reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

reklama
masakra, z tymi szczepionkami. Nawet jeśli zapłacisz kupę kasy za szczepionki skojarzone to i tak wychodzi mnóstwo kłucia

Dlatego się rozglądam i szukam co i jak -tu jest kalendarz -liczba kłuć na górze:szok:
Kalendarz Szczepień Obejmij Mnie Szczepieniem - szczepienia skojarzone, pneumokoki, rotawirusy, kalendarz szczepień, szczepienia dla najmłodszych, szczepienia dzieci, szczepionki.
przeraża mnie to... 12 kłuć obowiązkowych w ciągu 12 miesięcy życia... do tego 5 zalecanych...

Mam poparcie S w kwestii szczepień -bo widzi co się dzieje -ledwo jego siostra zaszczepi małą -ta jest chora... zbieg okoliczności??? może -ale ile może być tych zbiegów przez 16 miesięcy życia:confused:??

Wiec czytam co warto podać a co nie, co można przesunąć, dlaczego w innych krajach już się nie szczepi na to lub tą szczepionką, czy będzie problem z sanepidem i później z oddaniem dziecka do żłobka czy przedszkola... chcę wiedzieć jak mogę dziecko uchronić a jednocześnie nie zaszkodzić.

Wiem ze niektórzy piszą ze jest to nieodpowiedzialne i nóż im się otwiera w kieszeni -bo... no ale ja chcę się nad tym poważnie zastanowić... wiem że część rodziców może przesadzać z tym jak ich dziecko się lepiej czuje bez szczepień -zazwyczaj jednak czytam uwag rodziców którzy jedno dziecię szczepili a drugie nie... oni widzą różnicę... więc może coś w tym jest...

Dlatego też pytam dziewczyn z innych krajów bo niby dlaczego moje dziecko w RP ma dostać 7 szczepionek w 2 miesiącach życia podczas gdy w Niemczech CHYBA do 3 miesiąca się nie szczepi wcale (stąd moje pytanie do dziewczyn)...

Sówko z tym upływem czasu masz rację. Ja dopiero co test robiłam, a tu już niedługo koniec pierwszego trymestru. SZOK!
No a Ty to już w ogóle niedługo będziesz nam tu prezentowała swojego Malucha po tej stronie brzuszka :-) Super!

Kochana nawet nie wiesz jak już bym chciała mieć Bartusia na rączkach:tak: a jeszcze jak wczoraj byliśmy w szpitalu zapytać co nam potrzeba na porodówkę to widzieliśmy taką scenkę: babeczka idzie w szlafroku, a koło niej dumny tato pcha takie łóżeczko małe na kółkach z małym brzdącem (chyba chłopczykiem):-D nawet nie wiesz jak się wzruszyłam i mówię do Mężusia, że ja też tak chcę:-D a Mężuś do mnie, że On też, ale jeszcze troszkę musimy poczekać:tak:

Agata, nie wiem czy w przypadku gruźlicy nie jest na przykład tak, że pomimo, że powszechnie jest to choroba uważana za nieobecną w krajach cywilizowanych, to u nas mimo wszystko statystycznie jakieś relatywnie spore prawdopodobnieństwo jej złapania jest. Nie wiem, strzelam.

Sówko, jeszcze chwila moment i Wy będziecie tak dumnie kroczyć z Bartusiem :-)

Agata, nie wiem czy w przypadku gruźlicy nie jest na przykład tak, że pomimo, że powszechnie jest to choroba uważana za nieobecną w krajach cywilizowanych, to u nas mimo wszystko statystycznie jakieś relatywnie spore prawdopodobnieństwo jej złapania jest. Nie wiem, strzelam.

No nie -uważa się ja za obecną ale przypadki zachorowań to 20/100tys bodajże a ryzyko jest od 40/100tys. ble ble ble...
Gruźlica znów groźna - dbam o zdrowie
W Polsce od 1955 r. obowiązkowo szczepi się przeciwko gruźlicy (szczepionką BCG) wszystkie noworodki. Ponowne szczepienie osób, które wcześniej otrzymały już jedno szczepienie BCG, nie jest rekomendowane, gdyż taka praktyka nie ma poparcia w dowodach naukowych, a wielokrotne szczepienia nie są wskazane w żadnym przypadku. Szczepionka nie zapewnia ochrony przed płucną postacią gruźlicy, jednak daje ochronę przed gruźliczym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i przed uogólnionym zakażeniem gruźliczym, czyli najgroźniejszymi postaciami tej choroby bezpośrednio zagrażającymi życiu.

No ja uciekam na weekend -jutro do rodzinki na obiad i do koleżanki na kawkę wieczorkiem a w niedzielę leniuchowanie -więc odezwę się w poniedziałek...miłego weekendu

Mama sówka już tak niedługo:tak::tak::tak::tak::tak:

13x13 milego weekendu.
Mamo sówko jesteś na finishu troszke cierpliwości, niech Bartuś jeszcze sobie chwilkę posiedzi w brzuszku :-)

AAAAAA miałam nie być na weekend ale przecież dziś dzień naszej sesji

Skończony 29tc -więc dla mnie zaczęty 30:tak:

Załączniki

• 29tc przód.JPG
    29tc przód.JPG
    8,3 KB · Wyświetleń: 48
  • 29tc bok.JPG
    29tc bok.JPG
    11,6 KB · Wyświetleń: 54
  • 29tc serduszko.JPG
    29tc serduszko.JPG
    11,6 KB · Wyświetleń: 53
Sówko Wam już bliżej niż dalej. Ani się obejrzysz a będziesz Synka tuliła w ramionach :-)

Agatko ale Ty seksowana jesteś z tym brzuszkiem :-) Proszę tylko mnie nie podejrzewać o odmienną orientację ;-) Piszę co widzę :-) Też bym chciała taki zgrabny brzucholek :-)

A ja kupiłam sobie jeansy ciążowe. Teraz je wymierzę i drugą parę zamówię na Allegro, bo to wychodzi dużo taniej :-)

reklama
Mamasówka tylko patrzeć jak Bartuś bedzie po tej stronie brzuszka :-):-) A ja pamiętam jak dziś zdjęcia Twoich testów z dwoma krechami :-):-)

Agatko cud, miód i malina ;-);-);-)Sexy ciężaróweczka :-D:-D

Do góry