reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Ja na chwilkę bo jestem padnięta.Wieć usg trwało 1,20 min bylo bardzo dokładne bardzo się zdziwiłam lekarka super wiec wnioski wszystko jest w normie jeśli chodzi o wiek korygowany. Wszystkie narządy ma jak wcześniak. Okazało sie że ma 3 przepukliny bo pachwinowe są obustronne:( zaparcia są najprawdopodobniej nietolerancji laktozy, bo widoczne są wielkie ilości gazów i niestrawionego pokarmu. Stąd te ulewania, i strzelające kupki.Pokarm często jest w nich nie strawiony do końca.Lena zawsze jak zje do 10 min jest płacz po jedzonku powiedziała mi ze to wina rozpoczęcia pracy jelitek. Mam się zastanowić nad zmianą mleka ale to trzeba dokładnie przemyśleć co jest lepiej bo jeśli chodzi o laktoze to zmienić ale jeśli chodzi o wcześniaka to zostawić . Najśmieszniejsze ze ja nie jem nabiału bo nie przyswajam a ona to chyba ma wrodzone.A żołądek am tak malutki że mam dawać jej mało le często jedzonka wiec te 60 co pije to jest jaknajbrziej w porządku.Niewiem co zrobić dziewczyny jestem zdołowana na maksa.
JEśli chodzi o główkę to krwiaczek którego miała to sie zmniejszył ale jest mała torbiel 3mm w mózgu i jakaś niejednorodna okolica jąder ale jest to stan po hiperbilirubinemii mam sie tym nie przejmować bo wszystko jest w granicach"szerokiej normy dla wieku"-jednak skonsultować z neurologiem i powtórka badania za 4 m--ce. Zauważyła wzmożone napięcie u małej.Tego się spodziewałam.
Bioderka w normie dobrze wykształcone ale przez miesiąc dawać pieluchy bo jest na granicy normy. Miłay prawo sie nie wykształcić.
Niby jest wszystko ok ale ja sie naprawdę martwię. Neurologa mam w pt o 18
Zmykam spać przepraszam że tak o sobie. Słodkich snów

reklama
Kaira - masz tyle swoich problemów na głowie, że trudno byś odpisywała. Ta przepuklina x3 wszystko się kwalifikuje do operacji? Jak tak to to ma być jedna operacja? Powiedziała coś więcej? Pisz PW do Kasikz poda Ci ćwiczenia na bioderka na odwodzenie nóżek, pielucha swoją drogą, ale myślę, że te ćwiczenia jak już kiedyś Kasikz pisała lepiej pomogą.

Co do mleczka? Trudne wybory przed Tobą. A co lekarka powiedziała, że od mm nie byłoby tych wzdęć, na 100%? Czy to jest raczej takie gdybanie, 'może mm by pomogło?'

Ucałuj Lenkę od nas :)

Witam z rana

U nas noc przespana, mały w miarę zasną, ale pod koniec karmienia zaczyna się prężyć i się wybudza, mimo, ze chwilę wcześniej zrobił kupki i go przebrałam. Pomaga masaż i jak go wezmę na ramię do odbicia, wtedy uśnie nawet jak nie odbije i mogę go odłożyć po kilku minutach, pewnie ucisk na brzuszek mu pomaga.

Ola** u mnie problemy zaczęły się właśnie po pierogach z twarogiem.

Kaira się biedna nabiegasz po lekarzach. W sumie to jeśli ta nietolerancja laktozy będzie się utrzymywać to chyba lepiej przejść na mm. I to chyba wtedy takie na receptę typu bepilon pepti. Szkoda żeby układ pokarmowy bardziej się zniszczył a potem jest trudniej jeszcze karmić jak dziecko będzie starsze.

Lili aty dalej w Poznaniu?

Ja tylko na chwilkę, bo dzisiaj mam mega misje. Jadę z kotem do fryzjera, a do tego muszę zabrać ze sobą Maliznę bo W. musiał pilnie jechać do firmy. No jakoś muszę sobie dać radę.

Kairo trzymam mocno kciukasy żeby wszystko było u Was super.

Lili byłam w Smyku i widziałam tego banana, nie ma wibracji tylko w środku jakiś taki gwizdek.

