reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Kłaczku...to wariatko....nie było mnie kilka dni...zajełam sie swoim cukiernikiem....a Ty tu Karolka wyplułaś!!!!!!!!!!
Suuuuuuuuuuuuper!!!!!!
Kochana...jak się cieszę......zaraz wszystko doczytam....
ściskam Was z całych sił!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
aga_cina, As, piękne macie dzieciaki :tak:
kłaczku, aleś Ty szalona, już na pełnych obrotach :-D
a zjola to miała mieć w styczniu usuwane te zrosty, może dlatego jej nie ma...

kłaczku no pewnie że Karolek w sam raz :) a jeśli chodzi o pocerowaną d... to ja coś dobrze o tym wiem :( cierpiałam całe 4 tygodnie. Nie wspomnając o bólu podczas kontrolnej wizyty u gin i bólu podczas pierwszego razu po porodzie ( to znaczy były dopiero dwa razy i bolało jak ....)

As doczytałam :) gratuluję cipeczki :)

Aga_cina, EwelinaK, magnusik, ja sie ciesze ze on nie jest taki big - mnie tam cerowana d... do szczescia nie potrzebna.;-)
As, jak fajnie... My moze nastepnym razem tez.:tak:
Poroniona, jak mi polozna powiedzial ze powyzej 5 dziecka nie maja litosci dla mam i nie mam co liczyc na znieczulenie, to co mialam robic? Trza sie bylo zmuzdzac! A tak serio serio, to faktycznie taki tekst polecial od poloznej, ale to bylo w ramach kabaretu, zaraz potem jak jej podziekowalam za wyjecie reki z mojej "heleny" i wyrazilam radosc ze "helena" zebow nie ma bo by jej reke odgryzla - pani mi rozwarcie poszerzala "recznie". Oj, byl kabaret, ale jakby nas jeszcze tam zanioslo, to juz mamy ekipe chetna odbierac porod.:-D

Poza tym... Ech, czuje sie jakby mi tramwaj przez d... przejechal, chwilami zapominam ze jakby to bylo w PL to bym jeszcze w szpitalu siedziala i to wszystko ma prawo bolec, kurczyc sie i dokuczac. No i dokucza. Mlodszy sie rozzarl, zapalal goracym afektem do cyca, a tu jeszcze bledziutko z produkcja, wiec dynda prawie caly dzien to na jednym, to na drugim cycku i pompuje. Jest silny, chyba nawet bardzo - zadne z moich dzieci nie robilo tego co on. Wziety do odbicia, oparty o ramie w pollzezacej pozycji na brzuszku, podnosi glowe i rozglada sie. Kiedy rozmawiamy z Rajmundem, kreci ta lepetyna jak mala papuzka i szuka zrodla dzwieku. Potrafi dosc dlugo, aczkolwiek chwiejnie te lepetyne trzymac w gorze. Dzis bylismy na pierwszym spacerku. Pogoda sliczna, sloneczko, kilkanascie stopni ciepla, stwierdzilam ze idziemy na szybkie zakupy, a Mlodszy sie przewietrzy zeby nie bylo ze stawiamy na kiszone. Ladnie przespal spacerek, po czym w domu natychmiast zameldowal ze swieze powietrze wzmaga apetyt.:-D Jestem chodzacymi cyckami, aktualnie wydojonymi do dna. Ale warto - ta lepetynka ciumkajaca zawziecie, z wlepionymi we mnie, zlosliwie zmruzonymi slepkami...
Rajmund oczywiscie caly dumny, nie mam prawa prowadzic wozka, co prawda w nocy i tak ja wstaje bo on nie umie jeszcze przewinac, a karmic nie ma czym, ale juz sobie radzi z wzieciem na rece malego nawet bez rozka, a nawet potrafi zajrzec w majty. Tylko potem zapiac pampka nie potrafi bo klips na pepowinie go przeraza i boi sie ze cos uszkodzi.
Super ,że tak dobrze Wam idzie.
Mówisz ,że rozwarcie Ci ręką poszerzała ...hmmm...pamiętam ten cudowny 'masaż szyjki" bo tak ładnie to się u nas nazywa ,ale dzięki niemu wcale mnie nie cięli przy Kubusiu bo on malutki był w porównaniu z Klaudią .;-)

