reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Tak, miałam leep. To takie wycięcie zmian małą pętlą, wypalają kółko dookoła zmiany, tak by na marginesach była zdrowa tkanka i oddają do badania histopatologicznego. Wszystko w ramach szpitala jednego dnia.

reklama
Tak, miałam leep. To takie wycięcie zmian małą pętlą, wypalają kółko dookoła zmiany, tak by na marginesach była zdrowa tkanka i oddają do badania histopatologicznego. Wszystko w ramach szpitala jednego dnia.

Dobrze że zabieg się udał 👏💛 Rozumiem że to było przy znieczuleniu? I normalnie tego samego dnia już byłaś w domu ?

Tak, w narkozie. Ok 21 mnie wypuścili. Przyjęcie o 7 rano. Oczywiscie to nie koniec leczenia, bo wirus jest i nadal może powodować zmiany. Trzeba być pod stałą kontrolą.

Dziękuje za odpowiedz❤️
Pewnie, wynik badania kolposkopowego:
„KOLPOSKOPIA : satysfakcjonująca. Tarcza pokryta wtórnym, przeziernym, jodopozytywnym nabłonkiem płaskim. Granica międzynabłonkowa ostra, nieregularna - nieco poza krzywizną ujścia zewnętrznego widoczna w całości. Szeroka strefa przejściowa nabłonków nieprzezierna, jodojasna z cechami subklinicznej infekcji HPV. Prawidłowa sieć naczyń włosowatych. Zalecam : kontrola cytologiczna za 6 m-cy >”

Nie ukrywam, ze jestem mocno zaniepokojona bo planowaliśmy ciąże w niedługim czasie…
Tym bardziej cieszę się na możliwość wymiany doświadczeń.❤️
Ja narazie jeden po konsultacji z jednym lekarzem, inna wizytę mam zaplanowaliśmy na 9.02.
Test zaplanowany na poniedziałek, na wynik chyba się czeka 10dni.
Szybko Ci przy cin1 zlecaja konizacje. W wiekszosci przypadkow nie jest to przeciwskazanie do ciazy, a zabieg wykonuja po 2 latach przewleklej infekcj.

Z tego co wiem to Celia89 ma dzieci 💗 myślę że jej doświadczenie będzie pomocne 😊😊😊
Mi przy cytologi Asc-H bez wykrywalnego cin w cytologii lekarz dal zielone swiatlo. Liczyly sie dla nich wyniki wycinkow. Inne babki ktore kojarze z cin1 byly podcinane bo u nich zabawa z hpv trwala powyzej 2 lat i nie ulegly samowyleczeniu. W chyba 80% przypadkow z cin1 /lsil powinien sie cofonac. Teraz kuzynka meza ma taki sam wynik i prowadzi ja moj ginek. Jest po pierwszej ciazy. Nic jej nie kazal podcinac. Jest przeciwnikiem ucinania szyjki. Walczy do konca.

Tak, w narkozie. Ok 21 mnie wypuścili. Przyjęcie o 7 rano. Oczywiscie to nie koniec leczenia, bo wirus jest i nadal może powodować zmiany. Trzeba być pod stałą kontrolą.
MNie to wkurza w tym gownie, ze to atakuje nie tylko szyjke, ale srom, jame ustna, gardlo, krtan a nawet odbyt XD jaka zenada bylo isc w panice po wyniku hpv 16 i 18 i powiedziec do laryngola XD panie zernij mi w paszcze bo robilam mezowi loda hahaha. XD wiecej do trego lekarza nie pojde. Pewnie pomyslal no debil, ku. debil :D

Szybko Ci przy cin1 zlecaja konizacje. W wiekszosci przypadkow nie jest to przeciwskazanie do ciazy, a zabieg wykonuja po 2 latach przewleklej infekcj.
To samo pomyślałam ! Że ta konizacja padła bardzo szybko. Pewnie zależy do przypadku ale myślę że warto dla pewności skonsultować z innym lekarzem taka poważna decyzję 😇

reklama
Co do ciaz po konizacjach, petlach i takich tam. Czasem po wycinach okazuje sie ze lekarz pobral taki duzy kawal szyjki do badania ze wycial zajeta czesc. Czasem on sie rozwija punktowo. Czasem na jednej godzinie jest czytsko na jednej cin1 a na drugiej cin2. Wszytrsko zalezy od organizmu, wirusa i miejsc ktore mialy z tym szajsem kontajt. Znam babki po amputacji szyjek po raczysku i donosily ciaze. Jedna smigala jak sarenka a druga 7 msc przelezala w szpitalu, ale dziecko ma. Pisala mi, ze no niestety 3 dzieci i co dziecko paskudzwo sie nawracalo wiec przed ostatnia ciaza usuneli szyjke.

Do góry