reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

She - super, że wizyta ok, Malutka się obróci, rozmawiaj z Nią. :tak:
Daaa - a tak się martwiłaś, super, że szyjka ok ;-)
Ewela28 - super brzusio, wózek bardzo ładny, aczkolwiek mnie trzy koła nie przekonują, zimą miałam okazję pchać wózek trzykołowy koleżanki i normalnie było ok, ale przez śniegi było ciężko :no:
ola** - gorsze dni się zdarzają, ale nie przestawaj kochać brzusia, Twoje córeczki na pewno zacisnęły swoje malutkie kciuki i za Ciebie i za swoje rodzeństwo

reklama
Asiu, u mnie na szkole położna w celu przekręcenia się malucha polecała następujące ćwiczenia:
1) w klęku, głowę i klatkę piersiową kładziesz na podłodze, a tyłek w górze i w tej pozycji trwasz (z tego co pamiętam to 10-20 min, pewnie ile dasz radę)
2) albo leżysz na plecach i jak masz worek sako albo wielką poduchę to wkładasz pod tyłek, a góra tułowia z głową zwisają w dół/leżą na podłodze
3) można też świecę robić (prościej zrobić to opierając nogi na ścianie)

Ewela, ładniutki brzuszek :-)

Byłam dziś u gina NFZ i jestem w szoku, bo wychodzi na to, że żadnych bakterii nie wyhodowano :-) chyba że badanie dotyczyło tylko tego gronkowca, a tylko zapisy na wyniku myląco brzmią, że chodzi o wszelakie bakterie i grzyby. tak czy inaczej dobrze, ze nic nie znalezli :-)

Asiu spokojnie-jeszcze czas...
moja obróciła się po 30 tc z tego co pamiętam przed ostatnim dokładnym usg
-myślałam ze zejdę wtedy... bo jednak zmiany jej pozycji nie dało się przeoczyć

Daaa super, że wszystko dobrze :tak: Kto tam się chowa dowiecie się pewnie na następnym USG :-)

She widzę, że lekarz dokładnie zbadał małą i fajnie, że wszystko w porządku :tak:
Mnie badanie cukru czeka na następnej wizycie, czyli za miesiąc. O dziwo tutaj nie robią tych badań na czczo, tylko jak akurat wypadnie wizyta. Ja mam wizytę o 14 i wtedy zmierzą poziom cukru. Powiedzieli mi, że potem poproszą mnie o wypicie czegoś słodkiego, np. soku pomarańczowego :shocked2: Wygląda zatem na to, że tutaj się nie pije czystego roztworu glukowy. Jak to faktycznie wygląda zobaczę za miesiąc
She trzymam kciuki aby mała się szybko przekręciła z powrotem.

Ja wczoraj miałam wizytę kontrolną i przeraziłam się wagą :no: Wygląda na to, że przez miesiąc przybyło mi 5 kg :shocked2: Czy Wasze wizyty kontrolne to też wyglądają tak, że sobie tylko rozmawiacie z lekarzem czy on też Was bada? Tutaj na narmalnej wizycie proszą mnie o zrobienie siusiu do pojemniczka, ważą, sprawdzają ciśnienie, słuchają serduszka malucha a potem lekarz mierzy brzuszek (albo i nie) i sobie z nim rozmawiamy (z lekarzem oczywiście nie z brzuszkiem) i tyle. Tylko na początku raz miałam normalne badanie ginekologiczne, gdzie zrobiono mi cytologię i od tamtej pory nic. Od czasu do czasu jest USG, ale po tym ok. 20 tc gdzie tylko sprawdzano płeć to następne mam dopiero w 32 tc i wtedy będą patrzeć czy dziecko się zdrowo rozwija.

