reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Daa - szykuj sie szybciutko. Będzie dobrze
Ewitko - czekamy na wieści i dziękuje za rady

Pola - zasnela, normalnie byśmy były na spacerku ale czekamy na kuriera - prezent z pracy ma przyjsc . A że duży to czekam:)
Mam nadzieje że tylko tak sie uklada po prostu i nic złego sie nei dzieje. Ale lepiej sprawdzić niż olać

reklama
Daaa - nie ważne jaki szpital, ważne by Daria urodziła się cała, zdrowa i zaryczana, a reszta się ułoży, a Jej uśmiech wszystko Ci wynagrodzi :tak: Trzymamy kciuki:tak:

daa no to trzymaj sie kochana, na szczescie to juz niedlugo i Daria bedzie z Toba:tak:
Lili a propos "tego" to dzieki za podzielenie sie wiadomosciami od lekarza. w takim razie ja to tez wypobuje:))) a co do @ to mnie jakos tak dziwnie brzuch boli jakby wlasnie miala przyjsc i stad to moje pytanie do Ciebie. to widze ze ok poniedzialku moge sie jej spodziewac bo to pelny miesiac bedzie:)) a po zabiegu w sumie tez przyszla po 28 dniach wiec...
olu a co do tych kosci to ja sobie zaczelam wtedy wkrecac rozejscie spojenia lonowego i mnie moj gin wysmial wiec to tak na przyszlosc gdyby ci to tez do glowy przyszlo;-)u mnie bol byl dosc duzy tak ze nie wierzylam ze kiedykolwiek bedzie lepiej jak mi gion mowil ze to minie ale minelo gdzies tak po 3 tyg moze dluzej a pozniej wrocil tylko z mniejsza sila tak z dwa tyg przed porodem.

Ostatnia edycja:
kurka Daaa, trzymaj się Słonko!!!i tak jak Lili napisała, nie ważne gdzie byleby skutecznie:)
Ola, ja mam też czasem takie bóle nóg niezlokalizowane, że mam wrażenie, że mi je wykręca ktoś.okropne uczucie.a to swędzenie pytam, bo wiesz-trzeba obserwować, bo ponoć właśnie /broń Boże nie straszę/, przy zatruciu ciążowym swędzi wszystko.ale faktycznie czytałam, że się też obligatoryjnie na maxa puchnie.a może te "swędki"to nerwowe i jak mały pobrykał to przeszły;)
Lili, no nieźle z tym śniegniem nastraszyłaś, chociaż nad nami też jakieś takie zamieciowe wręcz chmury się czają...może faktycznie najwyższa pora zimowe opony i zimowe zapasy robić.

dziewczynki, a poradźcie.ile jakich ciuszków/tylko tak zdroworozsądkowo/na początek potrzeba.zwłaszcza pytam doświadczone już mamy.nie chcę przesadzić, bo z kasą to wiadomo-krucho, i wolałabym nie nazbierać całej szafy ubranek, których nie wykorzystam...a może macie jakieś złote listy.wiem wiem, że w necie mnóstwo na ten temat porad, ale Wasza opinia będzie dla mnie bardziej wiarygodna...
mam ochotę już zacząć zakupy.czekam póki co na kombinezon i czapeczkę z allegro.mam nadzieję, że przed weekendem przyjdzie.
aaa no i wiem, że nie raz podawałyście solidnych sprzedawców u których zamawiałyście ciuszki, ale nie zapisałam stron...czy mogę prosić o wsparcie:sorry2:

i powiem Wam /tylko Wam/coś szczerze....zaczynam mieć stracha jak to wszystko będzie...czy to normalne?już mi się po nocach śnią różne rzeczy.a jak obserwuję tutaj jakie zmagania toczą nasze młode mamy, to nie raz mnie strach obleci czy ja podołam.no wiem, że nie pierwsza i nie ostatnia jestem, ale z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej te obawy...

Ostatnia edycja:
Witam
Czytałam chyba te kilka stron z 2h, normalnie mam problem ze skupieniem się, ale już chyba lepiej - coś zatoki mnie bolały i to pewnie dlatego, na szczęście przeszło, już się odetkały, ja mam tak często. Poza tym moje dziecię nie zawsze pozwala mi siedzieć za długo, skopie mnie zawsze. Dla niego najlepsza pozycja moja to jest pół siedząca, w ogóle ostatnio jest ruchliwe i aktywne nawet w ciągu dnia.:-) Śpi tak samo długo za to jak mama, bo do 11.

Daa
ważne żeby Daria była zdrowa, chociaż wiem, że wybór szpitala też jest ważny, ale w tym wypadku lepiej nie marudzić ;-) To trzymamy kciuki za szybki i bezbolesny poród.

Kaira to współczuję Ci tej kontroli. No i życzę powodzenia. Pamiętam, że Wiolka miała kontrolę na początku.

Julitka no ja wychodze z założenia, że za dużo ciuszków na początku nie ma co kupować, szczególnie tych na 56. Trzeba dać szansę też rodzinie i znajomym a jak nie to lepiej kupić po porodzie to co potrzebujesz. No zawsze coś jednak trzeba mieć.

No więc a propos ciuszków to chciałam się zapytać mamuśki jak ubierałyście dzieciaczki zanim pępuszek odpadł, zakładałyście bodziaki czy na początek kaftaniki tylko? Bo mnie to przeraża akurat, choć pewnie nie będzie takie straszne. Mnie przeraża zresztą więcej rzeczy i to bardziej niż sam poród typu pierwsze dni z maleństwem w domu.

