reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

reklama
Jutro popatrzę co tam inne mamuśki radziły, a póki co:
1) pieluchy - nie radzę przed narodzinami robić nie wiadomo jakich zapasów, bo trzeba sprawdzić czy dana firma podpasuje dla skóry malucha, tak samo chusteczki nawilżane (u nas nie było problemów, ale zdarza się, że jednego bella uczuli, a drugiego pampers)
2) sterylizator, podgrzewacz - pomimo, że Sz praktycznie od początku był na butli to obeszliśmy się bez tych sprzętów. Sz urodził się w połowie czerwca. Praktycznie całe lato miał robione mleko na wodzie o temperaturze pokojowej. Potem dziadkowie jęczeli - jak to takie niepodgrzewane itp. itd. - zakupiliśmy termos. Przydaje się do tej pory - woda gorąca na noc do termosa i do rana temperature jako taką trzyma. Czy nie za gorące sprawdzałam wsadzając czubek małego palca do butli ;-)
Na początku butle co jakiś czas wyparzałam, gotowałam - potem jak i tak wszystko do buzi wsadzał - to sobie darowałam.

Quenie (sorry jak nicka przekręciłam) - jutro o Karowej napiszę. A na szybko jakbym miała jeszcze raz rodzić to bym tam znowu się tam wybierała, więc traumy nie mam ;-)

Karolcia , Aga_cina - doswiadczona nie jestem ,ale bawie sie w mamusie juz dwa miesiace. Troche madrych rad:

- kupicie kilka malych ciuszkow -rozmiar 50. Mi wszyscu mowili ,ze dzieci rodza sie duze ,ze szybko rosna -Oli mial 50 cm ,ja wszystkie ciuchy 56 ,62 i bidulek w pierwszych dniach wygladal jak 7 dziecko stroza. Dopiero potem podokupywalam troszke tych mniejszych. Nie rosna bobiki znowy tak strasznie bo synus ma 2 miesiace ,a dopiero zaczyna 62.
A ciuchy zmienia sie non stop. Bo sie uleje ( to najczestrza przyczyna) , bo pielucha nie tak zalozona ( to szczegolnie na poczatku)

-nie kupujcie za duzo cieniutkich spioszkow ,bo jak pisala Magnusik ,nozki sie placza i rzadko zostaja dlozej w nogawkach ,szczegolnie w nocy. A poza tym teraz jest za zimno by bobiki biegaly ubrane w same spiochy.

Rowniez ,jak magnusik bardzo chwale sobie ( nie wyobrazam sobie zycia bez) monitoru oddechu z niania. ANGELCARE Niania Monitor Oddechu AC401 GRATISY (2048587284) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Fakt sporo kosztuje ,ale nie mam schizy ,ze Oli nie oddycha. Nawet juz spie w swojej sypialni ,bo niania pokazuje mi ze oddycha ,a poza tym slysze kazdy odglos od olinka z pokoju.

Jesli wanienka ,to koniecznie na stojaku ,bo inaczej plecy wysiada zupelnie. Termometr do wody zbedny ,bo i tak bedziecie lokciem wode sprawdzac. Myje malega gabka naturalna ,ale zawsze ja susze po kapieli.

Nie polecam chusteczek 'Huggies ,bo dra sie przy wyciagania z opakowania.

Polecam kosmetyki Nivea - Mam duzo ,synka nie uczulaja ,ladnie pachna .A kremik SOS na odparzenia jest wg mnie rewelacyjny. Lepszy od Sudocremu. dobry jest tez kremik na kazda pogode -przeciw zimnu i przeciw wiatrowi.

Na przewijak mam ta podkladke GULLUNGE Podkładka do pielęgnacji - IKEA i na to frotki GULLUNGE Pokrycie - IKEA. Jednak na samo przewijanie podkladam pod pupe pieluszke flanelowa ( pociata na 4) bo rozne niespodzianki zdarzaja sie podczas przewijania. ( najfajniej przeciez jest bez pieluchy). Tych frotek mam 6 ,a i tak zdarza sie ze braknie.

