reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Emka przejęłaś pałeczkę po mnie? U mnie Oliwka mówi tylko mamam i babab i to nie dawno zaczęła. Pytałam pediatry. Mówiła że ma jeszcze czas. Pytała czy pokazuję o zapytaną rzecz. Powiedziałam że tak to wtedy mi powiedziała że nie ma się czym martwić. Mojej sąsiadki corka na roczek mówiła pełnymi zdaniami! A bratowej córka jak miała 4 lata dopiero zaczęla mowić!

reklama
Emka - młoda chyba w ogóle nie gaworzyła, żadnego agugu nic takiego. najpierw dużo piszczała, a później zaczęła sylabizować babababa, mammamama, tatatatata i dużo jęczenia yyyyyyy. w tej chwili zaczyna powoli gadać. jeśli Cię to bardzo niepokoi to możesz zawsze skonsultować z lekarzem, ja uznałam że wszystko jest w porządku i po prostu ten typ tak ma że sylabizuje zamiast gugać

witajcie

wreszcie jestem.jakoś ostatnio mam mało czasu żeby ogarnąć kilka wątków...

kat nie daj sobie wejść na głowę.broń się,jesteś matką,nic złego nie robisz.kiedy masz wyjsc z małym? jak będzie +10? też powiedzą,że za zimno,albo,że za długo czekałaś na pierwszy spacer jeśli się rozchoruje.a najlepiej to nie tłumacz się nikomu z niczego,ani z tego gdzie i na ile wychodzisz,a ni jak ubierasz dziecko skoro wiecznie mają pretensje,a męża to już bym wogóle lała po łbie! zamiast trzymać twoją stronę to jeszcze naskakuje na ciebie!!! może sam się trochę pozajmuje Stasiem to inaczej będzie śpiewał...wkurza mnie to jak faceci się mądrują,a tak naprawde ***** wiedzą i jakby im przyszło zostać z takim maluchem sam na sam to chyba włosy z głowy by powyrywali...co do zarazków to tak jak już kiedyś pisałam,że Ala ostatni raz chora była jak miała pół roku i właśnie zaraziła się od męża,który "przyniósł" coś z pracy,a nie przez spacery,a był to styczeń...

kwiatuszku my mamy konia na biegunach takiego niskiego jak bett tą krówkę i Ala czasem się buja.więcej to stoi.ma też taką krowe dmuchaną na której może sie gibać,ale też bez zainteresowania.myślę,że wózeczek jak pisze Lil jest fajniejszy.u nas mała wozi misie i lalki na krzesełku swoim plastikowym i szura przy tym nieziemsko...wiec będziemy jej niedługo kupować właśnie taki wózeczek.

pleni witaj.

Kwiatuszek: A to dziecko w wieku Oliwki ma umiec pokazywac juz rzeczy?Jak ja tego uczylas?
Emka: Cos sie dzieje ze robilas badanie moczu Ninie? Moja tez krzyczy,piszczy,mowi baba,jaja,tata,hej,ej i tego typu rzeczy i z tego co czytalam to dobrze,ale po tym co napisalas to juz nie wiem :|

Emka01 - Adrianna ma 3,5 roku i dopiero rozkręca się z mówieniem, więc nie każde dziecko jest idealne, do niej do niczego się nie można doczepić, oprócz tego mówienia. :-) A i to mi teraz wielką frajdę sprawia gdy ta mowa jej się rozwija. Grunt to mówić do dziecka. Ważne, że wydaje dźwięki.

Prija ja już sama nie wiem...Twoja więcej sylabuje,a moja kiedys jechała agugugu itd potem przestała na rzecz innych dźwięków,A mocz robiłam bo co jakiś czas warto sprawdzić szczególnie u dziewczynek,lekarze też mówią,ze jak dziecko jest niespokojne,marudne itd to może męczyć je właśnie zapalenie jakieś pęcherza,ze nie warto zawsze w tym okresie zwalać wszystkiego na ząbkowanie.Jutro powtórze,ale cholera no nie ma mocy,zebyc zebrałą mocz w pojemnik...To chyba przy niej bedzie niewykonalne.

Emka czy to krzesełko ma odpowiednią wysokość? Znaczy się, jak np Ty siedzisz przy stole to dajesz radę karmić malucha bez problemu? Ja powoli rozglądam się za krzesełkiem, bo dostałam od babci pieniążki dla małej i tylko tego mi brakuje. Mam jeszcze sporo czasu, ale chcę już rozejrzeć się w temacie :)

Emka: a co np mowi?
My mamy takie siedzonko ze jest troszke ponad stolem i fajnie sie karmi,tylko nie jest jakies firmowe chyba.

reklama
Emka dziecko do roku powinno sylabizować. Moja sylabizuję, ciul z tym że tylko mama i baba, ale sylabizuję. Pytałam logopedy. Powiedziala że dziecko do dwoch lat a czas na rozkręcenie się. wtedy może coś zdziałać z dzieckiem. Bo teraz wszystko rozprasza jej uwagę i njie mogła by się "skupić" na ćwiczeniach.
Jak nauczyłam Oliwkę? Jak jej coś pokazuję, kilka razy powtarzam jak się to nazywa. Pokazuję gdzie jest Bozia, lampa, jej obrazek. W książeczce potrafi pokazać lwa, psa i kota. Oczywiście mnie, babcie, tatę. Jak mówię halo to bierze tel i przykłada do ucha. Kiedyś wstawie zdjęcie jak właśnie "rozmawia" z tatą przez tel :)

Do góry