reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Just ja koperkowej ani laktacyjnej herbatki nie piję. U nas pomaga masowanie brzuszka, na samolot to on się denerwuje, na brzuszku jak kładę to też na chwilę bo też się denerwuje. Najlepiej to jest mu położyć się na mnie na żabkę.
A w użyciu mamy bio gaję i esputicon.

Uciekam, bo młody się obudził, ale przynajmniej zjadłam śniadanie i sie umyłam, bo wczoraj miałam z tym problem.

reklama
just ja tez podawalam nasivin 0,01% Olafowi w kroplach(bo jest tez spray) 3xpo 1 kropli do kazdej dziurki-tak lekarka przepisala
jezynka Borysek cudny dzidziolek i fajna hustawka...my mielismy zakupic lezaczek fisher price ale jednak kupimy te hustawke HUŚTAWKA ŚLIMACZEK BRIGHT STARTS 6909 + GRATIS (1483305146) - Aukcje internetowe Allegro
uciekam bo Mlody na herbatke sie budzi ;-)
aaaa gosiu i jak tam te krostki Kubusia??? bo Olafowi przemywam tym rumiankiem i zaczely znikac z tym ze zrobily sie jak typowe pryszcze-ropne :-( ale juz na szczescie sie zasuszaja i jest ich troche mniej....
zmienilismy mleko z NAN na Gerber i Mlody lepiej je toleruje :confused: nie prezy sie tak tylko ze kupki od wczoraj nie robil ale pewnie dlatego ze musi sie troszke przyzwyczaic do nowego mleka :blink: no i jakby lepiej sie nim najadal :confused:

Ostatnia edycja:
Just79 – zgadzam się, że każde dziecko jest inne i że nie zawsze da radę utrzymać odstępy co 2,5-3h, ale warto spróbować, bo może być tylko wygodniej. Dwa ja rozumiem karmienie na żądanie w wieku noworodkowym, mnie najbardziej zastanawia takie karmienie kiedy dziecko ma 5,6,7 m-cy gdzie już zaczyna jeść też inne posiłki. I dziwi mnie wtedy karmienie w nocy co 1-2h?!? Zajrzałam do mojego notatnika i jeśli chodzi o karmienie to były dni kiedy karmiłam częściej, bo była taka potrzeba, nie mówiąc o kryzysach (sztuk 3) kiedy to z Adą z łóżka wychodziłyśmy na wieczorną kąpiel i ja do wc i jeść w międzyczasie :tak:
Co do nielubienia przez Szymka mleka to go rozumiem, ja też nie chciałam pić od początku i do dziś mam wstręt, toleruję w płatkach i w kakao, no i było dobre w trakcie ciąży na zgagę. ;-)

Lili fajnie, że możesz tak pracować na razie z Adą, że masz warunki do tego. a jak wrócisz do pracy to kto się będzie Adą opiekował?
GosiaLew - teraz zamieniłam się z siostrą, zastępuje mnie w pracy, jak ja wrócę Ona wraca do firmy i zajmie się Adą do 12, a po 12 moja mama. :tak: Taki jest plan na wiosna/lato/wczesna jesień, nie mam jeszcze planu na późną jesień/zima. :laugh2:

Kaira24 – najlepsza dieta mż, ja polecam montigniaca, zdrówka dla Leny i jestem ciekawa co powiedzą na rehabilitacji :tak:

Martusionek – ja krwawiłam tak: 30 dni potem przyszła @, potem dalej krwawiłam/brudziłam, po 26 dniach przyszła @ i potem już brudziłam 1-2 tygodnia, zdrówka dla Tomcia :tak:

Daaa – trzymacie się, mam nadzieję, że gorączka poszła sobie :tak:

Jeżynka – super fotka, :tak: mi osobiście się te huśtawki się podobają, ale zagracają miejsce na maxa, to idzie szybko złożyć?

Mysza, Lili, chyba Wy miałyście ostatnimi czasy doświadczenia z katarem malucha. Co można brzdącowi zapodać, żeby nosek odetkać (oprócz tych soli morskich itp.)? Czy dobrze pamiętam, że Nasivin stosowałyście, jak tak to który, bo są z różnymi parametrami ;-)

EDIT: a co do spania to niestety Was nie pocieszę ;-) Szymek nadal nas wykańcza. Brykał do nie wiem której. A do tego odkrył, że ciągnięcie mamy za włosy i klepanie mamy po buzi jest baaaaaaaaaardzo zabawne
Just79 - Nasivin 0,01% . Co do nie-spania Szymona, nie czytam, nie słucham, liczę, że Ada dalej będzie kontynuować cud-nocki :-p

Co do zabaw włosami to i tak pózno odkryl:)Pola tak szarpie że masakra
Dziewczyny - u nas to samo, od ok. 10 dni :dry:

Od 3 dni jest wielkie przebierania pieluchy około 4:30 - 5:00 rano, pielucha nie jest wstanie przyjąć już ani kropli - huggis, i teraz moje pytanie któraś mama 'starszaka' używa pampersów 4 i jak działają? Kurde i tak chyba zdecyduję się już w sobotę zakupić, bo akurat w okolicach 5 mam najlepszy sen :-p

Nie pamiętam czy pisałam tu czy na sierpniówkach, ale przeskoczyliśmy rozmiarówkę z 3-6 na 9-12 jakiś czas temu i strasznie sobie chwalę, ciuszki są luźniejsze, ale żeby Ada się w nich mega topiła, no spodnie idziemy normalnie 6-9. Rękawy są długie, ale podwijam i jest ok. Ma też 2 bluzeczki 6-9 i są ok, ale takie na już, na teraz.

EDIT: Te bluzeczki 9-12 to za takie tuniczki robią :)
EDIT2: Just - raźniej mi z tym Twoim suwakiem :) Gratuluję spadku!

Ostatnia edycja:
Lili - ja używam pampersów czwórek. I w nocy jej nie przebieram. Dopiero rano 7:30czasami 6:30 zalezy jak Pola wstanie. Nie zauważyłam żeby coś sie działo. WIec raczej jest ok.
Co do ciuszków u nas też 6-9 robią sie przymale. Zwłaszcza pajace

Czesc dziewczynki.

Pobuszowalam tyci dzis po miescie a Julia byla z tata w domu.

Czytalam co pisalyscie o rozmiarach.

Albo dzieciaczki sa duze,albo z rozmiarami cos nie styka-hehe.

Julia dopiero niedawno przeszla na 86,zdazaja sie jeszcze nawet ciuszki rozmiar 80.

A nie pisalam,ze ostatnio jak bylysmy na szczepionce to j wazylam.

Moje dziecie wazy 10,4 kg w ciuszkach:-)

Milego wieczorku buziole

Just na Nasivin trzeba bardzo uważać, ja miałam ten soft. Mi pediatra mówiła że Nasivin może doprwadzić do tego że dziecko będzie miała wiecznie katar jak się przedobrzy.
Ja stosowałam Euphorbium...a Nasivinem psikałam tylko wtedy kiedy Szymek miał już mocno zablokowany nos, zreguły wieczorem.

Aniołki fajna ta chuśtawka, moja znajoma taką ma i Szymek lubiał w niej siedzieć.
A co do kupek to u nas się już na stałe pozmianiało...znajduję teraz 2xdziennie coś w pieluszce, czasami coś bardzo wielkiego.

Lili ja mam 4 z Pampka, te Premium Care. Rozmiarowo są niewiele szersze, właściwie to nic od tych 3, ale są dużo wyższe. No i jak założę pieluchę ok 20.30 to dopiero zmianiał ok 9rano. Choć ostatnio młody siedział w jednej pieluszce 13h i nic mu nie było.

Mi się coś dziecko popsuło, od 3 dni się budzi w nocy, a właściwie nad ranem głodny, spragniony...już sama nie wiem co.
Mam nadzieje że wrócą te czasy że jak go położę po 21, to kwękolenie usłyszę dopiero po 7rano.

Ostatnia edycja:
byłam dzis na usg swojej macicy:)wszystko ok.pcos coprawda jest ale to nic takiego niby

co do kataru mi te kulki pomogly homeopatyczne sambucus nigra ale on nie mial glutkoiw w nosku tylko byl przytkany i chrapal oddychajac.jak glutek pojawi sie to disnemar i aspirator do wyciagania czego nie lubi

co do ciuchow my nosimy 68 i 74 i nie cisnie go,ale Julek jest chyba dlugi po prostu,no i wazymy juz prawie 6kg :p

jeżynka ale sprzecior:p

Julek zmienil plan dnia... o 21 spi(dzis 20.30 nawet) ok 3ciej cyce o 7pobudka i cyce.8.30 drzemka krótka.ok10tej cyce... i potem mam problem bo on nie chce jesc...dzis o 15,40 wcisnelam w neigo butle.i potem po kapieli cyce i 20.30 butla.wczoraj bylo to samo o 11.30 probowalam to wyplul i zjadl o 15tej tez dopiero.spac chce a jesc nie.

a co do pieluch ja zakladam ok 21szej i zmieniam rano o 7mej (o ile kupa nei przydarzy się)

reklama
Aniołki - krostki są, jutro idę kupić emolium, ponoć na trądzik rumianek nie powinno się stosować, tak wyczytałam. Zobaczymy. Na lutówkach dużo dzieciaczków to ma.
Huśtawka super, tylko strasznie dużo miejsca zajmuje.

A co częstotliwości wymiany pieluch to nie będę mówiła ile razy ja zmieniam - Kubuś nawet robi 10 kup na dobę.:tak: W nocy rzadko zdarza się, że nie zrobi przy karmieniu.

Do góry