Na poczatku karmilam tylko piersia ,mam laktaror elektryczny Tommee Tippee Tommee Tippee LAKTATOR ELEKTRYCZNY - NOWOŚĆ 2011 (2071230714) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - dokladnie ten zestaw. Tam jest butelka ,pojemniczki na pokarm ,budelko do dezynfekcji w mikrofalowce. Niestety te wszystkie gadjety sie przydaja.
Ja jednak po 5 tygodniach zaczelam dokarmiac MM ( nie dawalam rady byc wiecznie barem mlecznym co 3 godziny ,z niepewnoscia czy dziecko sie najada).Teraz mieszam cyca z MM. No i wtedy butelki w liczbie przynajmniej 4 .

Na kolki polecam niemieckie kropelki Sab Simplex. Sa najlepsze na swiecie ,naprawde kolki mijaja po nich -no ale sa dostepne tylko w niemczech. ( oczywiscie w necie mozna kupic wszystko) ,ale jak macie znajomkow w niemczech to moze ktos by wam podrzycil. Kosztuja 8 euro

Jak by bobiki mialy problem ,za raczkami ktore atakuja buzie i wybudzaja to polecam otulaczek. Wiem ,ze brzmi to dziwnie ,ale dzieci do 3 miesiaca nie panuja nad lapkami i nozkami ,ktore zyja wlasnym zyciem. Moj synek podczas snu wiecznie dotyka sobie buzi raczkami ( wrecz sie bije i drapie czasem) ,wiec w nocy spi w otulaczku OTULACZEK-uspokaja, antykolkowy firmy MOTHERHOOD (2050133457) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jest zupelnie spokojny. Pomimo ,ze wyglada jak gasienica. :)

Aha ,mega wazne - nie zniechecajcie sie jak bobiki nie beda umialy na poczatku pic z piersi. Bo male brodawki ,bo duze ,bo wklesniete. Ja mialam z tym problem ,ale w szpitalu dali mi oslonki na sutki ( dostalam Medali ),ale Avenyu czy TT tez sa dobre.
Cudowna sprawa. Zakladasz na sutki i wkladasz gleboko do buzi dziecka. Pije bez problemu. Uzywalam tego jakies moze 12 dni a potem juz bez problemu nauczylismy sie karmic i pozadnie ssac.

Ja uzywam kosza na pieluchy AngelCare ( jest super) ,ale jak nie chcecie ,to woreczki na pieluchy Paklanki ,sa swietne ,bo naprawde nie przepuszczaja nic zapach ,a same pachna jakims pudrem Super PAKLANKI woreczki na zużyte pieluszki 50szt (2048769115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

No i jakis kremik na sutki ,bo oczywiscie zostana pozarte ,beda bolec ,krwawic itd. Ale nie ma zmiluj :)

Tyle moich rad na chwile obecna. no i jak macie to zalatwcie sobiek ogos kto by wam w nocy dzieckiem sie zajal. :tak:
Bo sen jest teraz nowym sexem :)

Dobanoc i powodzenia. chetnie podziele sie wieksza iloscia spostrzezen z ostatnich 2 miesiecy.

Moje kochane!

Rzadko pisuję, ponieważ siedzenie sprawia mi spory ból... nie wygodnie.... więc ciągle leże.
Myślę o Was, zaglądam, czytam i uciekam do wyra
embarrassed.gif

Ale pamiętam o każdej... trzymam za wszystkie kciuki!!
Tak jak napisałam leżakuję, lecę na tym fenoterolu, isoptinie, asparginie i czasem wezmę no-spę.
nie wiem czy czasem brzuszek twardnieje czy się dzidzia wypina, nie mogę rozpoznać..
ale od kilku dni bardzo kłują mnie jajniki....i znów chyba infekcja cipki... oj co ja się mam!
przede mną 4.02 najtrudniejszy egzamin świata.... uczę się powolutku.
pozdrawiam.
buziaki.

