reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

Ssabrina a jakie imię wybraliście dla synka jeśli można spytać ? :)
U nas z imieniem byl problem z tego wzgledu ze mieszkamy w UK i w dodatku moj A. nie jest polakiem wiec imiona polskie u nas calkowicie odpadaly a z angielskich to malo ktore sie mojemu podobaly :confused2: Wiec u nas bedzie Sami :-) ale czy jeszcze sie mojemu albo mnie cos nie odwidzi to tego nie wiem hehe bo jeszcze sporo czasu wiec wszystko sie moze zdazyc ;-):-)

Swietne zakupy zrobilas,lozeczko super a kombinezonik swietny i cieplutkli :-)

Ostatnia edycja:
reklama
oj no to rzeczywiście mieliście problem z imieniem ale Sami bardzo ładnie :) u nas też mąż się krzywił na każde imię z mojej listy, a przystało na tym które na początku najmniej mu się podobało. Mam nadzieję że zdania nie zmieni, bo inaczej już mu nie pozwalam mówić. Więc będzie (chyba) Nataniel :)

No, magnusik, zaszalalas! Fajne zakupki - ladne.
Ssabrinaa, Sami to pelne brzmienie, czy zdrobnienie? czysta ciekawosc bo u nas zdecydowanie po polsku bedzie.

Cati mega gratulacje :) Elżbietka jest prześliczna :) A jak ty się czujesz??

magnusik no bardzo ładne te twoje zakupy :) mi dzisiaj przyszła paczka z podpaskami, pieluchami, kocykiem, ręczniczkiem, ubranka które zamówiłam też przyszły, ale przez trwający remont poczciarz wrzucił awizo i nie mam czasu żeby odebrać, pewnie dopiero we wtorek je odbiorę :/

padam laski nawiasem mówiąc na ryjek, remont przed porodem, to istny sajgon, robota jakoś tak powoli idzie, byle do września :/

Ostatnia edycja:
magnusik, sliczny zestaw, ja tez kupilam taki caly zestaw na allegro, większosc nówek 50 szt. udało mi się wylicytować za 305zł
Sabrina, Sami ślicznie. kłaczku to pełne brzmienie, z arabskiego

U nas najprawdopodobniej będą 2 imiona w użyciu Jan Yassin, nawet podobne w brzmieniu bo Jaśkowi do Jasinka niedaleko
Zobaczymy jeszcze, może nam cos jeszcze przyjdzie do głowy, ale mój już do brzucha gada Jasin albo Jasso, więc się przyzwyczajam.
Dla mojej rodziny zostanie Jasiek, jakby się do Yassina nie przyzwyczaili. W papierach wpiszemy oba imiona

no to tobie Emy udało się wyhaczyć jeszcze lepszą okazję :)
ilonka26 trzymam kciuki oby szybciej remont się skończył. A duży ten wasz remont?

Aha! Dzieki Emy! Fajnie brzmi. Jak na moje ucho pieszczotliwie. Urocze imie.
Jasinek jak najbardziej od Jasia jest, spytaj mojego kuzyna. Poniewaz dziecie slaskie, wiec czesto do niego rodzice mowili po prostu "synek". Kilkulatkiem bedac, na pytanie o imie odpowiadal wlasnie "Jasinek" - wiedzial ze Jas, ale przeciez zawsze bylo "synek", wiec sobie poskladal. Wiele lat, juz bedac facetem wielkim i dobrze nastoletnim, byl dla nas Jasinkiem. No, teraz to juz nie...

klaczek tak jak juz Emy napisala to moje imie co wybralismy Sami to jest pelne imie pochodzenia arabskiego ;-)
Emy Jan Yassin sliczne imiona i fajne polaczenie,przyjemne brzemie maja oba :-) U nas tez bedzie mial synek 2 imiona ale drugie imie zdecydowalismy sie ze bedzie mial po tacie wiec bedzie mial Sami Aryan :-)
magnusik Nataniel to bardzo ladne imie i malo co sie spotkalam z nim wiec oryginalne jest ;-)
ilonka tylko sie nie przemeczaj zbytnio przy tym remoncie,zycze Ci szybkiego zakonczenia obys mogla sobie cos odpoczac przed pojawieniem sie malenstwa :tak::-)

a dziękuję SSabrinko, miało być orginalnie:) moi rodzice się krzywią, teściowa też ale ważne że mi się podoba :) mąż też potrafi powiedzieć Natan- szatan :) w 100 % przekonałam się do tego imienia jak przeczytałam znaczenie- "Bóg dał"

reklama
magnusik, nie przejmuj się tesciami, przywykną do imienia
czyli Natan to taka insza niesłowiańska wersja Bożydara albo Bogdana:-)
Bardzo pozytywne imię, przynosi ciepłe odczucia

Yassin w odróżnieniu od większosci imion pochodzenia arabskiego nie ma znaczenia. Powstało z połączenia dwóch liter rozpoczynających jedną z sur z Koranu literę YA i literę SIN (to są nazwy liter wymawianych jako nasze (i, j) (s)
Zresztą to ulubiona sura mojego ś.p. teścia, i niech tak już zostanie. A Jan po moim dziadku...

Mamy już Józefa (Yousifa) po moim ś.p. tacie i Karima, ktorego imię łatwo byłoby wymówic mojej rodzince.

Teraz trzeba bylo znalezc dwa imiona i jakos tak wyszło, że dwa podobne. Stwierdziłam że nie ma sensu szperać w obcych imionach na siłę, bo nawet jesli w arabskim dane imię ma jakies super znaczenie i brzmienie, to czasem po Polsku ma bardzo złe skojarzenia. A przecież nie nazwę swego dziecka Grzegorz czy Krzysztof bo tutaj NIKT nie będzie w stanie tego wymówić

Do góry