Zmykam już bo muszę się wyszykować zaczym sie Szymek obudzi...ale coś Wam jeszcze polecę

Ostatnio raczymy się z W. pyszną kawką...POLECAM, bo mi też polecono. Robimy normalną kawkę rozpuszczalną i do tego dodajemy mleko Muller - z pistacjowo-kokosowym kawka jest obłędna, choć ja kokosu tak normalnie nie lubię polecam Wam spróbować. My jeszcze spieniamy to mleko i ta pianka jest pyszna, mogłabym ciągle stać w kuchni, pienić mleko i się nim zajadać.

I jeszcze Wam pokażę moje Cudności - 3msc3tyg ze zmarszczkami :-D

Załączniki

• Simon.jpg
    Simon.jpg
    21,8 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnia edycja:
gosiu u mnie tez leniwe odchorowal jak u ciebie ale myslalam ze dlatego ze kupne byly.moze tez nie powinnam jesc takich rzeczy.musze poobserwowac bo ost kilka dni bylo ok

kairko sporo tego gdybania;( mam nadzije ze rozwiklasz to .co od czego.
wzmozone napiecie(choc wiem ze to najmn problem u Julka tez poderzewają).ja mysle ze te wszystkie brzuszkowe problemy sie wyprostują same, bo Lenka przeciez mlodsza jest. szybszą ewakuacje z brzunia zrobila.Julek tez je po 50ml choc zazwyczaj przedtem cyca.co do przepukliny juz nie bede ponawiac pyt Lili...

mysza ale szymuś juz fajny.blondasek śliczny

mialam marną noc...karmienie z 1,5godz.potem tez spac nie mogl w koncu 5tej do łóżka go wzielam.i spalismy.to chyba przez nosek zatkany

Ostatnia edycja:
Mysza Szymonek cudniasty i juz taki chlopczyk a nie niemowlaczek:) a eskapada Ci sie niezla szykuje:) powodzenia bo kot i dziecko to faktycznie moze byc wesolo:)
kairko trzymam kciuki za Lenke zeby jak najszybciej pozbyla sie tych przepuklin.

a my dzis na szczepienie a ja juz mam stresa:(

Witam!
Jakos ciężko mi ze wszystkim nadązyć i nadal jakaś nie poukładana jestem ale jakoś dam rady powoli ale dam.

Tomuś zasłaną ale coraz postękuje noc prawie nie była nucą bo 0d 140 do 5 moje dziecię nie spało :( M pojechał załatwiać sprawy a ja sam w domu prawie cały czas sama bo on normalnie chodzi do pracy, przez co jestem wściekła

Kairko współczuję tych przepuklin wiem coś na ten temat bo bratowa tez cały czas jeździ z Olusiem do szpitala on ma dwie, strasznie placze i nie da rady robić przez to siku i kupy noce nie przesane ale lekarz mówią,że jest za mały na operacje a dziecko cierpi...

Gosia zapomniałam gratuluje ślicznego Kubusia!!!

Jeżynko tobie również gratuluje Boryska!

Ale się zmówiłyśmy na zbiorowy poród hihihih

Angela a Tobie kochana także gratuluję Stasia!!!

mysza z Szymonka silny chłopczyk widzę.

idę bo synek płacze.

Kaira - masz tyle swoich problemów na głowie, że trudno byś odpisywała. Ta przepuklina x3 wszystko się kwalifikuje do operacji? Jak tak to to ma być jedna operacja? Powiedziała coś więcej? Pisz PW do Kasikz poda Ci ćwiczenia na bioderka na odwodzenie nóżek, pielucha swoją drogą, ale myślę, że te ćwiczenia jak już kiedyś Kasikz pisała lepiej pomogą.

Co do mleczka? Trudne wybory przed Tobą. A co lekarka powiedziała, że od mm nie byłoby tych wzdęć, na 100%? Czy to jest raczej takie gdybanie, 'może mm by pomogło?'

