reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od cieżarówek

Ewela ja biorę od wczoraj 1 tabletkę dziennie. I już mam myśli czy to nie błąd i nie powinnam brać 2 dziennie jak dotąd. No ale kiedyś będę musiała odstawić. A na 2x1 nie starczy mi opakowania do wizyty... :-(

reklama
Agatko dziękuję Ci, trochę mnie uspokoiłaś (SPAĆ NIE MOGŁAŚ TAK SWOJĄ DROGĄ? ;-) )

Miałam stosunkowo udaną noc po prostu:-);-):-);-)

Co do łożyska:
Czynność łożyska ť Poród ť Czynność łożyska ť Ciąża i poród
Drugą ważną funkcją łożyska jest wytwarzanie hormonów. Poczynając od 8 tygodnia ciąży łożysko stopniowo przejmuje produkcję progesteronu zastępując w ten sposób czynność ciałka żółtego ciążowego.

A właśnie duphaston i luteina pomagają ciałku żółtemu a nie łożysku:tak: Na wikipedii jest napisane że łożysko w 12 tc już całkowicie przejmuje wytwarzanie hormonów. Ale tak jak mówię -jeśli ma Ci to dać komfort psychiczny porozmawiaj z ginem:tak: Wytłumacz mu swoje lęki a może on Ci wytłumaczy dlaczego już spokojnie możesz odstawić. Jeśli Cię nie przekona niech wypisze Ci opakowanie -będziesz brała przez 20 dni po jednej i już. To akurat będą 4 tygodnie (bo później 1 co 2 dni) więc już na spokojnie będziesz mogła odstawić:tak:

Ewela28 ja tam nie lubie luteiny:baffled:

ŁO MATKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27T5D CIĄŻY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KIEDY???? JAK????? KTOŚ MNIE UŚPIŁ CHYBA BO NIE WIEM KIEDY TE 5 DNI ZLECIAŁO!!!!!!

Tak też zrobię Agatko. Nie dam się tak łatwo odstawić od duphastonu, przynajmniej do końca 12tyg. Powiem mu, że się uzależniłam. A poza tym nie pozwolił mi się denerwować, więc niech mi da receptę, a nie stwarza stresowe sytuacje :-)

A po 12tyg bierze się jakieś witaminy dla kobiet w ciąży? Tak mi mówił gin, że do 12tyg wystaczą owoce i warzywa, a po 12tyg już trzeba coś łykać.

Co zażywacie?

Czyli teraz też bierzesz witaminy?

Dziewczyny jak myślicie, czy jak równo za tydzień pójdę na wizytę, to zobaczę już zarys człowieczka, czy nadal będzie "Glucik"?

A po 12tyg bierze się jakieś witaminy dla kobiet w ciąży? Tak mi mówił gin, że do 12tyg wystaczą owoce i warzywa, a po 12tyg już trzeba coś łykać.

Ja łykam Feminal N -bo jest go dużo (60 tabletek ok 30zł) i jest tańszy niż te dziwadła do 14 i od 14 tc (30 tabletek ok 60 zł). Mi lekarz kazał brać jeszcze przed ciążą więc cały czas biorę.
Później dołączy Ci jeszcze magnez (jak będziesz miała skurcze w łydkach) -ja biorę Magneb6 od ok 16/17 tc -ale też myślę nad zmianą bo te są mega drogie w porównaniu z innymi tabletkami. Nie wiem czy to zależy tylko od firmy czy jak:baffled:

Asiu to już powinnaś widzieć człowieczka!!!! tylko na dobrym usg

A ja póki co bez żadnych wspomagaczy witaminowych jestem. Pewnie jak teraz morfologia słaba by wyszła to coś ginka zaleci. No ale u mnie nie było żadnych sensacji żołądkowych, więc co jadłam to zostawało.

Agata, a Twój suwaczek już tak daleko, że szok :-)

jak ostatnio znalazłam usg z 10 tyg to był taki człowieczek misio:-)taka jeszcze mała kulka a potem robiłam w 13 to był ludzik. Ja idę jutro do gin więc zobaczymy co będzie teraz:-)
Tak pani dr powiedziała że mogę brać już zamiast podwójnej dawki kwasu bo tam już jest. I w sumie dobrze, bo przy moim jedzeniu to przydadzą mi sie te witaminki

Magnez łykam już od dawna (tylko nie codziennie, a wtedy jak czuję, że na wieczór będę miała problem z niespokojnymi nogami w łóżku), bo nawet przed ciążą cierpiałam na kurcze łydek. Ja łykam Aspargin. A mój gin polecał mi chyba ten sam, który Ty łykasz Agatko. Ale do Asparginu nie miał zastrzeżeń, więc póki go nie skończę zostałam przy nim.

Kasikz ja będę na wizycie w 10t5d, więc może jest szansa na jakiś bardziej konkretny i człekopodobny kształt :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry