej żal zrobiło ... no i pora spania przyszła i... założyłam jej pampersa bo już nie miałam sumienia jej na nocnik szadzać ..... oczywiście uśmiech od ucha do ucha i może za jakieś dwie minuty cieplutki pampersik ;-) no i ...wreszcie mogła iśc spać
a swoją drogą to uparta i wytrzymała to moja dziewczyna od 9 00 do 15 trzymać
a ja właśnie dzisiaj miałam okazje się przekonać że Sandra jeszcze nie dorosła do nocnikowania ....... nastapił długi weekend więc ja.ponieważ.. wiecznie pracuję i w dzień są z nią babcie a przez sobote i niedzielę to za krótko...więc stwierdziłam że ze to najlepszy czas na naukę bo 4 dni .... i jak sie obudziła siku do nocnika i ubrałyśmy majteczki ok 9 00 rano ...dosłownie co 10 minut pytanie czy chcesz siku???/ oczywiście odpowiedź nie ... i tak co pół godziny sadzanie na nocniku i wyobraźcie sobie że do 15 00 nie zrobiła siku a coraz bardziej się buntowała przy siedzeniu na nocniku aż w końcu się rozpłakała na dobe aż mi się jej żal zrobiło ... no i pora spania przyszła i... założyłam jej pampersa bo już nie miałam sumienia jej na nocnik szadzać ..... oczywiście uśmiech od ucha do ucha i może za jakieś dwie minuty cieplutki pampersik ;-) no i ...wreszcie mogła iśc spać
a swoją drogą to uparta i wytrzymała to moja dziewczyna od 9 00 do 15 trzymać
kakaw
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
A to według Giny Ford oznaki gotowości do nauki korzystania z nocniczka
1. Twoje dziecko skończyło 18 miesięcy
2. Pieluszka twojego dziecka często bywa sucha, kiedy budzi się ze swojej popołudniowej drzemki . Sucha pieluszka po kilku godzinach od zmiany także może wskazywać na to, że twoje dziecko zaczęło kontrolowac swoje potrzeby fizjologiiczne
3. Jest ona świadome że robi kupę, tzn. zachowuje się bardzo cicho i wykazuje oznaki skoncentrowania lub pokazuje na swoją pieluszkę i mówi "siusiu, siusiu" lub "kupka" kiedy własnie ją zrobiło.
4. Rozumie i potrafi wypełniać proste polecenia takie jak : idź i przynieś czerwoną piłeczkę " lub " włóż zabawkę do pudełka "
5. Chętnie pomaga przy zdejmowaniu swoich ubranek, np. butów, skarpetek i majteczek , a także rozumie, co oznacza zdejmowanie i ubieranie spodenek.
6. Potrafi wskazać różne części swojego ciała, kiedy je wymieniasz , mówiąc np " Gdzie jest twój pępuszek? lub nosek ? itp.
7. Potrafi usiedzieć w miejscu i zająć się sobą lub skoncentrować na zabawie, książce lub oglądaniu bajki przez czas od pięciu do dzisięciu minut
Należy pamiętać,że kluczem do udanej nauki jest jej rozpoczęcie , kiedy zarówno dziecko i rodzice są na to gotowi
1. Twoje dziecko skończyło 18 miesięcy
2. Pieluszka twojego dziecka często bywa sucha, kiedy budzi się ze swojej popołudniowej drzemki . Sucha pieluszka po kilku godzinach od zmiany także może wskazywać na to, że twoje dziecko zaczęło kontrolowac swoje potrzeby fizjologiiczne
3. Jest ona świadome że robi kupę, tzn. zachowuje się bardzo cicho i wykazuje oznaki skoncentrowania lub pokazuje na swoją pieluszkę i mówi "siusiu, siusiu" lub "kupka" kiedy własnie ją zrobiło.
4. Rozumie i potrafi wypełniać proste polecenia takie jak : idź i przynieś czerwoną piłeczkę " lub " włóż zabawkę do pudełka "
5. Chętnie pomaga przy zdejmowaniu swoich ubranek, np. butów, skarpetek i majteczek , a także rozumie, co oznacza zdejmowanie i ubieranie spodenek.
6. Potrafi wskazać różne części swojego ciała, kiedy je wymieniasz , mówiąc np " Gdzie jest twój pępuszek? lub nosek ? itp.
7. Potrafi usiedzieć w miejscu i zająć się sobą lub skoncentrować na zabawie, książce lub oglądaniu bajki przez czas od pięciu do dzisięciu minut
Należy pamiętać,że kluczem do udanej nauki jest jej rozpoczęcie , kiedy zarówno dziecko i rodzice są na to gotowi
Kakaw... u mnie to samo. Odpusciłam sobie strsowanie Oli. Przyjdzie i czas na nasze smyki. A zamiast stresować nasze dzieciaczki musimy lepiej wykorzystać czas który możemy znimi spędzić. Ja też jestem weekendową mamą. Trudno, jeśli Ola lubi pampery i jest jej tak dobrze, więc tak musi być. Ona wogóle nie rozróżnia sytuacji gdy jest mokro czy sucho. Też latałam za nią z nocniczkiem przez cały dzień. Wogóle nie zakumała o co chodzi. Widocznie potrzebuje więcej czasu. :-)
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
u nas chyba jeszcze troche tez to potrwa...Noemi kuma chyba dopiero ze chce siku jak troche popusci w majtki...Ostatnio jak zakladam jej majtki zaczyna wolac "pipi" jak troszke popusci i wtedy dopiero wstrzymuje i reszta wpada do kibelka...ale kupa jeszcze ani razu nam do kibla nie wpadla,kazda laduje w majtach,no chyba ze cos sie przecisnie i nogawka wypadnie
reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Jestem ciekawa jak bedzie teraz po drzemce...mloda spi bez pampersa juz ponad godzine...podlozylam jej recznik...mam nadzieje ze nie oleje mi lozka w sypialni
Podziel się: