reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Lili z paracetamolem trzeba uważać żeby nie zatruć organizmu, bo łatwo, lepiej dawać na zmianę co 4h raz ibuprofen raz paracetamol na 1 kg masy działa 10 mg. Jak Ada dalej gorączka
Gosiu dzięki wielkie.
Ada waży 12kg (przynajmniej jakiś czas temu) czyli 12kg x 10 mg = 120, a 5 ml zawiera 100 mg ibupforenu, czyli 6 ml??? :zawstydzona/y: Ja póki co dawałam jak na butelce jest napisane 5 ml i działało.

Ewitka - ten nurofen forte to ile tam ml idzie? Bo dla Ady wypić 5 ml ibupfofenu to katastrofa, aczkolwiek dajemy jakoś radę, tłumaczę, że duża dziewczynka, że lek nam pomoże.

Kaira24 - Adzik się nie poci, tyle co wypije wsiąka w pieluchę mniej więcej.

Dzwoniłam jeszcze do naszej pani dr prywatnie, powiedziała by zbić temperaturę i podjechać na IP by przesłuchali, bo potrafi się cichaczem zapalenie oskrzeli albo płuc wkraść. Także myślę, kaszlu ani kataru nie ma. Za to leży grzecznie w łóżku z chustą mokrą na czole i mokrym ręcznikiem na nogach i czekamy aż ku*ewska temperatura spadnie.

No i po obiedzie A. pojedzie do apteki po czopki 150 mg, bo jedziemy na tych 80 mg i ten nurofen forte.

Powiedziałam A., że nie cierpię gdy Ona jest chora, a że w obecnej sytuacji nie mogę wziąć Jej choroby na siebie, bo ciąża, więc mogłoby jego chwycić. O taka żona jestem! :-p

Plus w tym wszystkim, że Ada pogodna i wesoła. Ale i tak mnie szlag trafia. :no2:

EDIT: Ja ma wyglądać to coś co się wysypie? To będzie jakieś uczulenie, kaszka, odbarwienia na skórze?

Ostatnia edycja:
reklama
Lili- Lenka po 4 dniach dostała takie małe kropeczki jakby delikatne ugryzienie komara troszkę na pleckach boczkach i szyi a w 5 dzień te kropy po nocy się rozlały i wyglądała mniej więcej tak jak wysłałam ci na priv link.po 2 dniach to zeszło. Nie miała tylko na twarzy.
ja w 3 dzień byłam u lekarza ją obsłuchać.

Lili duzo zdrowka dla Aduni.

She gratulacje bo przeciez jeszcze nie gratulowalam.

Nie wiem czy pisalam,ale w koncu wzielam sie za swoja tarczyce.

Bylam u lekarza po skierowanie do przychodni endokrynologicznej.

Powiedzialam ile przytylam i ze w krotkim czasie i doktor powiedzial,ze to najprawdopodobniej wina tarczycy i ze juz dawno mialam przyjsc na kontrole.

No a ja jak Julia sie urodzila olalam wszystko i tabletki bralam jak mi sie przypomnialo i do kontroli wcale nie chodzilam.

Wizyta 27 stycznia wiec dlugo nie musze czekac.

Musze w koncu zrobic ze soba porzadek jak chce w przyszlosc miec kolejne dzieciatko:-)

A zmieniajac temat to dzis w koncu troche odpoczelam i mam wieczor dla siebie.

Trzy noce z rzedu Julia szla spac po 24(nie spiac na dniu) i wstawala przed 7.

Nie wspomne,ze na dniu byla mega markotna.

No,ale dzis w koncu ladnie zasnela jak zawsze po 20 i oby ladnie przespala nocke.

Sorki,ze tylko o sobie.

Lece z A ogladac boks.

Buziaki

Lil jak ją wysypie na pewno przy kąpieli zobaczysz. A co do Nurofenu Forte ja dawałam mojej 1,25 ml (na 8-9 kg) ulotka mi zginęła, więc nie mam dawkowania, ale na pewno o polowę mniej się daje. trzymajcie się!
Ssabrinka opaske to momentalnie sciąga w dół zrobilam jej nawet takie ozdobne, ale cięzko mi jej utrzymać na głowie.

Aniu jeśli po zbiciu temp Ada zachowuję się całkiem normalnie to będzie 3 dniówka.Zobacz już dziś przy kąpieli czy na ciałku już nie ma jakis kropek. A jutro proponuje lekarza, ewentualnie zbadanie moczu bo zapal pęcherza też może się tak objawiać.

Lili i co osłuchali?co lekarz powiedzial? ja to zawsze lecę tą belladonną i jak jest bardzo wysoka temp to nurofen .jak sama gorączka to pewnie trzydniówka.bo np pęcherz czy coś w tym stylu to chyba mocz by mial intensywny zapach.ja jak maly mial trzydniowkę wytrzymalam dwa dni temp nei spadala za bardzo to już do lekarza polecialam.jak mala dobrze funkcjonuje poza gorączką pewnie tak jak dz mówią trzydniówka i tyle.zdrówka!!!!

reklama
Dzisiaj idziemy do lekarza dopiero, minęło właśnie ok. 80h. W nocy o 1 temperatura 39,1 i to dosłownie było 37,17 obróciłam się dwa razy wokół siebie, bo już szykowałam Adzikowi picie i bach temperatura wzrosła. Zdecydowanie lepiej działa ibuprofen niż paracetamol. Póki co czoło chłodne, Adzik jeszcze śpi.

Najgorsze, że katar nam się pojawił i to taki gęsty co to nie chce wyjść gdzieś tam głęboko w nosku :confused2:

Do góry