reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

badają markery żeby zobaczyć czy masz też hpv złośliwe
bo tam jest ileś set markerów

jak wyjdzie ci marker złośliwy masz rozszerzoną diagnostykę i sprawdzą na wycinku jeśli masz zmianę czy jest okey
jeśli będą mieli obawy że coś jest nie tak - jeden dzień w szpitalu na kanonizacji
ta dzyndzelki nazywają się kłykciny i na skierowanie od ginekologa możesz iść na ich usunięcie
musisz do końca życia robić cytologię co pół roku
Któryś wysokoonkogenny typ wirusa mam. Inne z grupy B "wykryto". Robiłam to badanie na 14 najbardziej onkogennych. Dziękuję za odpowiedź i cieszę się że znalazłam to forum, bo przez pierwsze dni nie jadłam, nie spałam...
Zobaczymy co pokażą markery, jeszcze z tydzień muszę czekać na wynik. Zaczynam się oswajać z myślą że raczej będą dodatnie i będzie to cięcie szyjki pewnie..
Jutro idę do nowego ginekologa..

reklama
Dziękuję za odzew, lżej serio... jak można się Was poradzić :)
Ja taką panikarą trochę jestem i z reguły jak coś się dzieje to drążę temat a tu nie mogę sobie darować że za mało drążylam i dopiero teraz ten test:(

Czy w Twoim przypadku lekarz zlecił markery na początek? Kolposkopia była później?

Zastanawiam się czy na własną rękę wykonać te kolposkopię. Jutro oczywiście wypytam nowego ginekologa o to także.

Któryś wysokoonkogenny typ wirusa mam. Inne z grupy B "wykryto". Robiłam to badanie na 14 najbardziej onkogennych. Dziękuję za odpowiedź i cieszę się że znalazłam to forum, bo przez pierwsze dni nie jadłam, nie spałam...
Zobaczymy co pokażą markery, jeszcze z tydzień muszę czekać na wynik. Zaczynam się oswajać z myślą że raczej będą dodatnie i będzie to cięcie szyjki pewnie..
Jutro idę do nowego ginekologa.
Miałam to samo. Nie mogłam spać i jeść. Niedługo szpital u tez mam stracha. A od każdego z lekarzy słyszałam co innego.w głowie kogiel mogiel ..

Miałam to samo. Nie mogłam spać i jeść. Niedługo szpital u tez mam stracha. A od każdego z lekarzy słyszałam co innego.w głowie kogiel mogiel ..
Ja wczoraj byłam u innego ginekologa to powiedział ze lekarka niepotrzebnie zleciła to badanie to cintec, że zrobić kolposkopię trzeba.
Wirusem mam się nie przejmować i poprostu robić cytologię co pół roku.
Na moje zapytanie o klykciny, powiedział że to absolutnie nie jest to. Że to strzępki błony dziewiczej. Dziwne.
Ps. Trzymam kciuki by wszystko było dobrze.

Ja wczoraj byłam u innego ginekologa to powiedział ze lekarka niepotrzebnie zleciła to badanie to cintec, że zrobić kolposkopię trzeba.
Wirusem mam się nie przejmować i poprostu robić cytologię co pół roku.
Na moje zapytanie o klykciny, powiedział że to absolutnie nie jest to. Że to strzępki błony dziewiczej. Dziwne.
Ps. Trzymam kciuki by wszystko było dobrze.
Mi wykryto onkogenny nr 16 i w kolpo jakas zmiana na szyjce. W 1 cyto wyszły różne komórki.. niespełna 2 mies zrobilam cyto płynna I wyszła czysta..a wirusa cos czuje ze mam dłuższy czas i zastanawiam sie czy się go pozbędę:(. Ps. Też trzymam kciuki bo oszaleje mozna jaknsie słyszy co innego od różnych lekarzy

ja miałam liczne ogniska stanu zapalnego plus kruchy nabłonek szyjki (wyszło na kolposkopii) to dostałam globulki Hexatiab + Gynoflor na zmianę.
A na CIN I a następnie ASC-US zalecono mi stosować przez 3 miesiące Deflagyn z zastrzeżeniem że nie wiadomo, czy pomoże. Jeszcze się na niego nie zdecydowałam
Hej. A jakim badaniem się wykrywa takie ogniska stanu zapalnego ?Albo Cin lub ASC-US?