Ewela28 gratuluję zakupu wózka. Ja też bym chętnie kupiła gondolę, ale tutaj są one praktycznie niedostępne, w żadnym zestawie ich nie widziałam. Co prawda można czasami znaleźć w internecie jakieś, ale chyba nie ma sensu wydawać dodatkowo $300, szczególnie, że obawiam się, że zimą G i tak nie pozwoli mi zabrać dziecka na dwór. Już mieliśmy taką dyskusję przy okazji rozmów o dziecku znajomych i wyszło, że wg G małe dziecko zimą na dwór nie wychodzi o ile nie musi. Tak to jest jak ktoś się wychował w kraju gdzie nie ma zimy...

Just79 - super, że nic nie wyhodowano, no bo po co Ci jakieś bakterie ;-)
Aneczka_77 - ja USG mam co wizytę, co drugą wizytę mam badanie na samolocie, ostatnie badanie zabolało :dry:, a tak to ciśnienie obowiązkowe, serduszko dzidzi obowiązkowe, waga obowiązkowa (mi ostatnio 4kg stykły dodatkowo :eek:, więc mnie troszkę uspokoiłaś :-p), no i pogaduchy, czy jakieś dolegliwości typu skurcze nóg. No i dostaję skierowania na kolejne niezbędne badania.
Ola** - brzuszek śliczny :-)

Ostatnio mi brzuch twardnieje i nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czy to brzuch czy dziecko tak się ustawia, pomaga no-spa i odpoczynek. :sorry2:

ewela - wózek fajny, ale brzusio fajniejszy ;-);-)

ola** no już nie ukryjesz, że w błogosławionym stanie jesteś ;-);-)

A ja odebrałam wyniki cytologii - grupa II i duży stan zapalny :dry::dry: Pani dr powiedziała, ze na następnej wizycie dostane leki przeciwzapalne, ale następna wizyta za ponad dwa tyg (ostatnio byłam 10)... Tak sobie myślę, że nie dam rady tyle czasu tego bagatelizować, bo wiadomo, co nieleczony stan zapalny może narobić, więc chyba spróbuję zapisać się na przyszły tydzień już. Kasy z portfela znowu ubędzie, ale nie darowałabym sobie, gdyby ten stan zapalny dalej się powiększał....

Macie może jakieś info/doświadczenia związane z tym wózkiem??
http://esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=355

Ostatnia edycja:
Lilijanna to na pewno maluch się wypycha:) spokojnie
Daaa no właśnie dzieci jakoś nie zauważyły,a pracuje nawet z 19latkami:)może w ubraniu mniej widać ,
mi jescze cytologii nie robiła i trochę się tym martwię.ale za tydz idę na usg i potem się z nią widzę na krótko ale zapytam.
dobrze,ze Ci teraz wyszlo wyleczysz i bedzie zglowy, czujesz ze tam cos swedzi? czy tak bezobjawowo?

Aneczka ja podobnie jak Lili co wizyte usg i serduszko dzidziusia i badanie na fotelu gdzie gin sprawdza macice, szyjke i ph , cisnienie , waga i omowienie badan z laboratorium, a pozniej pogaduchy
ola Ty masz kobieto wiekszy brzuch niz moj :shocked2::-)

ola** bezobjawowo właśnie :dry: Nic nie swędzi, nie piecze, nawet upławów nie zauważyłam jakiś większych :dry:

Co do wizyty u gin to u mnie najpierw samolot, potem serduszko dzidzi, potem ważenie, omówienie wyników i na koniec pogaduchy :tak::tak:

reklama
Dzięki Just za ćwiczenia :-)

A Tobie Agatko za słowa otuchy na własnym przykładzie przerabiane :-)

My dziś jesteśmy po zakupach. Kupiliśmy pościel, poszewki i prześcieradła. Pościel Feretti (poduszka i kołderka) a poszewki takie jak na zdjęciach z ochraniaczmi. Kupiliśmy też przewijak, ale nie znalazłam póki co takiego w necie, a na zdjęcia nie mam dziś sił i materac gryczano-kokosowy :-)

Załączniki

• puppet_yellow.jpg
    puppet_yellow.jpg
    43,9 KB · Wyświetleń: 32
  • kubuś.jpg
    kubuś.jpg
    30,4 KB · Wyświetleń: 31
Do góry