lilijanna - wielkie dzięki....właśnie o coś takiego mi chodzi....
Wiem
Karolcia, też byłam na Twoim miejscu niedawno.
Wydaje mi się, że wyprawka wychodząca poza ciuszki tez jest bardzo podobna w każdym domu, nie mówię o szafach, bo to każdego indywidualna sprawa, czy szafa czy komoda czy w torbie.
Karolcia81 pozwól, że ładnie Ci to wymienię
- pielucha tetrowa - ja miałam 20 sztuk, ale to dlatego, że kilka miałam u mamy i u siostry, by nie wozić
- pielucha flanelowa - miałam 3 szt i mi starczyło, ładnie w gości było
- wanienka
- gąbka do wanienki - ja miałam i polecam, bo było to wygodne, inna sprawa, że po kąpieli od razu to suszyłam
- coś do czyszczenia noska frida, gruszka, według uznania
- szczotka do włosów
- cążki albo nożyczki do paznokci (na początku paznokcie się same ścierają)
- kocyk
- przewijak (+ stojak lub na łóżeczko, szafkę) - ja kładłam na łóżko, ale przy przewijaniu siadałam, od schylania się może kręgosłup wysiąść
- łóżeczko + pościel + ochraniacz (ja ochraniacza od samego początku nie miałam założonego)
- wózek
- fotelik samochodowy
- leżaczek bujaczek - moje wybawienie jak Ada miesiąc skończyła, uwielbiała w nim leżeć, potem siedzieć
- czajnik z regulacją temperatury - ja nie potrzebowałam, ale kto będzie karmił mm to wybawienie
Kosmetyki:
- szampon - na początek nie jest niezbędny
- płyn do kąpieli
- coś do pupci, linomag, bepanthen, sudocream, mąka ziemniaczana (można wybierać, w szpitalu dają próbki, można wypróbować i potem podjąć decyzję)
- oliwkę jak ktoś lubi, ale pamiętać, że na mokro należy smarować (ja Adzika nie smaruję, nie ma potrzeby)
Apteczka:
- gaziki nasączone spirytusem lub octanisept
- sól fizjologiczna (do noska, do oczków)
- gaziki suche do przetarcia oczka
- termometr
- czopki na temperaturę
- czopki glicerynowe ( to później troszkę)
- w razie kolek różne tuperele, warto mieć jedno, polecam esputicon na początek, bo do brzuszka się nie wchłania
Warto pamiętać (o ile nie mieszka się w takiej pipidówie jak ja), że apteki są otwarte 24h, sklepy są otwarte na okrągło (jak Tesco, mają bardzo dobrej jakości ubrania), sklepy internetowe działają 24h i wysłka jest 24h i kurier jest 24h. Także wsio na spokojnie.
Mi się zdarzyło, że Ada jednego dnia wszystkie body obrzygała, założylam kaftanik i bluzeczkę i śpioch i byla zadowolona, zawsze w domu coś się znajdzie w co dziecię ubrać będzie można. Zawsze można wziąć rozmiar wyżej i podwinąć rękawki. Ważne by nie panikować, a cieszyć się maleństwem.