reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Musisz uzbroić się w cierpliwość, bo nie ma innego wyjścia. Ta przypadłość to ciągłe czekanie. Wiem co przeżywasz, bo ja też czekałam na hist-pat prawie miesiąc. Teraz czekam na wyniki cytologii już ponad tydzień. Ciągle się czeka, albo na badanie albo na wyniki. Mnie to zastanawia dlaczego tak długo trwa to oczekiwanie na te wyniki i w żaden sposób nie da się tego przyspieszyć. Trzymam kciuki za jak najmniejsze zmiany. Trzymaj się

reklama
Odebrałam wynik cytologii i nie wiem co mam myśleć. Umówiłam się na poniedziałek do ginekologa i zobaczymy co powie. Na szczęście nie ma żadnych ascusów, cinów itp. W załączniku mój wynik.

Załączniki

• Screenshot_2024-01-26-14-18-04-924_com.google.android.apps.docs-edit.jpg
    Screenshot_2024-01-26-14-18-04-924_com.google.android.apps.docs-edit.jpg
    54,2 KB · Wyświetleń: 95
Odebrałam wynik cytologii i nie wiem co mam myśleć. Umówiłam się na poniedziałek do ginekologa i zobaczymy co powie. Na szczęście nie ma żadnych ascusów, cinów itp. W załączniku mój wynik.
Niestety, pewnie trzeba będzie powtórzyć. A to była płynna cytologia, czy standardowa. Podobno bardziej wiarygodna jest płynna.

U mnie wynik podobny z tym że u mnie z posiewu wyszło że mam przerost pałeczek kwasu mlekowego czyli tych dobrych bakterii ,lekarz rozłożył ręce, mam jeszcze polip do usunięcia nie wiem czy to ma jakiś wpływ na infekcje itp

Niestety, pewnie trzeba będzie powtórzyć. A to była płynna cytologia, czy standardowa. Podobno bardziej wiarygodna jest płynna.
To była zwykła cytologia, ale taką decyzję podjął profesor Nowakowski, który cytologię pobierał pod kolposkopem. Zapytałam czy nie lepiej płynną, to stwierdził, że dla niego nie ma to znaczenia. Zawsze odkąd pamiętam miałam stan zapalny w cytologii, ale nigdy takiego opisu nie miałam, bo była robiona w innym laboratorium. Teraz ten wynik jest z diagnostyki. Oprócz tego opisu w systemie Bethesda, jest po staremu wpisana 2. Do tej pory nawet jak wychodził stan zapalny (czyli po staremu 2 gr) to ginekolog nic z tym nie robił. Zapisałam się na poniedziałek do ginekologa i zobaczę co powie.

Tak czy inaczej jeszcze trochę zmartwień i nerwów z tym HPV mnie czeka. Niestety to jest wstrętny HPV 16. W czerwcu muszę ponownie zrobić HPV i jak wyjdzie dodatni to ponowna biopsja. Takie mam zalecenia po tej ostatniej wizycie u tego profesora. Na szczęście to już będę robiła na NFZ w poradni profilaktyki raka szyjki macicy przy CO w Wawie, bo idzie zbankrutować przy tych cenach wizyt i tych wszystkich badaniach. Mam tylko nadzieję, że dzięki tym badaniom uda się lekarzom wyłapać najdrobniejsze niebezpieczne zmiany, jeżeli takie będą się pojawiać.

reklama
Tak czy inaczej jeszcze trochę zmartwień i nerwów z tym HPV mnie czeka. Niestety to jest wstrętny HPV 16. W czerwcu muszę ponownie zrobić HPV i jak wyjdzie dodatni to ponowna biopsja. Takie mam zalecenia po tej ostatniej wizycie u tego profesora. Na szczęście to już będę robiła na NFZ w poradni profilaktyki raka szyjki macicy przy CO w Wawie, bo idzie zbankrutować przy tych cenach wizyt i tych wszystkich badaniach. Mam tylko nadzieję, że dzięki tym badaniom uda się lekarzom wyłapać najdrobniejsze niebezpieczne zmiany, jeżeli takie będą się pojawiać.
Ale jak biopsja nawet jak nie ma nic w kolposkopii?

Do góry