A ja oszalałam na puncie małej księżniczki :szok::szok::-D:-D:-D
A to moje zakupy dla księżniczki z wczoraj
5-10-15
Bluza Dresowa Niemowl. 5F2108 - Bluzy - kategoria - Niemowlak - sklep internetowy 5.10.15.
Spodnie Niemowlęce 5L2113 - Spodnie - kategoria - Niemowlak - sklep internetowy 5.10.15.
smyk
kocyk taki sam jak ten tylko 3 misie siedzą sobie na ławeczce ;-)
Belpla, Koc antyalergiczny, różowy, 110x140 cm - Belpla - Świat niemowlaka - sklep internetowy Smyk.com
Skarpety dziewczęce 3-pack, Apple Blossom, rozmiar 16/18 - Cool Club - Ubranka dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com
Reserved
rajstopki w serduszka na 56/62 :-D:-D:-D:-D
z dziś
Tym razem w necie :szok::szok::-D:-D
Troszkę ciuszków i 2 rzeczy potrzebne dla mnie.;-)
wyprawka żółto zielona
Wyprawka z Napisami 6cz Śpiochy Kaftanik Body r.56 (2021680038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Body te - słodka córunia różowo- niebieskie - kocham moich rodziców -żółto pomarańczowe
Body Sito KUBUŚ Aplikacja dł. rękaw r.68 PL Napisy (2021319885) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
pajac pomarańczowy
Pajac Pajacyk Kubuś r.56 Sito Polskie Piżamka ! (2033523821) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ręcznik z kapturkiem -zajączek
Śliczny ręcznik ECO z kapturkiem +myjka__CHŁONNY (2035215964) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
majtki z siateczki
Wielorazowe MAJTKI POPORODOWE HARTMANN (1) +gratis (2035215819) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
i ponownie kupiłam muszle ,bo miałam z Kubusiem i były rewelacyjne .:tak:
Polecam dla mam ,które chcą karmić piersią .
Nie tylko goją ,ale świetnie służą za wkładki laktacyjne wielokrotnego użytku.
Przelewa się wrzątkiem osusza i wsio.;-)
Kupiłam kiedyś za poradą położnej w szpitalu jak nie radziłam sobie z fontannami mleka i popękanymi brodawkami.;-):-):-)
MEDELA__MUSZLE WENTYLOWANE do gojenia piersi (2035216107) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

:szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D

Dziewczyny...a u mnie jednak ta cukrzyca....
i jestem mega wkurzona....

bo jak odebrałam wyniki obciążenia to zaczęłam sama sobie cukier kontrolować 4 razy dziennie i przy całkiem normalnym jedzeniu ( zaznaczam, ze zawsze się raczej zdrowo odżywiałam) miałam cukier w normach i byłam szczęśliwa i syta.
A wczoraj pierwszy dzień się trzymałam tej diety tak dosyć restrykcyjnie....co do grama i godziny...i co cukier skakał jak popiep....ny....2 godziny po cukrzycowej kolacji do 160 mi skoczył ( po mojej kolacji miałam najwyżej 115).....mało tego poszłam spać głodna, jakaś taka słaba i maksymalnie wkurw....ona - chyba z głodu....
co to ma do diabła być...żeby kobieta w ciązy głodna chodziła....to jakieś nieporozumienie...i jeszcze ten skaczący cukier....konowały jakieś a nie lekarze tą diete ustalają....

dziś jem już tak jak ja chcę...ograniczyłam tylko cukier jako taki...nie dojadam batonikami....tylko w ramch podwieczorku mam zaplanowany 1 milky way...i co, rano piękny cukier 81, po śniadaniu 87 czyli super...za godzine będę miała pomiar poobiadowy to się zobaczy....

pozatym te wszystkie wytyczne, tabele i diety same sobie zaprzeczaja i ja już tak naprawdę nie wiem co mogę jeść, a czego nie....

raz piszą, ze soki zakazane, a w nastepnej książeczce, ze można tylko 1/2 z wodą....
raz piszą, że ziemniaki - nie daj boże, a w diecie piszę 1-1,5 ziemniaka ugotowanego....
jak to rozumieć?

szczęśliwa mama - szczęśliwe dziecko!!!!!!! więc sama sobie będę tworzyć dietę i regulować cukier...i jeść to co lubie!

Hejka, przechodziłam to samo, byłam zła jak osa na początku, jedzenie co 3h i mało, potem organizm się przyzwyczaił. Tak wnioskuję, że ta dieta cukrzycowa to pewnie na wymienniki węglowodowanowe. Ja miałam się tego stosować, ale olałam, na początku przy tej diecie zanim organizm się przyzwyczai cukry właśnie skaczą. Ja kierowałam się zasadą węglowodany tak, cukry nie. Najgorsze były śniadania, tu po pieczywie cukier mi skakał, jedyny chleb jaki w miarę był u mnie ok to graham. Mogłam zjeść najwyżej 2 kromki chleba z wędliną lub serem wiejskim. Z obiadami było lepiej, bo tu sobie piekłam mięska pod różną postacią. Mogłam sobie czasem pozwolić na drobne grzeszki typu sernik. Co ciekawe cukru mi nie podnosiła kawa z mlekiem i jedną łyżeczką cukru a już herbata z jedną łyżeczką cukru to tak. Sama herbata ma zerowy indeks glikemiczny i tym polecam się kierować w diecie cukrzycowej. Plusy diety są takie, że się dużo nie tyje, ja przytyłam 7 kg w ciąży ale praktycznie nie jadłam słodkiego i tłustego, bo to długo uwalnia cukier do organizmu.
Indeks glikemiczny - nie stosowałam tej diety tylko tabelka była mi potrzebna.