Hej. A jakim badaniem się wykrywa takie ogniska stanu zapalnego ?Albo Cin lub ASC-US?
Mój lekarz powiedział, że najlepiej (jeśli masz hpv) cytologia płynna, kolposkopia (wtedy lekarz widzi bezpośrednio, czy i jakie są zmiany i pobiera próbkę do badania histopatologicznego) oraz badanie oznaczania białka p16 i Ki-67 to się robi z pobranej cytologii, tylko trzeba dodatkowo zapłacić. Jeśli masz białka tzn. że infekcja jest przetrwała, a jeśli tak jest to jedynie konizacja, jeśli nie jest przetrwała to może się jeszcze samo cofnąć, tak tłumaczył mi mój gin.

Zwykła cytologia już powinna pokazać te nieprawidłowości. Mi zwykła cytologia wykryła LSIL i po czterech miesiącach cytologia płynna to samo wykazała. Z kolei zmiany CIN 1 lub CIN 2, 3 potwierdza kolposkopia, która powinna być wykonana przez ginekologa po nieprawidłowym wyniku cytologicznym.

Ostatnia edycja:
Mój lekarz powiedział, że najlepiej (jeśli masz hpv) cytologia płynna, kolposkopia (wtedy lekarz widzi bezpośrednio, czy i jakie są zmiany i pobiera próbkę do badania histopatologicznego) oraz badanie oznaczania białka p16 i Ki-67 to się robi z pobranej cytologii, tylko trzeba dodatkowo zapłacić. Jeśli masz białka tzn. że infekcja jest przetrwała, a jeśli tak jest to jedynie konizacja, jeśli nie jest przetrwała to może się jeszcze samo cofnąć, tak tłumaczył mi mój gin.
Dzięki za odpowiedź. Ja w tym roku po badaniu cytologocznym wyszło mi HPV. Zrobiłam sobie testy na to jaki to rodzaj ze jeden z 14 najbardziej onkogennych. Hpv 51. Jestem przerażona chociaż cytologia wyszła dobrze. Ale mieszkam w Angli i trochę tym lekarzom nie wierze. Lecę do Polski za miesiąc i chce się zbadać właśnie zrobić Kolposkopie bo ona wykrywa te stany przednowotworowe które są wyleczalne. Ale się strasznie boje że mi czegoś nie wykryją i będzie za późno na leczenie i umrę 😭

reklama
Hej, dawno mnie tu nie było. Ja jestem załamana i nie mam już sił na cokolwiek. To dziadostwo się ciągle za mną ciągnie . Postaram się napisać w skrócie
Pierwsze HPV 11 i klykciny kończyste później usunięte miała 8 lat temu. Później ciąża i każda kolejna cytologia czysto. Robiłam ją regularniejsi 1,5 roku ale chodziłam na zasadzie trzeba zrobić i już. Nie stresowałam się kompletnie .
Rok temu w styczniu zmarł mój tata na raka żołądka . Trzy tygodnie później moja mama na raka jajnika. Przerażona tym wszystkim zaczęłam świrować i się badać . Zrobiłam wszystkie badania usg, krew, badania genetyczne. Wszędzie wyszło dobrze.
I poszłam rok temu w czerwcu na cytologię wyszło LSIL i HPV 59, później kolposkopia ale wyszło czysto. Miałam zrobić szczepionkę , stosować deflygen i przyjść do kontroli za pół roku. Ja zawsze o siebie dostałam supmelenft itd itp. Sport ograniczenie słodyczy. I myślałam, że się pozbędę dziadostwa .
Teraz w maju miałam cytologię i wyszło Asc us i hpv 56 i do tego infekcja grzybiczna. O co chodzi ?! Nie współżyłam z nikim miałam hpv 59 a teraz 56 ? Dostałam leki i po kuracji mam skierowanie na cytologię i oznaczenie białka. Strasznie się boję, i mam czarne myśli w głowie. Nic już nie rozumiem z tego. Mam nowego partnera od miesiąca , ja chcę być jescze mamą ale w głowie mam już najgorsze

Do góry