reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Witajcie Mamuśki :-)
Zaglądam raz na parę dni i podczytuję, korzystając z chwili spokoju, gdy Mała jest przy piersi ;-)

Ssabrinka, ależ Twój Synuś jest słodziutki :-)

A co u nas?
Jesteśmy po pierwszych szczepieniach, zdecydowałam się na 6w1 i pneumokoki, wczoraj byliśmy też na kontroli bioderek i wszystko jest w jak najlepszym porządku :-)
Przez jakiś czas zmagaliśmy sie z kolkami, ale od kilku tyg. jest w miarę spokój (podaję Małej delicol), ale martwi mnie coś innego. Elenka oddaje bardzo często gazy, w ciagu dnia jest ok, bez żadnego napinania się czy prężenia, gorzej w nocy, bo słyszę jak przez sen się wierci i napina i puszcza bąki, nie wybudza się, ale śpi niespokojnie. Mogę jej jakoś pomóc, żeby lepiej jej się spało? A w ogóle, to córcia bardzo ładnie mi śpi, bo usypia przed 21 i śpi do 8-8:30 z jedną pobudką około 3-4 nad ranem...

Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję, że jako doświadczone Mamusie poradzicie coś w tej sprawie :-)

I na koniec moja 8-tyg. Gwiazda :-)

DSCN2004a.jpg

reklama
Ola** - dzięki za informację. Przykro mi z piwnicą, nie pozostało nic innego jak wynieść stamtąd to co ważniejsze albo lepsze zabezpieczenie, tylko jak ktoś bardzo chce to i tak ukradnie :-(

Agnieszka - może teściowa się jeszcze nawróci, z drugiej strony pomyślcie, może ona w ten sposób wyciąga do Was rękę i nie potrafi inaczej i myśli, że jest ok. SzPSz też nie pyta tylko stwierdza fakty, ale ona tak ma i ja nie akceptuję tego toku jej myślenia w ogóle, ale ze względu na A. i Adriannę zgadzam się na spotkania, ale to już ja decyduję jak długo np. tam będziemy.
Co do She - no skoro suwak mówi ciąża to ciąża :-D

A_gala
- takie purty są ok, ja np. w mojej teorii ułatwiałam Adriannie purtanie poprzez gimnastykę niemowlęcą, czyli:
- rowerek nóżkami
- podnoszenie zgiętych nóżek do brzuszka
- prawa rączka do lewej nogi i odwrotnie
Wzmacniają się wtedy mięśnie brzuszka i przy napinaniu łatwiej purt wychodzi. :tak:
No i Twoja Córcia wygląda jak cukiereczek. :laugh2:

Adrianna ma temperaturę od wczoraj między 38.5 - 39.0 praktycznie spada po czopku i kiedy czopek przestaje działać wzrasta. Jak długo można walczyć z temperaturą poprzez czopki?
Jak to idzie ten paracetamol z ibuprofenem na zmianę? :confused2:

Nam pediatra kaze czekac 72 h i daje nurofen nazmiane z panadolem co 4 h. I uwaga jesli temP.. Tak sie utrzymuje to daje 8-9 ml, generalnie nawet do 1 ml na kg ciala.
u Poli zebowe trzyma zazwyczaj 2 doby.

Kasikz - czekać 72h zanim podasz czy podając liczysz 72h, a potem lekarz? Temperatura Jej spada do 37, a po działaniu czopka znowu wzrasta. Czopek daje radę ją zbić, ale tymczasowo. Pók ico dostała dopiero 2x czopek, o 2 w nocy i do rana było ok, potem wzrastała i sama spadała i potem temperatura wzrosła ok. 9:30 i poszedł czopek w ruch. Póki co jest gdzieś na poziomie 37.

Poszła tradycyjnie spać o 10 i ze swoich 3h przespała mi aż 30 minut i to jeszcze z jedną pobudką po 15.

Lili- oficjalnie dziecko może 3 dni gorączkować.
Paracetamol co 4 h ibuprofen co 6 h. I to na przemian. Ja małej daje czopek(Paracetamol) czopek(nurofen)
dustnie (panadol) doustnie (Ibum) czopek (Paracetamol) lili moze to 3 dniówka

Doklanie ze czekac72h a potem lekarz:-)lili ja robie tak podaje np nurofen i jak zbliza sie do 38 a minely 4 h zbijam znowu panadolem.u nas tez zazwyczaj do 37 a ile tego czopka dajeszz?. Bo mnie ostanio pediatra oswiecil że dawalam za malo

Np. Eferalgan w czopku juz 150 mg.

Ostatnia edycja:
Różnica paracetamol a paracetamol 4h i ibuprofen a ibuprofen co 6h. ok. Ale jak idzie na zmianę paracetamol - ibuprofen to może iść co 4h?

Póki co to te odległości są dłuższe, bo temperatura skacze, ale już pytam w razie wu.

Póki co nie pozwala w paszczę dać zajrzeć bym mogła stwierdzić czy to czasem nie piątki nam idą. Mam nadzieję, że to jakieś chwilowe.

Wczoraj była godzinę na dworze na sankach, a w nocy temperatura.

Np. Eferalgan w czopku juz 150 mg.
A ja daję dokładnie eferalgan 80 mg
confused8gj.gif
Dzięki Kasikz.

Lili - mi na paracetamol trzymie maks 3,5 h potem temp leci w górę. Staram się podawać co 4 h jak podaje ibuprofen czekam jeszcze godzinkę tzn co 5 h

reklama
Dzięki dziewczyny, jakoś mi łatwiej radzić jeśli nie chodzi o własne dziecko, niby zasady wcześniej znałam z teorii, a jednak troszkę się zdenerwowałam i zamotałam czytając te ulotki.

Do góry