Co do soków to piłam głównie jabłkowy rozcieńczany z wodą, raz że wolę takie, dwa wtedy miej cukru więc można było coś przegryźć. Lub piłam samą wodę.

Ja byłam bez insuliny na szczęście, diabetolog mi mówiła, że jeśli bym była głodna, niedożywiona a cukry bym miała dalej wysokie to wtedy insulina, ale obyło się bez.

As gratuluję córeczki, zakupki szałowe.

Kłaczek uwielbiam czytać Twoje posty. Super, że synuś grzeczniutki.

Ostatnia edycja:
Zjola miała mieć zrosty usuwane ok. 15.01, ale chyba bardziej po niż przed, mam do Niej numer zaraz Ją wywołam, bo też już ostatnio myślę. :tak:

karolcia81 zapraszam cię na ten wątek już ci pisałam o nim https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/cukrzyca-ciazowa-i-zycie-po-niej-21291/ ale pytanie do Ciebie Czy ty byłas u lekarza z tymi wynikami??????????????????? bo nie doczytałam. Jeśli już mierzysz ten cukier kochana to na czczo do 90 ma być a godzinę po posiłkach ma byc od 90 do 120!!!!
wiedź że nie możesz doprowadzać do niskich cukrów niskie są bardziej niebezpieczne niż wysokie.

AS :-D super!!!! zapisałam sobie link na te muszle wentylowane :-) Dzięki za podpowiedź nie wiedziałam o czymś takim:zawstydzona/y: zakupię je także bo na mnie mówili krowa mleczna Kacpra karmiłam do 2 lat miałam baaaaardzo dużo pokarmu. Jak poroniłam Michałka w 19tc też pokarm sie pojawił musiałam tabletki brać na zasuszenie:-( Budziłam się zalana:-( Teraz też już przed 20 tyg się pojawił i musze spać w staniku z wkładkami bo ulewa mi się.

Wg cycki jakieś bardzo ciemne mi się zrobiły jakbym na słońcu sie opalała a brodawki wręcz prawie czarne:szok:

Na cpp tyle ciężarówek się zrobiło a tu się boją pojawiać LILI pogoń ich:-D

kłaczek dokładnie tak straszyli że BIG a tu proszę w sam raz:-) Na lutówkach dziewczyna w 37tyg a na usg wyszła już waga dziecka 4300. hmmm Ciekawe jaki mój Szymonek będzie wagowo ale najwazniejsze aby zdrowy się urodził !!!!!!!!!

DZIEWCZYNY ZACZYNAM JUŻ PANIKOWAC POMAŁU:szok: a SNY TO SZOK POPROSTU :zawstydzona/y:

dzisiaj piorę ciuszki i do szpitala mam już prawie wszystko koszula i stanik do karmienia i kapcie pod prysznic zostało jeszcze do kupienia. A dla szymonka wanienka. Nie moge się zdecydować czy sama wanienka czy taka komoda do kąpieli z przebierakiem czy wanienka i stelaż podoba mi się coś takiego Wanienka Anatomiczna KOMFORT TEGA + STELAŻ ! ! ! (2025392124) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i nie wiem :zawstydzona/y:

reklama
No coś ta Zjolka sie obija ostanio:(
Kłaczku ciesze sie waszym szczęśćiem
Emy-wiem jakie to trudne znaleźć się po takich przejściach, ja po śmierci Mikołaja myślałam że się będziemy rozwodzić nie mogłam nawet na A patrzeć, potem pomalutku docieraliśmy się i tak jest do dziś .Ale był obok wtedy gdy go najbardziej potrzebowałam i chyba do dziś mam oto żal ale to z mojej głupoty i winy bo go do siebie nie dopuszczałam, a on też nie próbował walczyć.
Aga-cina śliczne imię wybraliście
As gratuluje 2 córeczki
Lili- ja do Was dołączę :)
Ewelinko każda z nas miałą głupie sny przed porodem apotem nie było tak zle:) Już końcóweczka
Karolciu dasz radę nie poto tyle walczyłaś żeby się cukrzycą denerwować. Moja znajoma z cukrzycą ciążową przytyła cale 60g
Khaka Poroniona i innne cieżaróweczki Pozdrawiam

Do góry