Ucałuj Lenkę od nas :)
Więc mleczko- jeśli dziecko nie toleruje laktozy to musi być mm.
Lena od jkiś 2 tygodni ma te zaparcia, jak robi kupę to normalnie strzela jak z armaty już mi się dostało u mojej mamy jak ją przebierałam. PO zjedzeniu mleka do 10 minut plącze i się pręży kręci.Barzo niespokojnie śpi. Na początku ulewała jak normalne dziecko w szpitalu powiedzieli ze więcej niż reszta ale ma się to unormować teraz chlusta albo zwymiotuje i jest potem godna co godzinę. Moja mama ze mną była wczoraj i sama powiedziała ze myślała że znów wymyślam ale mam racje.Są jakieś mleka na receptę dla alergików i dzieciną to przechodzi. ( chyba się na tym zna w końcu pracuje z dzieciakami). W poniedziłk będę gadać ze swoją pediatrą.
Przepuklina- Byłby to jeden zabieg, ale kazała nam się skonsultowac z jakimś innym chirurgiem do ocenienia sprawy bo często dzieci jak podrosną to przepukliny się same chowie i nie trzeba operować.Mam też taką nadzieję.
A swoją drogą ten pie............. na izbie zwany DR n.med. nawet nie zrobił jej usg tylko wcisną i kazał operować.Trwało to 2 minuty.
A ta przynajmniej sprawdziła czy też jajniki nie są wciśnięte bo to często się zdarza. I ufaj tu lekarzom!1 Teraz sama sobie to wciskam i jest dobrze. Jak się przestaje prężyć to wskakuje samo przy mojej delikatnej pomocy nawet nie płacze. Lekarz już znaleziony z polecenia.W przyszłym tygodniu będę dzownić.
Napięcie to standard u wcześniaków, ale będzie lekkie bo rączki często sama otwiera i trzymie ze mną butelkę.
Bioderka-już pisze do Kasikz
Dziękuje Aniu buziak dla Adki
MARTUSIONKU ale śliczny chłopak z Twojego Tomaszka I w odróżnieniu od naszych czarnych czuprynek Lenki i Julka Twoj ma bląd afro:) Bardzo się steskniłam za Tobą:*
Julitko kochana i jak tam???
Gosiu Myszko Lucy dziękuje!!!!
myszko ale rośne kawaler i ślicznie już trzymia głowkę
Lucy jak szczepienie???
Zmykam bo się obudziła.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
helllllooooo :-)
Olaf dzis w nocy zjadl 120ml butli i spal po tym od 1.30 do 6 :szok:
o 10 tez wszamal 120ml butelkowego i spi :tak:
moje mleko sciagam i wylewam :-( bo po butli nie boli brzuszek i najada sie.....zauwazylam ze zaczol sie prezyc i odstawilam cyca bo ja jadlam tylko gotowana piers z kurczaka,ryz i marchewke...i wczoraj i dzis nie dostal cycka i od razu lepiej...a ja nie bede meczyc siebie i dziecka....:zawstydzona/y:...tym bardziej ze po cycku i tak bylo dokarmianie bo po moim ciagle byl glodny :-(
gosiu ja wczoraj podalam esputicon 2x1 kropelce....dzis rano tez dostal ale wieczorem juz nie podam i zobacze co sie dzieje....czy faktycznie cyc czy krople :eek:
kaira oby Lence przeszlo szybciutko....ale jaka sliczna ta twoja krolewna :tak:
mysza Szymek cudny ;-)

reklama
Dziś znowu powtórka z rozrywki od 11 do teraz. Zauważyłam, że jak nie wypiję na wczas herbatki koperkowej, to mały ma wzdęcia i się męczy. Wypiłam dopiero po 12 wiec poszły kupy i pierdki i jakoś usnął. A tak się prężył i rzucał aż. Masaże tylko na chwilkę pomagają, ciepła pielucha też.
A zielone kupki ma po koperku, bo jak nie wypiłam rano to potem już robiła się normalna. Ale wolę zielone kupki i spokojne dziecko. Nad innymi specyfikami ewentualnie się wstrzymam aż skończy 3 tygodnie przynajmniej. A jeśli chodzi o dietę, to musi chyba trochę minąć żeby z organizmu zszedł cały nabiał itp.

Aż z tego wszystkiego nie miałam czasu nic zjeść od śniadania i głodna jestem, dobrze, że obiad miałam przygotowany to teraz się tylko gotują ziemniaczki.

Aniołki ja pokarmu mam sporo, nawet jak mi się wydaje, że jest flaczek to tam ciągle leci. Dlatego chcę pokarmić małego piersią choć trochę. A dzieci karmione mm śpią dłużej, bo dłużej pokarm się trawi, taki plus tego jest.

Kaira to miejmy nadzieję, że jednak nie trzeba operować.

Do góry