Kasikz oczywiście, że lepiej sprawdzić teraz i żeby było wszystko w porządku. Lepiej takie rzeczy też korygować teraz. Oby było wszystko ok.

Zjola kciuki za jutrzejszą wizytę.

Ewelina28 na pewno wszystko się ułoży, choć nie będzie lekko i beztresowo.

Zapowiadali śniegi z deszczem u nas, ale weekend ponoć ma być lepszy, bez opadów i troszkę ciepły, bo niestety nie ma co się łudzić, że wrócą upały ;-)

Julitka ja kupilam u tego sprzedawcy co nieco :) fajne ciuszki .BABALUNO BABA NOWY jesien. zimowy kombinezon 62 cm (1260962158) - Aukcje internetowe Allegro
tutaj Wyprawka 7-częściowa 56 turkus super jakość (1257123542) - Aukcje internetowe Allegro

i tutaj ale to juz nie ciuszki przewijak itd Duża WANNA z termometrem DISNEY 100 cm TANIO (1264079188) - Aukcje internetowe Allegro kontakt dobry bo dzwonili,ale dojdzie pewnie jutro

co do ilosci to ja nie wiem:)moglabym Ci liste przeslac czego ile mam.ale nie wiem czy mam dobre ilosci:) dostalam od kolezanki cos tam.sama duzo nie kupilam

Lucy ja i tak mam lekką tą ciążę więc narzekać nie mogę:)

Gosia, Ola, no właśnie ja nie chciałabym przesadzić z ilością- zwłaszcza jeśli chodzi o ten rozmiar 56.mam totalny mętlik w głowie:)
Ola, pewnie masz już stosik niezły, ale listę zawsze i bardzo chętnie.ja wprawdzie też stworzyłam swoją przy pomocy info z netu, no ale bardziej mi chodzi już o to, jak to jest w praktyce, bo nawet o głupich pieluszkach tetrowych piszą, żeby mieć ze 20, a np znajoma mówiła, że wykorzystała może z 10, a resztę do mycia okien;)piękny ten kombinezonik:)w ogóle do tej pory sklepy z dziecięcą odzieżą mijałam wielkim łukiem, bo nie wiem czy mogłabym się powstzymać od zakupów takie to wszystko piękne.
aa wózek to ostatecznie chyba w spadku dostaniemy - firmy Polak-jeszcze go nie widzieliśmy, ale jeśli /mam nadzieję/się spodoba, to pewnie nie będziemy kupować nowego.zawsze to parę stów na pieluchy w kieszeni.a podobno jest poręczny/też zimowa mama korzystała/wygodny i co najważniejsze z dużą gondolą.a i tak pewnie do jesieni zechcemy spacerówkę kupić jakąś lepszą.
hihi, ale ze mnie się teraz liczygrosik zrobił, no ale jak słyszę ile na takiego szkraba można kasy wydać już po urodzeniu, to krew mrozi...

Ostatnia edycja:
Julitka, GosiaLew - nie oszukujmy się maluchy się nie brudzą, jedynie może ulać, więc w rękach szybko można przeprać, ja kupowałam tak, że miałam maksymalnie po 5 sztuk kaftaników, śpiochów, pajaców, body. Do momentu aż pępek nie odpadł - równe 14 dni - to zakładałam kaftaniki. Kupowałam rozmiar 62, z rozmiaru 56 miałam tylko body. Nawet teraz Ada ma po 5 sztuk wszystkiego a nosi 62-68. Dla Ady mam specjalne wiaderko na Jej brudne ciuszki i co trzy dni robię szybkie ręczne pranie, które zajmuje mi 5 minut w rękach i 10 minut w pralce na wirowanie.

Ja też miałam obawy, minęły, matka wie co robić. Ja najlepszą radę/mądrość usłyszałam od mojego A. gdy Adrianna miała 1,5 miesiąca i pielęgnuję ją w sercu jak czyste złoto, a brzmiała "Pamiętaj, że to Ty jesteś matką Ady i nikt nie wie lepiej od Ciebie co jest Jej potrzebne" - do dziś jak sobie te słowa przypominam, a przypominam sobie zawsze gdy brakuje mi sił, to mi się tak miękko robi i jakoś tak łezki w oczach same mi się pojawiają.

Ostatnia edycja:
Ja najlepszą radę/mądrość usłyszałam od mojego A. gdy Adrianna miała 1,5 miesiąca i pielęgnuję ją w sercu jak czyste złoto, a brzmiała "Pamiętaj, że to Ty jesteś matką Ady i nikt nie wie lepiej od Ciebie co jest Jej potrzebne" - do dziś jak sobie te słowa przypominam, a przypominam sobie zawsze gdy brakuje mi sił.
Piękne! Masz dobrego i mądrego męża :tak:

Gosia, ja nie pamiętam kiedy pierwszy raz body założyłam, bo miałam tylko takie przez głowę - pewnie z 2-3 tygodnie musiały minąć ;-)
Przy zimowych dzieciaczkach pamiętajcie, że na pewno konieczne będą dwie warstwy body+kaftanik, body+pajac, kaftanik+pajac.

Co do pieluch tetrowych to wraz z pierwszą marchewką zużycie lawinowo rośnie ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
wiesz Lili, to bardzo mądre co piszesz, że mama wie najlepiej, tylko trzeba jeszcze to zapamiętać:tak:też mam nadzieję, że ta panika minie, kiedy maluch będzie już ze mną i będę po prostu musiała wiedzieć;-)czytam język niemowląt i sporo mądrych rad i czasem totalnie prostych i logicznych znajduję w tym poradniku.no bo czasem to tak po prostu chyba jest z najlepsze są właśnie proste rozwiązania i porady.

Do góry