Co czlowiek to opinie : jakie duze bedzie dziecko dowiecie sie podczas usg. W moim przypadku 62 niektore byly za male ( mial 62cm)
stojak do wanny rzecz zbedne jak jest ja gdzie postawic laktator napewno sie przyda ( mialam reczny) Moj maluch glownie spichy i body bo nic nie wychodzilo :)

Nianie tez mam Angel Care z monitorem i tez zycia sobie bez niej nie wyobrazam cudo :)

super.....jesteście cudowne....trzeba gdzieś zapisać nr. tych stron bo na pewno wiele z nowym mam będzie do nich wracać....

to jeszcze kilka pytań :
-co ze smoczkami?
i jak z praniem...?
czy pierzecie wszystko jak leci....włącznie z pościelami i kocykami...czy tylko to co bezpośrednio jest przy ciele maluszka - ciuszki i pieluszki?
no bo w sumie jakies takie podkłady i rożki i tak się nie nadają do prania a niejednokrotnie dzidziuś leży gołą pupa na nich...?
i w czym prać? i czy wszystko trzba prasować?

a i jak to ze spaniem...
macie jakieś specjalne ciuszkowe pidżamiki, czy po prostu na noc czyste ubranko i tyle?

a i poduszka...
czy takie niemowle to śpi na jakiejś poduszeczce, czy tylko na płasko na materacu?

i jaka wielkośc kołderki jest najlepsza...
moje łóżeczko będzie miało wymiary 120 x 60?
a ja wszystko notuje....

Może ja się dołączę;-)
Karolcia ja smoczka nie chciałam używać ale mały cały czas przy cycku siedział więc mimo iż się bronił nauczył się.

Ja rożków nie miałam.Uważam to za stratę pieniędzy.
Prałam wszystko w proszku Jelt.Pozostałe mogą uczulać.Wszytsko w 60st.
Karolcia wszytsko prasować żeby pozbyć się wszystkiego co niepotrzebne.Gorąca temp. temu poradzi..To jest maleństwo więc skóra jest delikatna.

Na noc zakładałam pajacyka.I bez poduszki....jak najdłużej.
Kołderka standardowa.Nie pamiętam rozmiaru 100 na ileś tam.

Buziaki:-)

reklama
super.....jesteście cudowne....trzeba gdzieś zapisać nr. tych stron bo na pewno wiele z nowym mam będzie do nich wracać....

to jeszcze kilka pytań :
-co ze smoczkami?
i jak z praniem...?
czy pierzecie wszystko jak leci....włącznie z pościelami i kocykami...czy tylko to co bezpośrednio jest przy ciele maluszka - ciuszki i pieluszki?
no bo w sumie jakies takie podkłady i rożki i tak się nie nadają do prania a niejednokrotnie dzidziuś leży gołą pupa na nich...?
i w czym prać? i czy wszystko trzba prasować?

a i jak to ze spaniem...
macie jakieś specjalne ciuszkowe pidżamiki, czy po prostu na noc czyste ubranko i tyle?

a i poduszka...
czy takie niemowle to śpi na jakiejś poduszeczce, czy tylko na płasko na materacu?

i jaka wielkośc kołderki jest najlepsza...
moje łóżeczko będzie miało wymiary 120 x 60?
a ja wszystko notuje....

Ciuszki na początek wypierz i w proszkach do dzieci i wyprasuj- ja staram się prasować do dziś nie zawsze mi wychodzi, ale zwz na jej uczulenie powróciłam znów do dziedziecych proszków i płynów. Na zwykłe przeszłam jak miałą 8 m-ce
Poduszka dziecko powinno spać bez podusi, ale to zależy od mamy my nie mamy od urodzenia do teraz, zwz na ulewanie miałą podniesiony materacyk w łożeczku
Kołderka na chwilę obecną nie zdaje egzaminu bo Lena wędruje w nocy i jest odkryta, od małego miała śpiworki. Mamy 2 kołderki używamy malutkiej tzw do wózka do przykrycia.

Do góry